Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Realita

20. 02. 2011
7
17
2324
Autor
sharik

 

Poslední dobou jsem trávil se svojí druhou rodinou víc a víc času. Byla dokonalá. Samozřejmě že byla, vždyť jsem si ji sám naprogramoval. Původně jsem si chodil pouze odpočinout od problémů a sexuálně se uvolnit, když to zrovna jinak nešlo, nebo když jsem měl chuť na něco, k čemu manželka nebyla svolná. Později jsem se zamiloval. Myslel jsem, že do té dokonalosti, ale bylo to do ženy.

Kdybyste jí viděli, byla úžasná. Časem jsme se rozhodli mít děti. Své první ženě a dětem jsem nic neřekl, neměli jak to zjistit. Dělal jsem programátora a průzkumníka Systému, takže když jsem byl v práci, mohl jsem být současně s ní. Pak jsem si v práci začal brát přesčasy. Místo šesti hodin jsem v práci trávil deset, později dvanáct. Nakonec jsem v Systému i přespával a domů chodil dvakrát do týdne. Manželka se trápila, dětem jsem se odcizil. Pak mi došlo, že mi je to vlastně jedno. Připadal jsem si kvůli tomu hrozně, ale bylo to silnější než já.

Nedokázal jsem to udělat osobně. Přiznám se, byl jsem srab. Napsal jsem jí dopis a hodil ho do schránky. Vše jsem v něm vysvětlil, i když jsem věděl, že mě nepochopí. Jak by taky mohla?

 

Je čas zavolat do práce.

„Karle? To jsem já, Tom. Chtěl bych ti říct, že to beru. Nechám se připojit do Systému na trvalo...“

„Jsem rád že to říkáš,“ ozvalo se na druhé straně. „tvoje stálá přítomnost uvnitř bude obrovským přínosem. Ale promyslel jsi to pořádně? Jak tě jednou připojíme do virtuálního světa na trvalo, není cesty zpět, už nikdy se nebudeš moct vrátit do reality.“

„Už jsem se rozhodl. Stejně v něm jednou skončíme všichni. Uvidíme se zítra ráno.“


17 názorů

Pentlochnap
17. 06. 2020
Dát tip

Tohle už někde bylo. Nehledě na možství Neuromancerů a jeho kopií včetně Matrixu (odkud myslíte, že ten výraz je?), tak tohle už jsem někde četl. Možná delší, propracovanější a rozvinutější, ale prakticky totožné.

možná kdyby se někdo na známé věci pokusil podívat z jiného úhlu. Kdyby někdo napsal Popelku z pohledu "zlé" sestry, nebo Sněhurku z pohledu některého z trpaslíků, tak stejně napsat tohle z pohledu onoho "Systému".


synáček
03. 03. 2011
Dát tip
*

Lakrov
02. 03. 2011
Dát tip
Doporučuju chápat tenhle text jako přípravu; jako nahromaděný materál jehož vhodnost sis nechal(a) odsouhlasit publikem. Je to dobrý materiál, dá se z něj stavět a to, co z něj může vzniknout, bude nejn sci-fi, ale také trefa do společensky aktuálního tématu současnosti. Teď si to celé nech znovu projít hlavou a začni psát ne miniaturu, ale povídku. Bylo by škoda, zahodit takovouhle látku po prvním rozpíchání horkou jehlou.

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Trochu jsi to odflákl. No a navíc známe Matrix a Počátek a iks desítek povídek na podobné téma. Měl bys číst Ikarii. Tam se můžeš podívat, jak vypadá sci-fi povídka.

guy
23. 02. 2011
Dát tip
mně to zase trochu evoklo trávníkáře ..

Mára2
21. 02. 2011
Dát tip
je to dobrý, Tip,...

sharik
21. 02. 2011
Dát tip
možná. být to delší, dal bych to mezi povídky...

Nicollette
21. 02. 2011
Dát tip
kouzlo okamžiku... tnutí do živého... dávno ztracený obraz... Tohle má povídkové rysy.

sharik
21. 02. 2011
Dát tip
tak to si neodpustím zeptat se, co od miniatury očekáváš? :-)

Nicollette
20. 02. 2011
Dát tip
od prozaické miniatury ale očekávám víc než jen zkrácenou povídku...

sharik
20. 02. 2011
Dát tip
nn, neni to Matrix ;) ale je to tak nějak v podobným duchu :)

sharik
20. 02. 2011
Dát tip
dave9562: Matrix neni jediný (a ani první) sci-fi o virtuální realitě :-) takovejch věcí je...

..saaakryš!!!

Metta
20. 02. 2011
Dát tip Chaz
to je fšechno ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru