Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Insane nová tvář

03. 01. 2011
0
0
651
Autor
Rock Storm

http://img341.imageshack.us/img341/1091/insanelogo.jpg

Insane nová tvář

 

Ahoj. Mám pro vás první otázku. Jak by jste nazvali styl, který hrajete? Přeci jen, vaše hudba je hodně různorodá.

No s tím stylem je to celkem obtížné , snažíme se to dělat tak, aby to znělo příjemně našim uším s tím , že neřešíme přesně jaký styl bychom měli hrát. Máme rádi v hudbě jistou svobodu a myslím, že máme už svůj ksicht a výrazivo ze kterého čerpáme. Ale pokud bys chtěl nějakou škatulku, tak jsme nedávno zaregistrovali na nějakém promo plakátu že INSANE hrají Modern tech thrash. Nejideálnější je pustit si naše nové album a udělat si svůj obrázek.

 

Kdo kapelu založil?

No kdysi před léty asi já s bubeníkem Pavlem a bývalým basákem. Ale první koncert už s náma hrál i kytarista Honza a Zdenek , coby zpěvák. V podstatě to vzniklo všechno najednou. Jen jsme po čase vyměnili basáka a od té doby hrajeme ve stejné sestavě. Jediná změna za ty roky , jsme moc rádi že k nám tenkrát Venca přišel.

 

Jaké kapely máte asi nejraději? Nebo jaké kapely se staly vašim vzorem?

No vzory už asi nemáme , ale jsme všichni klasičtí metalisti , kteří vyrostli na Metallice, Slayer , Sepultura atd... Ovšem to jsou kapely, , na kterých svého času jeli všichni. Dnes se zajímáme o obrovskou škálu muziky a nejen co se metalu týče. Máme rádi kapely, které se snaží dělat hudbu aspoň trochu po svém a nezáleží jestli je to black metal , nebo hard core či něco úplně jiného.

 

Kde čerpáte inspiraci?

No pokud myslíš inspiraci ke skládání a vůbec k hraní, tak je to jednoduché , je to pro nás možnost vyjádřit své emoce a pocity , vybít energii a tvořit. Myslím , že každý kdo k tomu přičichne už nemůže jinak. Máme rádi, když můžeme zkoušet něco jiného než co jsme dělali doteď. Jsme moc rádi , že máme možnost a snad i schopnosti vytvořit hudbu, která nás dohromady moc baví. A zaujme i lidi co si jí poslechnou.

 

 

Jak je to s hudbou a s texty? Kdo tvoří hudbu, a kdo texty?

Veškeré texty jsou výtvorem Zdenka, který si s nimi tentokrát obzvlášť vyhrál, celé to zabalil to toho šíleného konceptu. Myslím, že se určitě vyplatí prozkoumat texty Preserve to Diverse .Pokud jde o muziku máme už zajetý celkem funkční systém práce , kdy já a z velké části basák Venca přijde s kostrou skladby a potom se to zpracovává do určité podoby , než jsme všichni s daným tématem spokojení. Věci se různě upravují a aranžují , což je hlavní práce kytaráka Honzy. Zpěvové linky se tvoří až nakonec.

 

Co říkáte na pop a jinou hudbu, kterou hrají v rádiu?

No v českých rádiích je to celkem bída pokud jde o nějakou kvalitní i popovou hudbu. Ale je to věc poptávky , pokud s tím je většina lidí spokojená tak rádia hrají tak jak hrají. I když na netu je spousta rádií , která hrají kvalitní muziku. Naštěstí má každý možnost pustit si co se mu líbí.

 

Který metalový časopis nejvíce uznáváte?

Tak za každým časopisem je spousta práce a určitě není nic jednoduchého to hlavně v dnešní době ufinancovat. Proto opravdu obdivujeme Petra , protože to jak pracuje a v jakých podmínkách vzniká PAŘÁT je až neuvěřitelné. Jsme moc rádi, že si nás vybral coby kapelu do jednoho ze svých čísel. Myslím že se z nás stali přátelé. Jinak např .SPARK a i další časopisy věnující se téhle muzice jsou u nás na opravdu dobré úrovni. Máme šikovné redaktory a lidi co muzice opravdu rozumí. O to víc nás zamrzí některé články či ziny , kde už to tak slavné není. Ale to je asi přirozené.

 

Co vy a jiné kapely? Je tam nějaká vzájemná spolupráce?

Tak určitě je spousta kapel se kterýma aktivně spolupracujeme, hlavně pokud jde o koncerty a i tím že spolupořádáme Open Air fest Heraltická Sbíječka jsme v kontaktu skoro se všema bandama, které jsou aspoň trochu v povědomí lidí , kteří ze zajímají o metal obecně. Mohli bychom tu vyjmenovat spoustu kapel kterých si moc vážíme , ale nerad bych na někoho zapomněl. Ono u nás je to celkem malý rybník, takže se spousta ryb moc dobře zná.:)

 

 

V druhé polovině roku 2010 jste vypustili po 3 letech další album, které se jmenuje Preserve to diverse, měli jste trochu nějaký problém ohledně vydání. Co v tom bylo?

Tak problém ani ne, jen když jsme album dokončili , tak jsme usoudili že by bylo moc fajn dostat ho k co největšímu počtu fans. Tím že všichni víme jak je to s kupováním CD , tak jsme zvažovali co by pro nás bylo nejlepší. Byla tu možnost spolupráce s Pavlem -Panda rec. A nebo to vydat ve vlastní režii. Což by finančně vyšlo prakticky nastejno možná i o něco líp. Celé se to nakonec vyřešilo nabídkou od Pařátu s tím, že to klaplo i termínově. Asi měsíc jsme měli album hotové a v říjnu vyšlo.

 

Kolik kusů vlastně vyšlo? Bylo to 1x časák Pařát + 1xCD Insane a nebo jsou jiné počty?

Ano jeden časák jedno CD. S tím , že jsme udělali i nějaký dolis na promo a díky pařátu šlo asi 500ks do zahraničí. Přesné číslo kolik toho bylo dohromady nemám , ale určitě to bude více jak 2000ks a to bychom sami určitě neprodali. A navíc jsme měli slušné promo. Takže velká spokojenost.

 

Opět je album dosti jiné než předešlé? Motivací a myšlenka udělat Preserve to diverse v takto zabarveném hudebním směru bylo vnuknutí? A nebo kde máme hledat zakopanou sekeru?

Po minulé desce Finite number.... jsme si řekli kam bychom to chtěli směřovat a začali pomalu dělat na muzice. Chtěli jsme udělat koncepční album a sladit vše okolo kapely do jednotného celku. Což sice bylo opravdu náročné , ale povedlo se. Chtěli jsme aby to bylo barevné emotivní , ale taky dost energické a nadupané. Je to album , které si poslechneš 10x za sebou a pořád tam něco najdeš. A možná teprve potom pochopíš o čem celá ta hudba je. Chce to trochu otevřít svou mysl a potom tě to celé pohltí. Pokud si uděláš na tu desku čas určitě se ti to vyplatí. ­

 

Ohlasy nejen ze strany zinů už byly na toto album? Příkladně od fanoušků Insane? A ze zahraničí?

No je opravdu moc brzy , CD jsme rozeslali , ale než si to všichni přeberou bude to asi trvat. Nějaké ohlasy tu jsou , podle všeho jsme dost lidí překvapili a to doslova. Nějaké ohlasy jsme zaznamenali jen na nějakých diskuzích ze zahraničí. Uvidíme, jak se s tím všichni poperou. Naši věrní fanoušci jsou moc spokojení a získali jsme i spoustu nových.

 

 

Budete dělat k tomuto albu i klip?

Určitě je to v plánu a už se na to moc těšíme. Ale tím, že chceme aby to v našich podmínkách mělo určitou kvalitu tak to nechceme uspěchat. Ale určitě klip bude .Těšte se.

 

A co DVD, přeci jen už toho máte dost za sebou, alb také. Nepřemýšlíte udělat časem best of CD s bonusem DVD?

No to by bylo sice fajn , ale přece jen tomu dáme ještě nějaký čas. Toto není jednoduchý projekt. Budeme rádi za pěkné video k nové desce a pak se budeme soustředit na nový materiál. Ale kdo ví …..

 

K tomuto novému CD pojedete i pár koncertů, kam se těšíte nejvíce? Samozřejmě všude kde budete hrát tak tam se těšíte, ale nějakou stáj nebo klub kde jste nade vše spokojeni a Preserve to diverse přijmou posluchači nejvřeleji, je kde?

Určitě koncerty hrát budeme a také je hrajeme. Ale tím že zrovna v době vydání desky se dvěma členům kapely narodili potomci jsme byli nuceni trochu přibrzdit a hrát jen v relativně blízkém okolí. Neděláme to stylem, že jedeme šňůru koncertů , spíše jde o klasické víkendové hraní. Nějaký vyloženě domovský klub nemáme tady v Opavě lidi na metalovou muziku dost serou i přes to, že je tu dost kapel. Někdy mi to připadá ve stylu – jo oni mají dnes koncert tak to raději zajdu někam na pivo. Ale tím že jezdíme všude kde se dá ,nijak nelpíme na naší domovině a snažíme si to užít všude. .Co je příjemné je to že se tady u nás rozjel Fest HERALTICKÁ SBÍJEČKA a našel se pořadatel , který chce aby to byla jakási tradice. To je moc fajn.

 

Díky za rozhovor. Tak jako vždy nechávám závěrem prostor pro vlastní slova - vyjádření. Řekni si co máš na srdci.

Musím ti taky poděkovat za zájem o naší kapelu , bylo to moc příjemné povídání a snad jenom buďte všichni v pohodě. A bavte se dobrou muzikou!!!!!!!!

 

http://insaneband.cz/

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru