Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S Tortharry o novém albu Beneath

22. 12. 2010
0
1
689
Autor
Rock Storm

 

Dr. Willard
Tak první otázka. Kdo je v kapele od samého začátku? A kolik lidí se v kapele vystřídalo?

 

Od začátku je v kapele pouze Martin Vacek. On je jediným současným členem, který kapelu zároveň zakádal. V naší kapele se vystřídalo jen velmi málo lidí. Z pracovních důvodů musel odejít bubeník (a zároveň druhý zakládající člen) Juan a z důvodů svého přesvědčení odešel kytarista Jarda Rubeš. Tito dva byli nahrazeni kytaristou Martinem Hrubým a bubeníkem Jirkou Rosou. Žádné jiné další změny nebyly a my jsme za to rádi!!!


Dr. Willard
Kdo u vás skládá texty, a Kdo muziku?

 

Počítám, že tak z 80% já. Já mám vždy doma nějakých 50-70 riffů a pak je postupem času a chuti nosím na zkoušky a přehrávám je klukům z kapely. S riffy, které se líbily všem pak dále ještě pracujeme s druhým kytaristou a baskytaristou, trochu je předěláváme, doděláváme melodie a druhé hlasy až vznikne finální produkt.

Texty nám odjakživa píše náš dvorní textař Štefan “Unseen” Ležovič, můj spolužák z náchodského gymnázia.


Dr. Willard
Máte nějaký společný vzor? Myslím tím kapelu nebo hudebníka.

 

Jasně, že máme. Myslím si, že našimi nejoblíbenějšími kapelami jsou Cannibal Corpse. Suffocation, Behemoth, Dying Fetus a třeba Gorefest. Dříve to byly ještě kapely jako Sepultura, Slayer, Death a Napalm Death. Ale dalších zajímavých kapel je celá řada a nemůžu je tady všechny vyjmenovat, to by byla dost nuda.

 


Dr. Willard
Čím se zabývají vaše texty?

 

Zde jsou slova přímo od jejich autora Štefana:

Texty na Beneath se s ohledem na název alba celkem logicky zabývají věcmi, které jsou někde dole, vespod. Věcmi skrytými pod nánosem času; nepostižitelnými jevy odehrávajícími se pod maskou těla; věcmi, které se sám jejich vlastník či vykonavatel snaží skrýt. Nemělo by se však jednat o texty hodnotící, ale spíše popisné. Pohled na hemžení pod odvaleným kamenem sice většině lidí nemusí být příjemný, ale autor rád nechá na laskavém čtenáři, aby tento sám zaujal stanovisko k popisovanému jevu. Na to, aby určoval, co je úpadek a co povznesení, cítí se být autor již příliš stár.

 


Dr. Willard
Posloucháte i jiný hudební styl než metal?

 

Myslím, že každý z nás v kapele poslouchá více hudebních stylů. Ono poslouchat jen metal, to by asi nebylo dobrý. Ale převážně to metal je, to je jasný!!! Z jiných stylů nebo spíše kapel vybírám: Moby, Faith No More, něco od Kosheen a Depeche Mode, Beatles, Pearl Jam (starší), Alice in Chains (starší)…


Dr. Willard
Je něco co vás na muzice nebaví?

Jasně, že je. Někdy mě prostě a jednoduše nebaví chodit na zkoušky. Každý toho někdy máme až nad hlavu a je pravdou, že se kolikrát na zkoušku vůbec netěším. Pak ale vytvoříme něco parádního, něco se nám podaří a je to hned o nečem jiném. Tyto stavy nechuti zkoušet ale nastávají minimálně, takže to je v pohodě. Někdy mě nebaví hluchá místa při natáčení CD ve studiu, někdy práce na bookletu, někdy práce s textem a zakomponování tohoto textu do muziky, atd… Ale pořád to je hlavně o tom, že to je můj největší koníček, kterému věnuji veškerý svůj volný čas a sílu.

 


Dr. Willard
A co vás na muzice baví naopak nejvíc?

 

Ono to souvisí s tím, co jsem psal v předchozí odpovědi. Prostě když uděláme dobrou věc, když natočíme super CD, když se nám vydaří nějaký koncert, když nám píšou fanoušci, když nás někdo po hraní pochválí… To jsou moc pozitivní věci, které vždy dokáží na dost dlouhou dobu doplnit docházející baterie.


Dr. Willard
Chcete něco vzkázat fanouškům?

Moc děkujeme těm, kteří chodíte na naše koncerty a vám, kteří si od nás cokoli zakoupíte. Je to moc silný hnací motor vědět, že naše práce někoho zajímá a že se stále najdou lidé, kteří chtějí naše originální CD a nestáhnou si ho z internetu v podobě MP3. Takových fanoušků si moc vážíme!!! Dále bych vás chtěl pozvat na naše nové web stránky www.tortharry.com a v neposlední řadě na náš Facebook a Bandzone!!! Budeme moc rádi, když nás dál budete jakkoli podporovat!!!


Alan
V letošním roce vyšlo nové album s názvem Beneath. Proč zrovna tento název.

 

Zdar Alane. Předem rozhovoru bych ti chtěl poděkovat za prostor, který zde věnuješ naší kapele Tortharry!!!

Ano, album Beneath je od 1.12.2010 venku a my jsme za to moc rádi. Název je v podstatě myšlenkou, která je v každém z tracků našeho nového CD a slovo Beneath je téměř v každém z nich. Proto jsme se rozhodli právě pro tento název, který je sám o sobě vyjádřením něčeho tajemného, “něčeho pod nebo za něčím”.

 


Alan
Přišla i změna ve vydavateli. Metalgate nabídli spolupráci a nebo jste je oslovili sami.

 

Ano, museli jsme udělat změnu, protože se nám nelíbilo pár věcí od Noisehead records a proto jsme se začali poohlížet po novém vydavateli. Během pár akcí Metalgate, kde jsme hráli jako hosté jsme se s nimi dohodli na vydání našeho nového Cd Beneath. Podnět přišel od nás, ale Metalgate určitě nebyli proti J

 


Alan
Beneath je oproti Round Table of Suicide dosti jiné, změnu jste dělali  záměrně a nebo jste chtěli vyjádřit vnitřní pocity?

 

Záměrně i zcela přirozeně. Chtěli jsme udělat ještě tvrdší desku a také rychlejší. V naší muzice to je dost dáno kvalitou bubeníků. Jirka během příprav na CD Round Table Of Suicide ještě nebyl schopen zahrát takové věci,  jako předvedl teď na Beneath a proto se ti zdá nahrávka dost jiná. Změny jsou samozřejmě i ve skládání jednotlivých věcí a hlavně v detailech a aranžích, na kterých jsme zapracovali zcela jednoznačně nejvíce. Opravdu jsme si na skladbách dali maximálně záležet a výsledek se snad projevil.


Alan
Samozřejmě album provází křest kdy a kde a příprava nebo plán koncertní  šňůry k
tomuto albu v Čechách bude?

 

Křest proběhl 11.12.2010 u nás v Music Hall Zděřina u Police nad Metují. Je to parádní místo s dobrým zázemím a tak nebylo důvodu pokřtít CD jinde. Lepší místo pro takovou příležitost u nás v okolí nemáme.

Nové album bude podpopřeno samozřejmě řadou koncertů v celém průběhu roku 2011. Na duben chystáme několik koncertů ve společnosti spřízněných kapel Disfigured Corpse, Poppy seed Grinder a Isacaarum. Mělo by se jednat o cca 6 koncertů v průběhu dvou víkendů. Dále na podzim chystá naše vydavatelství Metagate oficiální tour, které bude podporovat nejenom naše album,  ale i další kapely z jejich produkce. A v neposlední řadě chystáme výroční koncert k 20 letům naši existence. Dále bychom se také měli objevit na scéně několika letních open air festivalů,  především na našem Metalgate Czech Death Fest a to 11.6.2011.


Alan
V zahraničí jste relativně známou Českou skupinou už jste posílali vzorky  ven? A zahraniční tour v roce 2011 k albu Beneath bude?

 

Vzorky chci poslat až po novém roce. Mám takové tušení, že by se v předvánoční době mohlo třeba pár CD dokonce ztratit , nebo v důsledku přetíženosti pošt by ta CD dorazila stejně s velkým zpožděním. Proto počkám na klidný leden a pošleme asi 20 CD do zahraničí. Jedná se mi hlavně o to, abychom si zajistili kvalitní distribuci v co možná nejvíce zemích a proto budu posílat ta CD do distribučních firem. Vydavatelským to asi moc smysl nemá.

Zahraniční tour jako taková nebude. To nejsem schopný zařídit. To by nám musela pomoci nějaká firma a to pak stojí dost peněz. Spíše se bude jednat o dílčí víkendové zájezdy ven. Už máme potvrzené 3 akce s Noctem ve Španělsku a rýsuje se Německo.


Alan
Samozřejmě promo snímky šly i do zahraničí,  ne jen do Čech. Už máte nějaké ohlasy ze zahraničí? Německo, Anglie atd.....

 

viz nahoře…

 

Alan
Nejen dnes, je tomu už řada let že album provází i video, však řekl bych k dnešní příznivé ceně má řada skupin video. Objeví se Beneath v nějaké obrazové formě? Klip, live či cokoliv jiného?

 

Samozřejmě o tom velmi často diskutujeme. Byli jsme už připraveni natočit klip k novému CD Beneath , ale stalo se to, že zrušili pořad Madhouse na Óčku. To je obravská škoda. Byl to snad jediný opravdu metalový pořad, který se dal sledovat na celém území ČR. Teď přemýšlíme, zda má cenu investovat do klipu, abychom jej pak pustili jen na internetu. Musíme si to ještě rozmyslet. My spíše natročíme něco příští rock, kdy se chystáme na naše výročí.

 

Alan
Jste sami spokojeni s tímto albem a jeho ztvárněním?

 

Naprosto!!! Jasně, že to tak řekne každý a pak to zní jako klišé, ale copak jde říci o něčem novém na čem ti záleží, že to je špatný. Chyby člověk zjišťuje až postupem času.

V současnosti jsme s tímto CD maximálně spokojeni a já osobně jsem přescědčený, že to je jednoznačně naše nejlepší CD, které jsme kdy natočili. Jak skladbami,  tak i obalem, zvukem a celkovým zpracováním…

 


Alan
Určitě předbíhám dobu, ale nějaký plány do budoucna na další album,  třeba best of acustic Tortharry neplánujete?

 

Tohle mě napadlo už před “X” lety. Vážně!!! Ale nic takového teď nepřichází v úvahu. Teď se budeme soustředit na propagaci CD Beneath, budeme jezdit po koncertech a festivalech a pak uvidíme co dál. Ale akusticky by některé skladby zněly opravdu hodně zajímavě. J Osobně bych se toho nebál, ale teď to není aktuální.

 

Alan
Díky , že jste nám zodpověděli těchto pár a opět závěrem si můžete říci co chcete, dle vlastního uvážení.

 

Především bychom chtěli fanoušky pozvat na naše koncerty, protože to je jediná šance, jak může zůstat kapela živá, tedy hrát hrát a zase jenom hrát. A to bez podpory publika prostě nejde. Všem, kteří nás podporují jakkoli,  moc děkujem a jinak všem přejem úspěšný ROCK 2011!!!!

 

Na otázky odpovídal Dan “Heatley” Pavlík – kytarista a zpěvák Tortharry.

 

Dr. Willard + Alan


1 názor

Fouraix
23. 12. 2010
Dát tip
to si mám jako přečíst? :-o no proto.. tak aspoňže to má vtipný obrázky. házet tak pozérský xichty neumí hned tak kdekdo :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru