Na Písmáku publikuje 50 tisíc autorů, 430 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Novinky #2 (28. 9. 2019)
Novinky (1. 8. 2019)

+11 neviditelných
Japka
datum / id26.01.2011 / 376863Vytisknout |
autorZbora
kategorieFejetony
upřesnění kategorienebo tak něco
sbírkaFEJETONY nebo tak něco,
zobrazeno3652x
počet tipů31
v oblíbených0x
zařazeno do klubůDílo není v žádném klubu.
Japka


Vcelku by mě zajímalo, jak je to uděláno, že všechna ta pečlivě naleštěná jablka v regálech vietnamských obchodníků jsou si tak mile podobná – jak podle mustru, opatřená kulatou samolepkou – razítkem od „výrobce“.

Když ukládám na zahradě naše jablka do lísek, marně hledám dvě, která by si byla podobná byť jen velikostí. O tvaru a znamínkách „krásy“ ani nemluvím. Moc bych za to nedal, že se ta profesionální v nějakém hangáru za Čimelicemi lisují z ropy do forem a robot je pak ukládá do mystifikačních přepravek s nápisem Spain nebo New Zeland.

Utvrdil mě v tom i postřeh vnučky jednoho známého, který ji sem po revoluci přiletěl z USA ukázat bájnou pravlast, kterou doposud brala spíš jako mytickou zemi, vysněnou představami stařešinů. Podivila se tenkrát značně, že tyto plody zde rostou na stromech, přičemž u nich doma ve Spojených státech se tetelí v na míru ušitých hnízdečkách v hypermarketech. Nechci nikterak pochybovat o úrovni vzdělanosti studentky High School, ale malinko mě zaskočil už jen fakt, že zpočátku mělo zvídavé děvče, jemuž připadalo vše krejzy, problém uvěřit, že se jedná skutečně o identické plody. Americká jablka budou asi podstatně jiná, než naše venkovsko-evropská, a také rozumím tomu, že ve státech se lidé zaobírají hlubšími problémy, než je dumání o japkách, která jsou notabene v každém marketu po všech ohledech dokonalá.

Mimochodem přišlo mi, že si z této pohádkové krajiny, kde lidé pojídají ovoce přímo ze stromů a o víkendech chodí do lesa hledat na zemi potravu, odvezla vnučka do své domoviny jako nejkrejzy informaci skutečnost, že zde domorodci ráno k čaji přikusují kromě apple pie i buchty s opiem.

Láduju další lísku plnou osobitých jablek do sklepa, kde spolehlivě v dobré kondici vydrží až do jarního tání. To bych ve vší úctě od jablek Made in New Zeland příliš neočekával. Naopak očekávám, kdy se už konečně i na ovoci a zelenině zaleskne krásně rovný čárový kód a varování: Spotřebujte do data uvedeného na obalu! Vždycky se mi totiž po několika dnech neuváženého odkládání pozření zmiňované ovoce začne pokrývat starobními vráskami a ztrácet onen dokonalý tvar, takže by mi případně i nějaký příbalový leták k jeho použití přišel vhod.

Nebo alespoň přiložený recept na apple pie.
 




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

28.01.2011 17:22:53dát kritice tipMakoves
Zajímavé téma
28.01.2011 06:38:32dát kritice tipJiKo
Na to jsou formy takový a jablečné inkubátory... se divím, že to nevíš
27.01.2011 21:11:31dát kritice tipPišta_Hufnágl
Já se spíš zaměřoval na to, že když si můžeš dopřát poctivější (cokoli), tak proč to a priori odmítat.
27.01.2011 20:58:42dát kritice tipStvN
Máš tam toho zkrátka víc, je to o dost poctivější cukroví.

Ale jako i to máslo můžeš mít různé kvality. Hodně se řeší třeba i vajíčka, tak já trvám na tom, že to záleží, jak blízko se díváš.

Nicméně já jsem ve svých komentářích nezaměřoval na kvalitu výrobku, ale spíše na podíl práce, protože mi přišlo, že to se tu spíš komentovalo.
27.01.2011 20:40:14dát kritice tipPišta_Hufnágl
Není. Dejmetomu, zůstaňme u toho cukroví. Vezmeš mouku (na té se nedá moc zkazit, vyjma protihrudkujících přísad a pod.), máslo, vanilku, oříšky, a uplácáš rohlíčky. Když si totéž koupíš, máš tam ještě deset deka konzervantů, stabilizátorů, regulátorů chuti, umělých aromat...
27.01.2011 20:35:31dát kritice tipStvN
Podle mě záleží jen na ohniskové vzdálenosti. Jak říkám, když půjdeš do detailu, tak si to stejně nikdy neuděláš úplně všechno sám, takže jestli koupíš polotovar a dokončíš na tovar, nebo koupíš hotový tovar, to už je jen takové hraní se slovy a takový ten alibismus. Prostě nemám moc rád, když lidi nadávají na to, co stejně sami dělají a ještě si myslí, že to nedělají, je to jen o posouvání hranic.
27.01.2011 20:13:31dát kritice tipPišta_Hufnágl
Teď jsi možná trefil hlavičku na hřebíček, jak říkáme my znalci lidových moudrostí: "...mohl udělat všechno sám..." - ty možnosti "udělat si sám" se pochopitelně zúžily. Dneska na se mě auto rozhovoří z palubního počítače, a nadělám s tím prdlajs. Nicméně to není důvod kupovat vánoční cukroví v Lidlu.
27.01.2011 20:08:40dát kritice tipStvN
Já jsem jen chtěl podotknout, že měřítka se mění, přičemž princip zůstává. Tady třeba někomu jakoby vadí, že se prodává třeba hotová jíška, kterou si přece každá kuchařka umí udělat sama, jenže to je naše aktuální smýšlení, před sto lety si lidi třeba dělali sami i mouku a máslo a nikdy by nepochopili, že si budeme kupovat mouku v sáčkách po jednom kile z regálu. Tohle smýšlení mi přijde omezené a omezující. Nebo podobně jako si dřív člověk mohl udělat všechno na autě sám a dneska už sotva doplníš vodu do ostřikovačů.
27.01.2011 20:04:03dát kritice tipPišta_Hufnágl
No, Stývne, já samozřejmě nevím, jak ty přistupuješ ke gastronomii, nicméně tě mohu ujistit, že pravidlo "vím, co jím, leda když si to sám připravím" je neprůstřelné. S čestnou výjimkou restaurací, kde jsi štamgast a kuchař se s tebou dělí o dojmy ze své práce.
27.01.2011 19:56:09dát kritice tipsepotvkorunachstromu
..Kamile..to se i má německá teta divila..jak mamka dostala švestky do knedlíku..nemusíme až do Ameriky..))
27.01.2011 19:39:47dát kritice tipStvN
Ohledne te smesi na muffiny.

Ja myslim, ze ve chvili, kdy si lidi zacli kupovat hotova povidla a hotove marmelady (ktere posleze bali do buchet, pricemz testo si nechaji umotat robotem), tak si nase babicky taky asi tukaly na celo a rikaly si, ze kdyz si to sam nezavaris, tak to neni ono.

Takze ja bych nesoudil tak prikre.
27.01.2011 11:20:35dát kritice tipkouzelná_květinka
no jistěže... :-) já su všude, kde to teče :DD
27.01.2011 01:39:46dát kritice tipJuno
*t :))

a ty melouny jsou taky boží
27.01.2011 01:30:47dát kritice tipZbora
redaktor poezie
Huš, potvoro, už máš dávno spát!
27.01.2011 00:51:01dát kritice tipPomerančová
redaktor poezie
square-watermelon-hranaty-meloun-nahled.
26.01.2011 23:57:19dát kritice tipZbora
redaktor poezie
Když se začne mluvit o chlastu, květinka je hned nablízku!
26.01.2011 23:09:21dát kritice tipkouzelná_květinka
nejlepší je meruňkovice:-)))
26.01.2011 18:51:08dát kritice tipmoorgaan
..se svestkama delame to same..ale pozdeji..az po japkach.-))..zase tak se tedy nelisime.-))
26.01.2011 18:44:20dát kritice tipZbora
redaktor poezie
U nás na Moravě děláme podobné věci se švestkama, zvláštní, jak jsou ty kultury odlišné.
26.01.2011 18:33:16dát kritice tipmoorgaan
jablek je skoda na beznou konzumaci...teda tech nasich , ze stromu..ty z marketu mijim, znaje slozeni vsech 16 postriku, kterymi prosly aby prosly!
...normalne , kdYZ je naduroda- lisky nevytahuju- dokoulim soudek.. ocistim jablicka od hliny, a listi a stopek, rozrusim, bud nez je do soudku hodim, a nebo az v soudku..pomalu, postupne... a kdYZ je soudek plny..zavickuji..a s pocitem dobre vykonane prace si tak tri mesice pockam co s tim ty kvasinky udelaji...vzdycky to dopadne dobre...v zime pak takto pripravene ovoce pomaha zahanet vitamonovy deficit, depresoidni stavy, nabihajici chripkove a jine epidemie a hlavne se -NEKAZÍÍÍ!
26.01.2011 15:37:36dát kritice tipPišta_Hufnágl
Já už bych se nedivil ničemu. Když je i norma na zakřivení banánů...
26.01.2011 14:40:12dát kritice tipNorsko 1
nejkrásnější japko v mém životě a teď mám po iluzích
26.01.2011 14:37:52dát kritice tipKvětoň Zahájský
Japka jsou přece okolo. To uprostřed je jenom příloha.
26.01.2011 14:27:53dát kritice tipNorsko 1
jsem ochoten věřit že roste na stromě, květoni, ale kde roste ten strom
26.01.2011 14:15:18dát kritice tipKvětoň Zahájský
Nejlepší jsou jablka pečená.
zdet--c190xc190.jpg
26.01.2011 13:48:06dát kritice tipnes
zcela povedené..*
26.01.2011 13:41:38dát kritice tipZbora
redaktor poezie
To je boží :) Mé milé se stala ve Spojených státech taky prima příhoda. Moc jí chutnaly muffiny, které pekla její nadřízená, tak se chtěla dozvědět recept. Ten zněl:

Koupíš si směs na muffiny... dál pokračovat nemusim, že ne?
26.01.2011 13:34:16dát kritice tipKamil Sikora
Znám příběh o američance, která se upřímě divila tomu, jak kuchařka dokázala do buchet dostat ovoce a hledala řez..., mimochodem, ono "strefovat se", je většinou zapříčiněno oběma stranami...
26.01.2011 13:21:14dát kritice tipbrackenridge
hezky a pekne napsany JAPKA 1
26.01.2011 13:18:39dát kritice tipLakrov
redaktor prózy
Výhodou tohoto fejetonu (v porovnání s jedním z předchozích /Vietnamské obchody/) je, že nejspíš nebude označen za pokus o šíření xenofobních nálad vůči asijské menšině :-)
Strefovat se do Američanů je oproti tomu běžné a schvalované, a to zřejmě bez ohledu na to, ze kterého koutu světa se kdo do země hvězd a pruhů, v níž se sluší zapomínat na tradice a odmítat kořeny, přistěhoval.
26.01.2011 12:58:48dát kritice tipNorsko 1
Vidíš zboro, příště nebuď tak zahleděný do sebe. Kontinuita přímočarosti mezi tebou a čtenářem nebude pak přerušena
26.01.2011 12:54:12dát kritice tipStvN
Tlak spotřebitelů je velký a prodejce se přizpůsobuje.

Tenhle fejeton mi nesedí. Přijde mi takový moc zahleděný do sebe.
26.01.2011 12:50:09dát kritice tipValerie a týden divů
Já si kupuju v nejmenovaném řetězci půlku zelí a to je zabalené v igelitu a je tam spotřebujte do.
26.01.2011 12:11:05dát kritice tipHonzyk
p.s. a nemusi jit jen o japka....zejo)
26.01.2011 12:10:37dát kritice tipHonzyk
nejlepci je nazev...v tom je vsecko..........
26.01.2011 10:46:03dát kritice tipirem
Dobře se to četlo :)
26.01.2011 10:30:02dát kritice tipProsecký
Snad se nám, malým českým pěstitelům, podaří odolat globálnímu tlaku a udržet si vlastní produkci. Sám také plánuji, že v důchodu vložím všechny peníze vydělané literaturou do sadu a budu vyrábět takový cidre, jaký pijeme v létě v Tyrolsku.
Inspirován Háberem stavil jsem se v naší pivnici, ale vrchní se na mě díval jako na blázna. prý tam žádná jablka nikdy neviděl.
Možná kdyby americká dívenka byla z venkova v Jižní Dakotě, měla by větší přehled o přírodních procesech.
26.01.2011 10:28:17dát kritice tipIMa
Pobavilo i přimělo k zamyšlení. Já tedy japka moc nemusím, leda když si je můžu utrhnout ze stromu.:)
26.01.2011 10:10:02dát kritice tipaleš-novák
jak již název -japka- napovídá, jedná se o produkt made in JAPan. Přes Španělsko a další destinace jen projíždí, kvůli daním. Stejně jako všechno ostatní mají japka základ v důmyslně spleteném řetězci uhlíků, kyslíků a vodíků, takže příbuznost s ropou není jen náhodná :o)
26.01.2011 10:04:15dát kritice tipsepotvkorunachstromu
:o)))

..jj..čéče..sem si taky všimla..že ty japka z hypošky děsně rychle stárnou..jako by za sebou měly plastickou opreraci..či co.:)
..jaké informace bude podávát ono zvídavé děvče ve své domovině o Čechistánu..je mi zhruba jasné..ovšem pravděpodobně předčí i mou fantazii.:.)))
26.01.2011 10:00:19dát kritice tipNorsko 1
s tím čárovým kódem jsi mě dostal *
26.01.2011 09:59:16dát kritice tipHáber
:) * jablká mám rád * tiež sme ich v detstve mávali v pivnici * také tie zimné kožovité * lebo tie pekné * červené * dlho nevydržali * ak boli zvráskavené * dala ich mama na kachle a tam akoby sa upiekli * a boli dobré ako jablkový kompót ale vo vlastnej šupke:)*


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.