Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kosmíček

06. 03. 2011
8
10
1696
Autor
lenkak
Pět minut, jak má vydržet pět minut? Moc dlouhá doba. Krátká ve srovnání s dvěma uplynulými roky marného trápení. Pomalu otvírala oči.
„Jsou tam!!! Jsou tam dvě, já jí vidim!“ zakřičela na Davida.
„Ukaž, ukaž!“ přihnal se jako velká voda a sápal se po Mamatestu, najednou mu nepřišlo hnusný, že je počůranej.
Byla tam, druhá čárka se rýsovala jako nepatrný stínek, ale její existence se nedala popřít. Tak je to teda tady? Sakra a co dál? Radost? Jooo! Obrovská radost, máme radost!
„Ježiši, já tomu nevěřim!“ s rukou na ústech pořád opakovala, kroutila hlavou, oči z testu nesputila. Jakoby čárka měla každou chvíli zmizet. Po dvou letech snažení a nervů se to nakonec stalo, počali dítě!

„Paní Drámková, máte zvýšený hladiny IgG při testu na toxoplasmózu…“
„Co to znamená?“
„Zatím nic, jen to naberem znovu a uvidíme dál. Ale stává se to. Máte doma kočku?“
„Máme, domácí…“
V pohodě, zvýšená hodnota je v klidu, jako minule ten cukr v moči. Nic se neděje, jen zase další krev, nemá to ráda. Sestřička se taky ptala, jestli mají kočku. Potom na to zapomněla, soustředila se na Kosmíčka na monitoru ultrazvuku. Jako vždy nebyla schopná rozpoznat jeho části, jak jí doktorka ukazovala. Ale srdíčko viděla a to bylo hlavní. Tlouklo jako srdíčko malého ptáčka, ťukalo rychle černě na šedivém pozadí.

Když jí za tři týdny zazvonil ráno telefon, nebyl připravená. Doktorka oznámila, že hodnota imunoglobulinu A se zvýšila oproti minulým výsledkům, to značí akutní toxoplasmovou infekci. Věděla, co znamená akutní toxoplasmová infekce v těhotenství!
Martyriem dalších vyšetření na infekčním oddělení fakultní nemocnice procházela jako ve snách. Příjímala verdikty o stoupajících hodnotách, hladila bříško a utírala slzy, zobala po šesti hodinách antibiotika, první, třetí, osmé balení…
„Paní Drámková, přemýšlela jste o přerušení těhotenství?“ zeptal se jí na úvod genetik, ke kterému jí z infekčního poslali. S razantním a rozhodným „NE!“ se rozplakala. Napsal jí, nerad, doporučení na kordocentézu. Na sále jí do břicha zapíchli dlouhou jehlu, aby odebrali Kosmíčkovu pupečníkovou krev.
Čeká ji další měsíc čekání, dlouhých 20 týdnů už nosí Kosmíčka pod srdcem, cítí jeho pohyby… Na jednom z mnoha ultrazvukových vyšetření se jí mladý pan doktor zeptal, jestli chce vědět pohlaví. Doufala v syna.
„Vypadá to na holčičku,“ se očima upřenýma na monitor sdělil lékař.

„Já tě nedám, nedám tě nikomu, moje malá,“ plakala a hladila malou holčičku, která jí zevnitř kopala do bříška.
„Vždycky budeš moje, ať se stane cokoliv, nedám tě! --- Ale mám na to právo? Jsem sobec! Co když bude slepá nebo hluchá, co když bude mentál?“ Myšlenky jí vířily v hlavě pořád dokola, bez začátku, bez konce. Jako vychovatelka u mentálně postižených znala, jaké jsou jejich životy. Může tenhle osud způsobit svému dítěti? Jen pro svůj žal? Nebylo by lepší trápení ukončit včas?
„Včas? Včas, v polovině těhotenství, kdy na obrázcích už je vidět malinký človíček, který tak často a rád maminku kope? Který už není Kosmík, ale už má svoje holčičí jméno?“

Dopis s výsledky nepřicházel, telefon mlčel. Až jednoho rána zazvonil a genetik, jakoby byl opravdu nerad, jakou zprávu musí sdělit, řekl jen „Výsledky jsou negativní, toxoplasmóza se u dítěte neprokázala. Ale nemusí to znamenat, že v krvi není přítomna, to vám musím sdělit.“
 
Do oken ordinace v porodnici se prodíraly paprsky letního slunce. Na lehátku plakalo miminko, lékařka vyšetřovala jeho mozek.
„ Všechno je v pořádku, maminko, holčička vidí, akustické emise v pořádku, slyší dobře, mozek čistý,“ odložila lékařka sondu ultrazvuku.
„No, no, no pšššt, snad tě paní doktorka tak moc netrápila,“ se šťastným úlevným  úsměvem oblékala svojí maličkou voňavou a zdravou holčičku.


10 názorů

lenkak
02. 05. 2013
Dát tip

Moc děkuju, jsem ráda! :)


Kajča11
02. 05. 2013
Dát tip

Moc hezké, i přes krátkost povídky, velmi působivé, četla jsem už jen proto, abych věděla, jak to tedy skončí a konec mě samozřejmě jako ženu potěšil. :)


lenkak
21. 04. 2011
Dát tip
Děkuju! :)

sharik
21. 04. 2011
Dát tip
ten happy end jsem necekal a ackoli happy endy nemam rad, sem patri. T

lenkak
07. 03. 2011
Dát tip
Moc děkuju všem :) Ono by si to zasloužilo rozepsat, na druhou stranu jsem to chtěla schválně kratší, ty dlouhý texty se pak nerady čtou a sama se v nich ztrácim. No, tohle je první pokus, takže časem uvidím, kam se dostanu, jak mi to půjde. Je to podle "skutečné události", takže díky Bohu za happy end ;) Co říkáte slohový stránce, prosím?

Santi€
07. 03. 2011
Dát tip
tomuhle rozumím..*

moc se mi to libilo... happy endy...ty ja rada T

..hezké..) ..napsané s citem..)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru