Na Písmáku publikuje 51 tisíc autorů, 452 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Culinary yours
datum / id03.09.2011 / 391824Vytisknout |
autorVaud
kategorieOstatní nezařaditelnéDalší dílo autora
sbírkaBarcelona, Cestovní,
zobrazeno4327x
počet tipů35
v oblíbených0x
zařazeno do klubůKlub plných bříšek a mastných úst, Mediterraneo,
Culinary yours

Snažím se být ozdobou českých jedlíků za hranicemi vlasti. Katalánsko, kde jsem donedávna bydlel, je tím pravým kulinářským rájem. Na severu u hranic s Francií bývala dokonce  nejlepší restaurace na světě – El Bulli. Rezervaci jste si museli udělat rok dopředu a restaurace měla jen pár míst a otevřeno bylo pouze 6 měsíců v roce. Zbylého půl roku se kuchaři rozprchli po světě a hledali nové pochoutky nebo publikovali.   

Díval jsme na webovky cestovek, kde si naši turisti navzájem doporučují skvělý Burger King na Mallorce nebo fantastické kafe ve Starbucks v Barceloně. No, nevím… Já jsem o trochu víc mlsnější. Baskové si dokonce odhlasovali, že nechtějí na svém území fastfoody. Asi věděli proč. Španělé jedí rádi a hodně. Přesto tu skoro nejsou tlustí lidé a patří mezi národy, které se dožívají nejvyššího věku. Většina španělských jídel se skládá z předkrmu, hlavního chodu,  nápoje, kávy a zákusku. Když přijedu domů do Čech, tak se po večeři nezvedám od stolu, protože čekám na postre – zákusek. V restauracích mají často meníčko, které je cenově výhodnější. Stojí kolem 8-12 euro. Zaměstnanci platí za jídlo v práci kolem 3 euro za oběd.

Co si tedy dát ve Španělsku dobrého?

 

Asi bych měl začít podle španělských zvyklostí předkrmem. Nebojte se experimentovat a ochutnávat místní speciality. Zkuste například smažené papričky pimientos del padron, připomínající ruskou ruletu, protože některé z nich bývá zběsile pálivá,  nebo patatas bravasNěkteří Španělé si jako předkrm dají salát, ale většina mých známých tvrdí, že salát je tak leda   pro králíky. Zajímavé je, že slovo salát jsme převzali zřejmě od Španělů a znamená 'slaný'. Skvělý je třeba salát z luštěnin se slaninou a spousta dalších, na které si vzpomenu v okamžiku, kdy tento článek dopíšu a odevzdám. 

 

 Báječné a osvěžující jsou studené polévky – tradiční gazpacho nebo třeba skvělá melounová polévka (meloun ale říkají Španělé žlutému melounu – česky je to tuším cantalup, nicméně jsem objevil ještě další druh melounu, tak mám v melounech trochu zmatek). Španělsky se meloun řekne sandia a určitě stojí za hřích i samotný. Výborné jsou ibericos a tapas  či pinchos (jednohubky).Tapas jsou baskickým vynálezem a většina baskických restaurací (Vasco) má v názvu X a jsou skvělé (např. Txakolin). Jak je v názvu restaurace X, tak neváhejte.  V tapas restauracích se dá s nadsázkou nechat  výplata, protože jídla jsou opravdu skvostná a samotný popis tapas vydá na samotnou knihu.  Pokud máte malý hlad, pak zvolte výběr z ibericos – což jsou šunky – nejlepší jsou z divočáků (tmavější). V Katalánsku k nim dostanete pan con tomate - opražený chléb, potřený česnekem a rajčaty. Názor na pan con tomate rozděluje Katalánce a Španěly stejně jako fandění fotbalovým klubům FC Barcelona a Real Madrid. 

Nikdy jsem tu nezkoušel  šneky (oproti Francii nebo Portugalsku vypadají podezřele) a jehněčí hlavy. Pak mají taky jelítka a jitrnice, spoustu salámů. Výborný je ovčí  sýr – doporučuji s nápisem semicurado.

 

Co potom? Neuděláte chybu, když zkusíte rybu.  Španělsko má druhou největší spotřebu ryb na světě, ikdyž nejoblíbenější rybu – tresku – dováží ze severských moří. Většina ryb (a paryb) je skvělých, hlavně ve specializovaných restauracích. Jinde je mívají trochu rozvařené. Je skoro jedno jakou rybu si dáte – všechny jsou báječné. Můj  nejoblíbenější rybí pokrm je suket nebo zarzuela.  Jsou to jídla, které podle tradice vaří rybářova žena ze zbytků toho, co zůstalo doma. Jezdím  na ně do přístavu v Sitges kousek za Barcelonou. Ryby si ale nedávejte po neděli nebo po svátcích, kdy rybáři nevyrážejí na lov a ryby nejsou čerstvé. Nebojte se nakupovat na tržnici, kde vám rybu vykuchají a vykostí.

Určitě ochutnejte škeble a mořské potvory. Základní dva druhy škeblí, které jsou tu k dostání jsou  mejillones a almejas (česky tuším slávky a srdcovky). Světlejší almejas žijí jen v čisté vodě a jsou chuťově lepší, ale taky o něco dražší. Dobré jsou s omáčkou červenou omáčkou Marisco s mandlema. Skvělá je sépie na grilu (ne kroužky – ty mají uniformní chuť) a nebojte se ani nadrobno nakrájené chobotnice (pulpo ala Gallega). 

 

Pro Španělsko je typická paella – rizoto s mořskými plody, kuřetem nebo králíkem. Katalánská fidella je totéž s nudlemi. Dává se k tomu česneková majonéza ali oli. V naší kantýně byl každý čtvrtek pallelový den, čili jsem saturován pallelou až někam do penze.  Moc nemusím tripas, což jsou vnitřnosti. Španělé pro ně používají i jiný výraz, který vytrvale zapomínám, takže si vnitřnosti neomylně objednám v restauraci, protože mi název zní povědomě. Trochu zklamáním je steak – ten se ve Španělsku dělá zpravidla hodně tenký. Pokud si ovšem nedáte argentinský. Argentinci ovšem mají rádi vše velmi propečené a je problém se dohodnout na medium a už vůbec ne na krvavém steaku. Naprosto famózní je churasco – žebírka, ale v jiném provedení,  než je znáte u nás,  a chuleton  – to je největší pochoutka, díky které nebudete chtít nikdy Španělsko opustit.  Předuzené maso si dodělává host sám na rozžhaveném kameni! Nádhera. Nejlepší chuleton v Barceloně mají v restauraci Raco de Vila v poněkud pochybně vyhlížející části Poble Nou nedaleko od Torre Agbar. Rozhodně neváhejte! 

 

Jako zákusek si dejte například crema catalana, což je flan nebo geniální pomerančový džus s vanilkovou zmrzlinou a Cointreau. Je to jednoduché a ďábelsky dobré. Další z možností jednoduchého zákusku je jogurt, ke kterému vám donesou hnědý cukr nebo med. Určitě zkuste ze sladkostí  churos (nejlepší je s čokoládou) a turon (většinou ho mívají kolem vánoc, ale já jím turonovou zmrzlinu celý rok). 

Káva – s trochou mléka se řekne „cortado“ a v létě osvěží  cafe con hielo“ – s ledem. Bacha – mají tu drahé kapučíno! To si objednávají  jen turisti, kterým se plete Španělsko s Itálií. 

 Vínka – bílá Ermit nebo Pescador jsou dobrá k rybě a nestojí moc. V baskických restauracích zkuste z výšky nalévané mladé víno Txakolin.  Z červených – nejlepší oblast je podle mého soudu Ribera del Duero a pak asi Rioja. Dobré jsou vína od Torres (a vůbec celá oblast kolem Penedes, kde mají vinařství Torres své hlavní sídlo). Můj osobní favorit se jmenuje Celeste. Torres má mimo jiné i svou vlastní podnikovou prodejnu v centru Barcelony kousek od Pedrery s českým šéfem Štefanem a spoustou lahůdkových vín. 

Skvělé jsou sekty (cava)– k nejlepším a nejznámějším patří  Freixenet a Codorniu, ale vyplatí se vyrazit do Penedes a projít se po malých vinařstvích a vzít si pár lahví od nich. Zkuste určitě sangria d' cava a nebudete litovat.  V běžných obchodech doporučuji kupovat vína tak kolem 5–6 euro, dražší vína v sámošce mají špatně skladovaná a vysychá jim korek. Ve finále jsou zoxidovaná a nedají se  pít. Trochu pozor na míchané nápoje - dává se do nich mnohem víc alkoholu, než jsme zvyklí z našich krajů a tři mojita v Barceloně je skoro letální dávka alkoholu. 


Nealko nápoje – čistě  pro zvědavé horchata – vanilkovomandlově chutnající rýžový nápoj, který mají v barech nebo v malých stáncích na ulici. Prodávají tu též můj oblíbený tonic Nordic Mist, který v Evropě koupíte už jen ve čtyřech dalších státech a zaměstnanci Coca Coly jej údajně  přezdívají 'vlčí pot'.   Zajímavé jsou různé hořké nealkoholické aperitivy. Z piv se dá celkem bez obav pít místní Estrella nebo Moritz – pokud chcete do půllitru, pak je potřeba říct magické slůvko jara (chara). 


Některé potraviny se jedí jen v určitých obdobích. Na Silvestra sní každý Španěl 12 kuliček hroznového vína.  Někdy časně z jara začíná sezóna calcots, kdy dostanete v restauraci plastovou zástěru a rukavice a často na střešní pokrývačce připravené mladé cibulky, které se namáčejí do omáčky marisco. Po nich následují masové hody.

 I v nevábně vyhlížející restauraci dostane člověk fantastické  jídlo a naopak bývá zklamán fádními lákadly nastraženými na britské a německé turisty. Pokud se vám ovšem uprostřed Barcelony zasteskne po tradičních českých pokrmech, pak můžete navštívit několik českých restaurací – například Rincon de Praga nedaleko parku Guell nebo Pivobar kousek od Sagrada Familia.  Obě restaurace mají nejlepší české pivo a třeba smažený sýr, jaký dělá Tomáš Marek v Rincon de Praga, nedostanete nikde jinde na západ od Aše. V Katalánsku vám určitě bude chutnat! 




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

07.11.2011 23:27:07dát kritice tipVaud
Zrovna sedim hladovej v Kodani a piju nejaky divny vanocni
pivo, protoze tu neni nic k snedku..,
07.11.2011 17:50:54dát kritice tipIMa
Miluju obědy a večeře o více chodech! Moc se mi po nich stýská...:( A tenhle text mi rozhodně dělá veliké chutě.:)*
23.09.2011 13:08:25dát kritice tipArmand
:) velmi rád!
23.09.2011 10:40:56dát kritice tipVaud
Klidne zavolej a poradim!
23.09.2011 10:32:28dát kritice tipArmand
vezmu s sebou až pojedu znovu do Barcelony! :) *
22.09.2011 19:21:51dát kritice tipVaud
Taky netusim, jak se jmenujou - ale vyborny jsou i plneny syrem!!

Zdravim z Amsterdamu!
22.09.2011 12:30:21dát kritice tippodezdívka
Četl jsem to a přikusoval k tomu chléb, jako přílohu. Jsem uspokojen duševně i gastronomicky :-)*
(V Katalánsku jsem měl smažené obalované papričky s taveným sýrem, bylo to strašně dobré, ale nepamatuju si, jak se to jmenovalo).
08.09.2011 14:09:05dát kritice tipVaud
báááááječně se tam jedlo - být Španělem, tak nevytáhnu paty z Barcelony :))
08.09.2011 14:00:58dát kritice tipguy
Něco z uvedeného jsem k plné spokojenosti požil, něco si zkusím zapamatovat na někdy příště,
A těší mě, že můj potřeh, a sice, že Španělé jedí rádi a hodně a přesto tu skoro nejsou tlustí lidé, byl přesvědčivě potvrzen. Mslím si, že kdyby Češi konzumovali tolik co oni, budou se dožívat v průměru pětačtyřiceti ..
08.09.2011 13:32:28dát kritice tipVaud
já si udělám lunchmeat :-)) a celozrnej chleba :-))
08.09.2011 12:49:38dát kritice tipAugustus
Vidím, že přečíst si tohle před obědem byla velmi vhodně zvolená strategie. Jen mi potom naše domácí pokrmy přijdou poněkud chudé a to si zde na hospodářství s čerstvými domácími surovinami a zálibou ve vaření žeru jako lord.:-D Každopádně Ti náleží zasloužený TIP!
07.09.2011 07:47:56dát kritice tipVaud
ja tady ve Švajcu můžu jen se slzou v oku vzpomínat :-))
07.09.2011 05:10:44dát kritice tipToscana
Vaude, ty zvíře mlsný! Četla jsem to hladová jak vlčák a tekly mi sliny. Výsledkem je, že se mi žaludek rozezpíval jako Enrico Caruso! :o))) *t
06.09.2011 23:45:13dát kritice tipVaud
hej, díky za klub :-) sestra určitě bude vědět :-)))
06.09.2011 21:05:22dát kritice tipMKbaby
No, literatura to moc není, ale nejen duševní stravou živ je člověk, navíc jde o velmi poučné a užitečné dílo :) Při čtení jsem navíc dostal děsnou chuť na všechny ty dobroty, což následně budu muset řešit tím, že vydrancuju lednici :) Jo a přeposlal jsem odkaz ségře, která již druhým rokem dlí v Alicante ve Španělsku.

Zkrátka - děkuji a pokračuj! :)
06.09.2011 09:54:51dát kritice tipVaud
jehneci hlavu opravdu nebrat :-)

jsem moc rad, ze si nekdo vsimnul nazvu! :-)) tak zdravim obcas jednu svou velmi mlsnou kamaradku :-)
05.09.2011 20:48:12dát kritice tipYeziiinka
Jehněčí hlavou na sta způsobů se s láskou zabývají řecké kuchařské knížky. Stejně tak jehněčí slezinou... Člověk je zkrátka obžera, pravda?

Mimochodem - teprve teď jsem si uvědomila, jak půvabný název jsi svému dílu dal. Připomnělo mi to album, které kdysi vydaly Shakespeare's sister, když byly obě zpěvačky těhotné. Jmenovalo se to Hormonally Yours. :)
05.09.2011 17:21:33dát kritice tipVaud
renegatko, Yeziiinko diky - az na tu jehneci hlavu, to jsem myslel, ze to musi byt nejaky eufemismus - jako rybi prsty nebo tak neco... :-)
taky obcas tapu a zeptam se :-))
tohle je tema na celou knihu :-))

05.09.2011 16:04:54dát kritice tipYeziiinka
Jé. To musí být smutné, když jsi absolutně připraven o takové to: "dám si TODLE, ať je to co je to!".
Ty prostě víš, co ty věci v lístku znamenají, a to dokonce i s detaily! Vůbec se Ti nestane, že si objednáš dortík a přistane před Tebou tatarák!
To musí být tak smutné...

:) Velmi chutný text, tady máš jednu Mišelinku: *
05.09.2011 15:26:34dát kritice tiprenegátka
to je krása, Vaude*
Španělsko na talíři
05.09.2011 12:57:46dát kritice tipVaud
diky vsem - jeste to budu prepisovat a trochu upravovat. Kazdou chvli si vzpomenu na neco dalsiho :-))
05.09.2011 12:21:34dát kritice tipPacer
Michale, já bych to hovězí nezatracoval, je tam taky doma. Takové karpáčo jinde nebylo, a dobrý bifťour v Barce i v madridu umím najít. Bezva! J.
05.09.2011 11:35:21dát kritice tipfilipno
*
05.09.2011 09:53:20dát kritice tipDelahaye
takovýho žrádla :-) no nevím, jak to není z chlivka, tak je to podezřelý :-) (fuj táto, ne, abys to jed´ !!)
05.09.2011 08:56:02dát kritice tipProsecký
Díky, Vaude! Také doporučuji malá vinařství. Výborný je i zralejší kozí sýr. Ve svém okolí jsem jediný, kdo má rád graixoneru (nevím, jak se to píše), vlastně pudink s bábovkou a zumo de melocoton. Výborná je i telcí šunka. A ještě něco z naší vlasti: Nedávno jsem se obrátil na číšníka v restauraci v Šumperku, že bych chtěl telecí (lépeřečeno měli jsme hosty z Utahu a ti ho chtěli). Číšník si nechal otázku opakovat. Poté odpověděl, že je v restauraci od roku 1973, ale telecí ejště v životě neviděl.
05.09.2011 02:24:01dát kritice tipbrackenridge
guglovala jsem bedekr dr. michala vauda a nasla jsem hovno :-(
05.09.2011 00:47:11dát kritice tipVaud
Diky moc - zverejnim to v pristi knize ;-)), ale predtim se necham pozvat ke Kvetonovi :-))
04.09.2011 19:10:41dát kritice tipAdamova Eva
ještěže jsem to četla nabaštěná :O) *
04.09.2011 11:19:29dát kritice tipOldjerry
korektor
Bedekr doktora Michala - Vauda vyjde knižně v nakladatelství Hispaniapress na jaře 2012... můžete ji mít za fidellu...
Jinak : můj favorit je churasco a churos...nevím proč (snad se mi líbí ten název)
04.09.2011 11:08:24dát kritice tipsrozumeni
A teď mám jít vařit oběd.To bude ubohost proti těmto dobrotám....*
04.09.2011 08:58:53dát kritice tipHonzyk
papatas bravas me pozornosti jiste neujdou:DDD*
04.09.2011 07:57:30dát kritice tipavox
Pěkně ses prokousal... kdyby tam bylo ještě něco o snídani, nabyla bych dojem, že tam lidi od rána do večera nedělají nic jiného :-)) */
03.09.2011 23:53:45dát kritice tipKvětoň Zahájský
Zrovna před chvilkou jsem ukončil grilovačku se sousedama. Hovězí stejky, grilované paričky jalapeňos, domácí chleba, uzená a sušená rajčátka, moje legendární studným kouřem uzené maso, ketchupy a chutney podle vlastních receptů. Kam se hrabe Barcelona!
((-:
03.09.2011 23:45:44dát kritice tipjejdavilda
tak mi by stačily jen ty sladkosti***
03.09.2011 23:02:59dát kritice tipTangens_Omega36
Pohlreich jistě zaplesá štěstím, pokud si tohle přečte... ;)
03.09.2011 22:54:55dát kritice tipbrackenridge
to bys mel nekde uverejnit! o zradle si kazdej rad precte, obvzlast, kdyz je to tak dobre napsany.
03.09.2011 22:02:03dát kritice tipVaud
zavolejte mi až budete ve Španělsku něco jíst a objednám vám :-))
03.09.2011 21:55:02dát kritice tipNěžný_debil
kopíruju si - než to tady Vaud zpoplatní... :-D
03.09.2011 21:53:57dát kritice tipbrackenridge
Pavlovuv reflex .... AaaaH .. Skvele napsanot
03.09.2011 21:53:21dát kritice tipVaud
Španělskem se člověk musí pomalu prokousat :-))
03.09.2011 21:47:45dát kritice tipBigBivoj
postrádám kance na šípkové omáčce...ale i tak jsem si pochutnal :)
03.09.2011 21:47:32dát kritice tipopánky
To já už vím, jaký seš..ten text je (zatím) zadarmo..a zkopčím si ho a je!
:P
03.09.2011 21:43:37dát kritice tipVaud
jsem hrozně žravej, mlsnej a poživačnej :-)
03.09.2011 21:40:04dát kritice tipopánky
A helemese, vtipný průvodce a zadarmo! :)
03.09.2011 20:56:50dát kritice tipVaud
některé moje texty jsou lepší než Rohypnol :-))
03.09.2011 20:53:44dát kritice tipjejdavilda
to si nechám na čtení po půlnoci
03.09.2011 20:49:10dát kritice tipVaud
:-))) já mám doma jen bagetu...
03.09.2011 20:48:06dát kritice tipbestye
bože, mam nacpanej pupek k prasknutí a stejně teď slintam - pomoooooooc. Jinak díky, tisknu a zakládám, tohle se určitě hodí. Supr!!*


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Pismak.cz 1997 – 2021, provozuje Dobrý spolek, pravidla Školy v přírodě Letní dětský tábor