Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Wilhelm Busch - Fuchs und Igel (mimo soutěž!!!)

06. 07. 2011
14
30
3816
Autor
heartrate

originální dílo: Wilhelm Busch - Fuchs und Igel Ganz unverhofft an einem Hügel sind sich begegnet Fuchs und Igel. »Halt!« rief der Fuchs, »du Bösewicht, kennst du des Königs Order nicht? Ist nicht der Friede längst verkündigt, und weißt du nicht, daß jeder sündigt, der immer noch gerüstet geht? Im Namen Seiner Majestät - geh her und übergib dein Fell!« Der Igel sprach: »Nur nicht so schnell! Laß dir erst deine Zähne brechen; dann wollen wir uns weiter sprechen.« Und alsogleich macht er sich rund, schließt seinen dichten Stachelbund und trotzt getrost der ganzen Welt, bewaffnet, doch als Friedensheld.


Sešli se jednou znenadání
lišák a ježek tam na stráni.
"Stůj," křičí lišák. "Hromy na tě,
jak to tu chodíš nestydatě?
Vždyť král vyhlásil dobu míru
a zákaz zbraní! Na mou víru,
zločinec budeš, víc či méně.
A já ti dím v králově jméně:
Kožich dej sem, cti majestát!"

Ježek na to: "Jen žádný chvat!
Hleď se svých ostrých zubů zbavit
a pak se o tom můžem bavit."
A hned se stočil do klubíčka,
bodliny zježil a tak vyčkal.
Přestože ježčí kožich píchá,
poselství míru z něho dýchá! 

30 názorů

heartrate
13. 07. 2011
Dát tip
tak děkuji za zastavení :)

heartrate
13. 07. 2011
Dát tip
je to mimo soutěž, protože jsem minule vyhrála a teď zadávala :))

kóza
11. 07. 2011
Dát tip
jsi roztomilá, celkem naivní představa ale budiž, zkusím to :)

heartrate
11. 07. 2011
Dát tip
však ho můžeš nabrat na rohy :)

kóza
11. 07. 2011
Dát tip
no právě, a to mám ráda i když ježka se trochu bojím :)

heartrate
11. 07. 2011
Dát tip
jé děkuju :) a je to o zvířátkách!

kóza
11. 07. 2011
Dát tip
Líbí se mi tvůj styl jak píšeš, je to takové od srdce, dávám k oblíbeným /*

koloušek
08. 07. 2011
Dát tip
T*

BigBivoj
08. 07. 2011
Dát tip
ano tak kdo vlastně umí líp anglicky Edvine? :) Heartbreaker, známý to hit skupiny Led Zeppelin http://www.youtube.com/watch?v=mYWxE-ShdXc

avox
08. 07. 2011
Dát tip
Opět jsem nadšená a konečně jsem pochopila, že ze mne nikdy nemůže být žádný porotce... jedno dílko krásnější než druhé, každé má svůj půvab a vtip a tak všem co překládali v uctivém obdivu dávám tip. Tobě bych jich nejraději dala víc - za výběr díla, za mimosoutěžně nezištné překládání a uchu lahodící přebásnění :-)) */

heartrate
08. 07. 2011
Dát tip
to je tedy moc hezké :)) já mám taky velký hnědý oči - jen bych to v tom případě možná psala spíš heartbreak :)

Edvin1
08. 07. 2011
Dát tip
Biggie, srdcetep: Kdepak, heartbrake, to je můj vynález a mínil jsem tim "lamače srdcí". Uvázlo mi to v paměti od chvíle, když jedna stará paní, naše sousedka, zaparkovala vedle kočárku mé vnučky své chodítko, pohlédla do jejích velkých černých kukadel a řekla znalecky: "Dies Mädchen wird noch manches Herz brechen." Krásné oči člověka totiž odehrály v jejím životě tragickou roli.

BigBivoj
07. 07. 2011
Dát tip
Heartrate jistě promine překlep ale i kdyby to tak bylo tak je vlastně její dílo záře, tepelné sálání atd. a to by tak nevadilo jako ta tvoje brzda :)

heartrate
07. 07. 2011
Dát tip
Edvine, já jsem tolerantní :))) když jsi mě Ty překřtil na heartbrake (srdeční brzda), neřekla jsem ani slovo! A že je heat hárání, to jsem vůbec nevěděla.. budu to chápat spíše jako žár :)

Edvin1
07. 07. 2011
Dát tip
Biggie: Hezky jsi překroutil nic heartrate. Ta zalistuje v paměti nebo slovníku, zjistí, že heat je taky hárání, a pak Ti natluče. :-)

Edvin1
07. 07. 2011
Dát tip
Biggie: Víš, s tím e na konci WAR to vypadalo jako slogan, vyzývající k bojkotu kapitalistů. (Ware je německy zboží, tovar.) Takže taky trochu v duchu Flower Power. :-)

BigBivoj
07. 07. 2011
Dát tip
heat: teď jsi to vylepšila k dokonalosti,super! ... ale stejně bych radši hladil něco jiného než kožich ježka :) Edvine, jasně ujel mi prst s tím "e" Mám ještě někde ve starých hadrech tričko s oním nápisem, co jsme si vyráběli za mlada i s tím protiatomovým znakem :)

martinez
07. 07. 2011
Dát tip
taky fajn (před chvílí jsem byla u Ferry) :o)

Edvin1
07. 07. 2011
Dát tip
Teď je to elegantní a libozvučné skoro jako originál. (Busch je jen krapátko, ale ne víc, hladší. Ale právě proto je Busch Busch.) I ta lehká ironie, jíž Busch do své básně vložil slovem Friedensheld, tam prokukuje! Gratuluji! Dobře, že jsi to "poučení" vymazala. K dobrým básním není třeba komentáře - ty za sebe mluví samy (ovšem pokaždé trochu jinak - dle fantazie čtenáře, že).

heartrate
07. 07. 2011
Dát tip
na Edvinův podnět jsem teda závěr básně upravila

heartrate
07. 07. 2011
Dát tip
Edvine :) děkuju za radu, ale chci-li zachovat rytmus (jamb: nepřízvučná doba se střídá s přízvučnou), je moje verze poučení celkem v pořádku, i když jinde v básni taky mám drobné odchylky od rytmu, např. právě v posledním řádku.. poslední dva verše tedy ještě zkusím pozměnit, promyslím to, děkuji

Edvin1
07. 07. 2011
Dát tip
Heartrate: Docela věrné a hezké. Poslední dva řádky a poučení mi trochu drhnou. Nešly by trochu vyhladit? ... Zbraň můžeš i v míru použít, má-li ti k obraně posloužit.

Edvin1
07. 07. 2011
Dát tip
Biggie: Make Love, not WAR! taškáři! :-O

Dávam tip..aj keď tento krát ti Heartrate nepomôže,za pekné spracovanie - tebou vybranej básne, ktorá je úžastná už v origináli...Tak za výber, za spracovanie..proste za všetko.! Už aby si mohla súťažiť...teším sa na tvoje ďalšie už súťažné diela.

BigBivoj
07. 07. 2011
Dát tip
Prostě jak nás ve škole učili při BPPOSV ...a nestřílej /Edvin to určitě zná/ Make Love not Ware

sveřep
06. 07. 2011
Dát tip
jejda :), tak o tom to bylo !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru