Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj existencialismus

04. 01. 2012
3
12
1642
Autor
Athares

   Spousta lidí chce věřit tomu, že lidská existence není náhodná. Život člověka, jakožto jediného tvora uvědomujícího si sám sebe, schopného milovat, odpouštět, vcítit se do druhých a logicky přemýšlet, někoho, kdo je natolik odlišný, natolik výjimečný, přeci musí mít nějaký hlubší smysl. Nežijeme jen jako psi, kteří se narodí, vyrostou, spáří se a pojdou. A nebo jsme?

Nemáme náhodou dar myšlení právě proto, abychom si mohli uvědomit, že naše bytí je naprosto zbytečné? Celé naše životy, starosti, radosti, myšlenky, naše rodiny a přátelé, kde budou za dvě stě, tisíc, milión let? Kdo se bude zajímat o to, na co se v tuhle chvíli těšíme, nad čím přemýšlíme a co děláme? Nikdo. S nadsázkou se říká, že v životě máme jen dvě jistoty – smrt a daně. V celém vesmíru funguje ale jen jedna – nekonečno, a ta se lidstva naštěstí netýká. Vlastně nemusíme vůbec nic. Nemusíme chodit do školy, mít kamarády, milovat, ani mluvit jen pravdu. Nemusíme dokonce ani žít. Ale když už jsme přežili porod, proč toho nevyužít?!

    Život člověka a lidstva jako takového nemá žádný účel. Jeho činnost může mít radikální dopad na naši planetu nebo dokonce na celou sluneční soustavu, ale má vůbec nějaký vliv sluneční soustava, jíž jsme součástí, na okolní planety, souhvězdí a galaxie? Asi tak hluboký jako má kus hlíny v Africe na ledovou kru plující Severním mořem.

 

   Každý jednotlivec má největší vliv sám na sebe. I křesťanské náboženství je sobecké: „Budu se řídit přikázáními a plnit Boží vůli, protože potom mě za odměnu čeká věčný život v ráji.“ Smyslem života by měla být individuální seberealizace.  Každý si pod tím může představit něco jiného – rodina, láska, přátelé, sport, umění nebo klidně kariéra kuchaře – škála je v dnešní době dost pestrá.

    Život měřím vteřinami. Krátkými útržky, které se mohou protáhnout do hodin, dnů i desetiletí. Jsou to chvilky štěstí, které naplňují mou bytost a dodávají smysl mé existenci. Může se stát, že někdo nastřádá dnů jen pár, ale druhý nasbírá klidně celé roky štěstí. Nelze ovlivnit komu se narodíme nebo vypočítat, jak zemřeme, ale to, jak se postavíme k životu samotnému, je čistě na nás samotných.

    Můj život nemá žádný hluboký smysl. Moje existence sice není každému úplně ukradená, ale také není nijak zvlášť významná. Minulost, ani zítřek neexistují. Před chvilkou mi do pokoje vlétla vosa, opatrně jsem vzal plácačku a až trapně jednoduchým pohybem ji zabil. Tělo jsem vzal za jedno z polámaných křídel a poslepu vyhodil z okna. Už ji nikdy neuvidím, ani neuslyším bzučet. Stejně rychle jako já, na ni zapomene celý svět. Existovala vůbec někdy? I kdybych se sebevíc snažil, už nikdy nikomu zpětně nedokážu její reálnost. Cítím se být tou vosou. Můj život není k ničemu a jednou zemřu. To vědomí mi roztahuje ústa do úsměvu. Cítím se volný. Mé sny se nejspíš nikdy nesplní, ale když vyjdu ven, potkám lidi, uslyším vítr, ucítím zápach popelnic, vůni vzduchu plněného dusíkem, uvidím barvy i tmu. Co se mi jen zamane! A to není vše, jednou zemřou mí blízcí a já budu plakat, nejednou mě naštve lidská arogance a já budu křičet, dojme mě laskavost hodné ženy, onemocním, budu se smát, ochutnám zkažené ovoce, pozvracím se, upadnu a mnoho dalšího. Budu nešťastný, budu šťastný, budu chvíli žít a potom už navždy nebudu ničím.


12 názorů

Athares
09. 02. 2012
Dát tip
VůněSlova: Ta věta je myšlena v porovnání se vším mimo naši planetu. Nedávno jsem viděl hezké video znázorňující veškerý dosud lidmi prozkoumaný vesmír. Na něj nemáme žádný vliv a jsme jen zrnko písku. ( http://www.liveleak.com/view?i=be4_1326835129 ) Lidi tu jsou jen sami pro sebe a planetu Zemi. Vlastně to je i narážka na náboženství, které člověku připisuje Bůh ví jak hluboký smysl spasení všeho pozemského, věčný život v nebi atd. atd.

Athares
09. 02. 2012
Dát tip
VůněSlov: Myslím, že to vidíme stejně, při nejhorším podobně. Žít, jak člověk nejlépe umí je základ. To, že mluvím tak trochu tvrdě o neúprosné smrti mi nebere optimismus do života a vůli žít, právě naopak :-)

Barťas
11. 01. 2012
Dát tip
No,já mám jiná přesvědčení, každopádně tohle je tvé přesvědčení, proč ne. Nejspíš jediné, s čím tak nějak souhlasím, je to, že smyslem života je individuální seberealizace.

Athares
07. 01. 2012
Dát tip
VH64 : Miluju zvířata a psy obzvlášť, ale zvíře, které útočí a vrčí na svůj vlastní ocas si určitě neuvědomuje samo sebe. Winter : V několika málo odstavečcích se zamýšlíš nad otázkami, z nichž každá by vydala na samostatný článek. Všichni jsme stejní stejně jako jsme každý úplně jiný. Když se v tom člověk příliš dloube, jde už víceméně jen o slovíčkaření. Každopádně je vidět, že to máš v hlavě srovnané a já ti děkuji za komentář. BBarkku : Život každého člověka prochází stejnými fázemi. Všichni jednou dospějeme k zamyšlení nad stejnými tématy jako je smysl života nebo trest smrti. Každý si myslí, že to určité téma pojímá originálně, protože ho zrovna sám v sobě objevil. Každopádně díky za komentář.

BBarkku
07. 01. 2012
Dát tip
líbí se mi poslední odstavec-ten sám by stačil na dílko-které vyvolává ve čtenáři množství úvah nad sebou samým a navíc je na něm něco umělecky originálního. ostatní mi nic neříká, možná proto, že podobné úvahy jsou příliš časté a jednotvárné.

Winter
04. 01. 2012
Dát tip
Vcelku oceňuju ten zápal, co jsi do úvahy vložil. Se ale vždycky ptám, co je to ta individualita. Cynicky dodávám, že katalog iphonů. Ve skutečnosti jsem trochu individuality vypozoroval jen u umělců, diktátorů a psychopatů. Jestliže ještě Sartre (on to byl vůl, ale stejně...), který chápal existencialismus jako východisko humanismu a komunismu, vycházel z jakési obecné hodnoty lidství, znamenalo to jen tolik, že někde ještě existuje jakýsi smysl. Což je klíčový paradox. Existencialismu beze smyslu roubovaný toliko individualismem vede nakonec k nihilismu. Což je trochu nuda. Ač to říkám trochu nerad, cítím se v tomhle spíš nietzscheánem.

VH64
04. 01. 2012
Dát tip
Protestuji proti prvnímu odstavci. Protestuji jménem čivaváčka Bonbóna a ostatních psů, kteří si zcela jistě uvědomují sami sebe, milují, odpouštějí, vciťují se do jiných a dokonce i logicky uvažují. A nepochybuji o tom, že kromě lidí a psů je mnoho dalších tvorů, kteří alespoň něco z toho dovedou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru