Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fall

15. 09. 2011
6
8
1881
Autor
Fairiella

 

 

 

 

Skály.
Pomalé bytosti.
Posluchačky šednoucích pustin s jeskyňkovýma očima.

Tančí v nich siluety začerněných rukou
-duše kamene-
umouněné tím pocitem.
Jejich  d l o u h é  prsty náměsíčně cupitají
pomerančovým listím

a to svítí.
Hřeje
a umírá,

pod dotekem tmoucího chladu
roste za stěnou květina s bělavými lupeny
a tušení:


Ruce jsou skutečné,
tvé ruce jen,
skály, stín, květina,
to vše je sen, je sen, jeseň ...

 

 

 

 


8 názorů

Oldjerry
19. 09. 2011
Dát tip
Cizí slovo v básni nechápu automaticky jako berličku - je to většinou snaha o zpestření, někdy o zpřesnění, jindy souvisící s hudebností verše. Důvodů je hodně, ale ovšem i nouzovka, pomoc v tísni.... tady mi to ale zrovna nepřipadá jako záchranný kruh (:-D

dajakbol
18. 09. 2011
Dát tip
Oldjerry, možno je to moja chyba, že sa mi naše literárne kontexty ešte stále dosť prelínajú, a kým budem zvládať čítať v češtine, sotva sa na tom dačo zmení; podobnosť jazykov je síce občas záludná a zradná, ale oveľa častejšie som za ňu vďačný. Tiež viem, že máte aj „jeseň“, hoci už pozabudnutú, viem, že Fairiella je dosť skúsená autorka na to, aby si pomáhala vyložene cudzím slovom, len ma trochu podráždilo, že si na tú „jeseň“ spomenula akurát teraz – zdá sa mi, že použitie toho výrazu je motivované len núkajúcou sa slovnou hrou... ktorá sa mi navyše zdala lacná, ale okej, pripúšťam, že český čitateľ to môže vnímať kladne.

Oldjerry
16. 09. 2011
Dát tip
vindal a dajakbol (chechtám se) extrapolárně jiné kritiky jak obsahem, tak rozsahem. Nadto jeseň není jen slovenský výraz pro podzim, figuruje i češtině první poloviny dvacátého století a dříve... navíc v kontextu s českým textem zase není až tak klišoidní. Pocitovka na pozadí docela dobréhoobrazu podzimu...

dajakbol
16. 09. 2011
Dát tip
Hoď si „je sen jeseň“ do gúgla... v slovenskom kontexte je to ten najsprofanovanejší kalambúr, nekorunovaný kráľ básnických klišéfigúr. Nieže by to bola povinnosť vedieť, ale myslím, že sa to dá tušiť... aj bez gúgla... to spojenie sa príliš ponúka, dá sa teda predpokladať, že už má svojho autora... desiatky autorov. Máte krásny zrozumiteľný květen, ale keď treba spievať, že „dva se rádi mají“, tak „i v lednu je jak v máji“; máš podzim, ale do básničky ťaháš jeseň... Inak ja aktuálne prežívam skôr Kondrótovo „zdesenie z jesene“ :) Páčia sa mi prvé dva odseky, ale prial by som si, aby vyústili do nejakého jasnejšieho podobenstva alebo prekvapivého postrehu.

Jinovata
16. 09. 2011
Dát tip
Začátek (první čtyři řádky) nadějný, daří se ti různými obrazy doplňovat a prohlubovat motiv skály. Potom se ovšem text rozpadá. Když něco v básni máš, nezahazuj to, motej se kolem toho až do konce.

Nepochopeny
16. 09. 2011
Dát tip
Strašne zvláštny pocit som mal pri čítaní, neviem to definovať. T

báseň je víc než jen vizualizace dojmu, paradoxně nejsilněji působí hříčka na konci..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru