Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dokonalé štěstí

21. 08. 2011
4
8
898
Autor
Sarlota.Alli

Mým čtenářům....

 

S Johanem jsem nechodila dlouho ani na čas ani na hodiny. Byl to báječný muž mých tehdejších snů. Starší, vzdělaný a připravený mít rodinu. Po čase jsem prozřela a zjistila, že jeho touha po rodině je něco jako pocit dluhu společnosti, že nemnoží své nadprůměrné IQ a já se mu zdála jako vhodná děloha. Napsala jsem o něm pár pěkných řádek a poslala ho někam. A tak to šlo i s těmi ostatními. Jakobych své vztahy měřila na počet řádek spíš než na pomyslné stupnici citového uspokojení. V jednom ze svých canců (jak své příspěvky amatérské literatuře soukromě nazývám) jsem promlouvala ke svému fiktivnímu „princi“ a prosila ho, abych z lásky němu mohla přestat psát.

Touha někoho zvěčnit je vlasně jen touha ho uchopit, anylizovat, pochopit, možná ho i manipulovat, třeba jen virtuálně. Psát o někom je jako snažit se zachytit „pravdu“, bez vědomí, že takový „canc“ má velmi krátkou životnost na poli součastnosti a velice brzo se stává mírně řečeno prošlým. Nebádám teď tady nad hodnotou autobiografických literárních děl z per zhrzených žen (či mužů). Mají své příznivce i odpůrce, jsou horší i lepší jako ostatně jakékoli jiné Sci-Fi.

Ráda bych přišla na to, proč lidé ventilují svou nespokojenost, nejistotu a blud snadněji než opak. Odpověď je nasnadě a jmenuje se sobectví. Pocity uspokokojení si užijeme a žádné velké rokování. O tom, proč Princ/ezna nezavolal/a jsme schopni rokovat mnohem déle, mnohem naléhavěji a mnohem kreativněji.

Co je tedy štěstí? Štěstí je, když napíšu jen „přítel“ a ten zbytek si nechám pro sebe. Co je to dokonalé štěstí? Když nenapíšu vůbec nic.


8 názorů

avox
23. 08. 2011
Dát tip
ztrošku učesat, chybičky opravit... zajímavé zamyšlení :-)

aha, proto píšu tak krátké věci :o) pozoruhodná úvaha...

Honzyk
22. 08. 2011
Dát tip
...jo, pises, ze nerozumis "jazyku myho kmene"..no ok, ale tak si aspon voprav, jak jsem ti byl napsal, nEmnozi na Namnozi...ok.?-))..nebo nechtel mnozit, tralalak jeden?:D

StvN
22. 08. 2011
Dát tip
Bible je tedy s prominutím normální literatura, tedy další kniha. Na to pozor:) V tvém textu jsem se zpočátku ztrácel. Formulace a syntaxt je trochu neučesaný.

Bible je náboženská příručka, ne něčí pokus o vyblití, takže tu bych z katalogu nevyhraněných knih vyškrtla.

Winter
21. 08. 2011
Dát tip
Ale co třeba bible, je to knížka o štěstí nebo o neštěstí? Nebo i Proust .)?

srozumeni
21. 08. 2011
Dát tip
zajímavá úvaha, hezky napsaná. A je to tak, asi vždycky víc píše o neštěstí než o štěstí. Z neštěstí se člověk musí ,,vypsat" nebo vypovídat, prostě svěřit se, daleko více. ...**

Winter
21. 08. 2011
Dát tip
hele, ono to je docela dobře napsané .) Možná ta závěrečná myšlenka, proč lidi píšou o neštěstí než štěstí by stála za to trochu víc rozvést, ale spíš jen z proporčního vyvážení textu, než potřeby srozumitelnosti. takže je to asi úplně jedno. Věřím, že i psaní o neštěstí má smysl, pokud autor ukáže, že takový svět nejen je, ale být nemusí. Většina se ale zastaví jen u toho, že takový je.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru