Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Finská rána

08. 08. 2011
24
40
5679
Autor
StvN

Byl večer a bylo ráno a Fin se probudil. Pokoj byl chladný. Levou ruku vystrčil z peřiny a položil ji na topení. Bylo horké. Rozsvítil lampu a oblékl si svetr a tepláky. Ani na to nemusel zvlášť soustředěně myslet. V rádiu slyšel hlas dívky, která měla ráda fotbal a hokej, třebaže národní tým prohrál. Vždy, když řekla nespisovné slovo, se Fin pousmál. Ačkoliv stále trochu spal.

Uvařil čaj, který pronikavě voněl; přiložil k ústům již seschlé pečivo. Během snídaně nikdy neseděl. Stál čelem u závěsů a díval se do tmy. Rukou hladil horké topení. Přesto na něj šel chlad. Sklo bylo tak ledové. Vůně čaje putovala místností a u okna se zastavila. Kolikrát si říkal, jestli má takový život vlastně nějakou cenu. Kolikrát.

Pohledem přejížděl po zamrzlém rameni řeky, kam se za okamžik vydal. Když otevřel dveře, ze střechy se snesl sníh a zachytil se na čepici. Fin se přesvědčil, že má dopnutý kabát. Slunce ještě nevyšlo. Někdy se stalo, že jej obzor překvapil a chvíli se zdálo, že místo, aby odcházel, tak se vrací. Stopy však mluvily jasně.

Fin obyčejně ještě za tmy vkročil na led. Když odpočíval, opřel se o sekeru. Řekl by o sobě, že má celkem zajímavý život. Na poměry. Když však seděl s chlapy v hospodě, mlčel. Ovšem. Fin žádné příběhy nevyprávěl. Ne že by je neznal. Nebo nezažil. Jistě. Zůstával stranou. Přesto chodil pravidelně mezi lidi, poslouchal hovor a přitom myslel na Ninu. A řeka byla tak chladná. Kdyby se ho zeptali, řekl by, že se mu na ní něco líbí, ale nijak zvlášť pro ni neplane. Byla by to samozřejmě pravda. Fin vždy říkal přesně to, co cítil.

Když se vracel domů, zdálo se mu, že už je zase ráno.


40 názorů

anonimka
19. 11. 2014
Dát tip

zaujalo*


StvN
26. 12. 2011
Dát tip
Sam se sebou. Nektere pasaze cetlo par lidi. Mas zajem?

pozorovatel
26. 12. 2011
Dát tip
chybí s kym to konzultuješ?

StvN
26. 12. 2011
Dát tip
Nabiram na finish. Konečně mám celkový koncept, tak jen dopsat par kapitol, doladit a bude to. Proč. Chybi ti dobrý námět?

pozorovatel
26. 12. 2011
Dát tip
jak jsi daleko s knížkou?

Ferry
02. 10. 2011
Dát tip
Fakt bezva, jak už napověděla reklama od brack. v Superkouli

StvN
28. 09. 2011
Dát tip
Třeba v tom někdo to spasení najde. D9k za názor.

Eiffelovka
19. 09. 2011
Dát tip
Hezkej rozjezd k povídce. Docela mě mrzí, že je to jenom miniatura.

Eiffelovka
19. 09. 2011
Dát tip
Hezkej rozjezd k povídce. Docela mě mrzí, že je to jenom miniatura.

Marcela.K.
19. 09. 2011
Dát tip
Asi za tu atmosferu...a že je to opravdu studený * Přesto mi v tom chybí příběh a pointa.

StvN
17. 09. 2011
Dát tip
Ve mně je zloba, ale směju se. Nikdo nic nepozná. Díky.

StvN
17. 09. 2011
Dát tip
Tři dny staré strniště se u mě jen tak nevidí a když, tak to není nic proti kráse. O vnitřní kráse bych nemluvil. Tu nemám.

StvN
17. 09. 2011
Dát tip
Taky doufám, že mi má díla neubírají na kráse.

StvN
17. 09. 2011
Dát tip
Opakování je vždycky záměr. Čtenář si na to musí trochu zvyknout a je třeba, aby se snažil pochopit smysl a nuance, které opakováním text vytváří. Na druhou stranu se může snadno stát, že je opakování otravné a žádné nuance se nekonají:) Dík za podnět ohledně času. Jsem si toho vědom, byl to také záměr. Doufám, že vnímání času vnáší do textu další rozměr. Respektive vnímání času čtení versus čas děje. Snad to není až tak matoucí.

Prosecký
06. 09. 2011
Dát tip
Já vím, že někdy upadám příliš do prvoplánové interpretace. Ale v tomto případě (ve Finsku jsem strávil více než dva měsíce) se tomu nelze ubránit.

StvN
06. 09. 2011
Dát tip
Zkus si to představit jako metaforu.

Prosecký
06. 09. 2011
Dát tip
Byl jsi STvNe někdy ve Finsku? Není to trochu klišé? Má to sugerovat zvláštní (krutou?) finskou zimu? Pokud jde o nominaci, není to jiný žánr (prozaická miniatura).

ty ses nominoval sam se sam? :-DDDDD super! hmmm....to je jako ze Seinfelda sitcom o nicem! Asi tvoje myslenka byla o relativni nicotnosti zivota. me to prijde trosku odflakle. cte se to dobre, ale zadny dojem to ve mne nezanechalo, srry...

FAE BOMB
31. 08. 2011
Dát tip
Tak humorně jako Květoň to sice nedokážu podat, ale cejtim to podobně. V celym dílku se prakticky nic nestane. Nějak jsem tam nenašel žádnou hlavní myšlenku, nebo tak něco. Veškerá próza by asi měla bejt dobrodružná, strašidelná, humorná, nemravná, moralizující... Omlouvám se za poněkud chladnou reakci, ale nejsem si zcela jist, CTChBŘ...

K3
30. 08. 2011
Dát tip
Máš zvláštní osobitý sloh, je asi tvojí nejsilnější zbraní... Vlastně to není příběh, a přesto z textu vyzařuje něco neopakovatelného... Tip.

*

Fruhling
09. 08. 2011
Dát tip
Budu morálně konzistentní, takže: Nikdy nezačínejte povídku probuzením!

...zajímavé*

Text hezky plyne. Zajímavé na tom je, že čtenář se pouze dozví, že Fin nosí tepláky, pracuje se sekyrou a je pravděpodobně heterosexuál, ale stačí mu to.

Janina6
09. 08. 2011
Dát tip
Chladný romantismus, brr. Paráda. Líbilo by se mi to jako začátek nějakého delšího celku.

srozumeni
09. 08. 2011
Dát tip
Pro mě Fin je naprosto vyhovující, mám problémy se zapamatováváním jmen, ještě navíc cizích. A celé mi to přijde zajímavě zvláštně hezké...*

jejdavilda
09. 08. 2011
Dát tip
taky jsem si přečet neb mám v závazku podporovat utlačované. Akorát by tam nemuselo být pořád Fin, nějaké jméno by mi znělo líp

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
..susny--)**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru