Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velikonoční

Výběr: Pipo
18. 03. 2012
9
26
3088
Autor
Madlen7

Sedíme v kruhu. Je mi trapně. Proč jsem sem vůbec chodila. Potí se mi ruce. Nevím, jestli jsem schopna o tom mluvit. Prohlížím si ostatní, ale své problémy nemají napsány na čele ale v srdci.

On byl vždycky šikovnej. Ve škole samý jedničky. Pak se dostal na gympl, jenomže tam to všechno začalo. Že nechce na školu. Prosila jsem ho: „Co budeš dělat s gymplem, prosím tě?“ Ale bylo to marný, žádnou přihlášku si nepodal. Málo mluvil už od Vánoc. Nejdřív jsem si myslela, že bere drogy. Prohledala jsem mu věci, ale nic nenašla. Nevěděla jsem jak dál. Doma seděl u počítače nebo se sluchátkama na uších. Stal se z něj cizinec. Kdybych se víc ptala, ale nebylo na co. Kdo mohl vědět, že to takhle dopadne. Blbá práce a já mu ji ještě našla.

Malý roztomilý klučík. Patrik. Můj syn. Jdeme na parník. Mává i na racky. Je dost citlivý. Někdy až moc. Když se dostal do věku, kdy si kluci vodí domů slečny a on pořád nic, chodili jsme kolem něj po špičkách a pak jsme si s manželem špitali, že je asi gay, ale vůbec nám to nevadí. Ale ani chlapec nikdy nepřišel. Nechali jsme to být. Tak co, být single je teď přece in. Třeba časem…

Přijdu uštvaná z nákupu a Patrik zase u počítače. „Patriku našla jsem ti práci v krematoriu!“ „Ale mami!“ „Jestli sis myslel, že když nepůjdeš na školu, že se tady budeš celý dny válet, tak to ses spletl!“ Mlčí. Jako vždycky. Pak to vstřebal a druhý den vyrazil.

Máma. Vždycky se o mě moc starala. Jsem jedináček a tak na mě byla upřená všechna pozornost. „A jaký měl Patriček vysvědčení?“ ptaly se babičky a pak slastně vzdychaly, když dostaly odpověď, že zase samozřejmě samý. Pro někoho nuda, ale já se ani moc snažit nemusel. Na gymplu to bylo horší, nebavilo mě to, ale dřel jsem do úmoru každý den do večera, jenže pak se to ve mně zlomilo. Dost. Proč se mám pořád o něco snažit. K čemu? A začal jsem na to kašlat. Horší známky jsem odbyl větou, že už je to moc náročné a naši se s tím spokojili. S tou vysokou to bylo těžší. Vymluvil jsem se. Půjdu příští rok. Času mám přece dost.

Jsem ráda, že se mnou Patrik chodí za mámou, je to přece Jeho babička. Často u ní býval jako malý. Je už na tom špatně. Budeme ji muset brzo nastěhovat k nám, jí se sice nechce, ale sama už to nezvládá. Patrik mi s ní hodně pomáhá. Taky ji umí rozveselit, což mě nikdy moc nešlo. Doma je teď celkem klid. Od té doby, co začal chodit Patrik do toho krematoria, je i manžel klidnější a řekla bych, že i Patrik spokojenější. Už by možná mohl začít připravovat na přijímačky na vysokou, ale nechci mu to připomínat, abych se zase nedozvěděla, že do něj furt rejpu.

Peču beránka, Velikonoce jsou do slova za dveřmi. Jsem dost unavená. Bouchnou dveře. Patrik přišel z práce. Bez pozdravu zamíří hned k ledničce a vyloví jogurt. Radši to nekomentuju. Třeba taky neměl den, omlouvám ho v duchu. Seš mi tak cizí, zašeptám si pod nos. „Pomůžeš mi?“ poprosím. „Ale jo,“ a vyprskne trochu jogurtu na ubrus. „Ty seš prase!“ vykřiknu naštvaně. Klackovitě se zasměje: „Jo to jsem a jaký!“ Já už mu fakt nerozumím. Patriku, kde jsi? Mám tě jít hledat? Ale beránka nakonec zdárně dokončíme spolu, ale stejně mám divný pocit. Jakoby za jeho zdánlivou spokojeností bylo něco víc.

Pořádně mě bolí hlava a máma problém s ubrusem. Já chci mít taky takový problémy. Mám bohužel mnohem horší. Natáhnu se na postel a zavřu oči. Vidím tmu a pak se mi začnou dělat zelené mžitky před očima jako v tom filmu. Jak se vlastně jmenoval? Už ani nevím, ale tomu klukovi dali mimozemšťani něco do mozku a pak dělal divný věci. Nestalo se mi to taky? Jenže mimozemšťani neexistujou. Už měsíc našim lžu, že se připravuju na práva. Mám z toho blbej pocit. Když já nevím, co chci dělat. Momentálně se mi nechce dělat nic. Usnu.

Tak už to vypuklo. Máma se stěhuje k nám. Má moc věcí a nic nechce vyhodit. Dohaduju se s ní o každou maličkost, Patrik to neřeší a háže její věci bez zeptání do odpadkového koše. Je čím dál divnější. Nesouhlasně zavrtím hlavou, ale tak aby to máma neviděla. Bez zájmu pokrčí rameny a zase všechno vyndá. O prodej bytu jejího bytu se naštěstí postaral manžel. Po stěhování ještě hodinu barvím vajíčka. A Patrik je v práci. Už zase? Ale jsem ráda, že si vydělá. Jen aby zvládl ty přijímačky.  Momentálně si s manželem nepřejme nic víc a mámino zdraví samozřejmě.

Od rána u nás dveře netrhnout. Sousedé, manželovi známí. Jen Patrik mě ještě nevymrskal, ale říkat mu o to nebudu. Že by nechtěl čokoládu? Zase mám z něj ten tísnivý pocit, ale nedávám to najevo. Naopak směju se a nalévám panáky. Máma sedí v křesle a něco zaujatě vypráví návštěvě. Kdy tak zestárla? Zapomněla jsem si všimnout, taky stárnu. My všichni.

Návštěva odešla. Patrik sedí na gauči s mámou. „Mrskut nic?“ mrknu na něj. „Nemám náladu na blbosti!“ odsekne. „Aha,“ odvětím. „Tak já si ty sladkosti nechám.“ Mlčí. Ty jeho drzosti, být tady manžel tak by mu možná i tu facku už dal. Naštěstí odešel do práce. Zvonek. Že by opoždění koledníci? Otevřu. Za dveřmi stojí muž, kterého neznám. Překvapeně pozdravím. „Vy jste Patrikova máma?“ „Ano,“ ztěžka polknu. „Snad se něco nestalo?““Jde o Patrika…“ Cítím tíseň, tu která se kolem mě poslední týdny vznášela, ale teď je ve mně. Mlčíme. „Tak pojďte dál,“ nabídnu mu. „Já postojím,“ odvětí stroze.

Jako v mrákotách zavřu dveře. Jako v mrákotách jdu do obýváku. „Patriku, pojď do kuchyně!“ Před mámou ne. Ta by se z toho nevzpamatovala. Patriku, kde jsi?

„On byl vždycky tak šikovnej. Patrik. Samá jedničky ve škole.“ Zírám na koberec. „A teď a teď,“ sbírám odvahu, nadechuju se. „Je z něj nekrofil,“ vydechnu překvapením, že jsem to vyslovila před celou skupinou.


26 názorů

Tragicus
20. 04. 2012
Dát tip
Myšlení matky mne hrozně nebavilo, je moc afektované a otravné. Moc nechápu psychologický vývoj toho kluka, zdálo se, že nemá vůbec žádnou budoucnost (nemocný nebo něco, viz také ty mžitky), pak bych chápal ztrátu zájmu o učení/studium, a ne jen nějakou úchylku. S prací v krematoriu je to taková dost velká náhoda.

StvN
17. 04. 2012
Dát tip
Zmatene, ploche a povrchni. Pusobi to vic jako spatny vtip nez vazna proza. Cekal bych vetsi duraz na psychologii postav, ale vypraveni jde tak nejak po povrchu. Celkove je to myslim od zakladu zpackane, jak fabule, tak i syzet. Tohle chce lepe promyslet. A jeste jedna vec. Sloh je celkem fajn, ale zatim nemas na to, abys psala za ruzne postavy. Neumis od sebe odlisit premysleni matky a syna, vsechno pises stejnym zpusobem, takze obe potavy premysli jako by jim bylo 16, pricemz samotna prace v krematoriu cloveka musi zmenit a byt matkou asi taky neni tak jednoduche, abys to smazla slovy - Prohledala jsem mu věci, ale nic nenašla. Nevěděla jsem jak dál. - Takze si radeji vybirej blizka temata, nebo se lepe divej kolem sebe.

Madlen7
16. 04. 2012
Dát tip
To je zajimavé někdo psal,že to vůbec nečekal a ty jsi to věděl už od začátku.

Lakrov
28. 03. 2012
Dát tip
Napadá mě, že máš pozorovací talent -- všímat si kolem sebe společensky významných věcí a zaznamenávat je. Tohle mě ovšem trochu překvapilo; přijde mi, že zde jsi pojala úmysl čtenáře šokovat... špatný konec se dal čekat; ale takový? Ale četlo se to dobře, takže tip.

K3
25. 03. 2012
Dát tip
Je to hodně roztříštěné. Předešlé povídky byly mnohem lepší. Psychologie postav je zde málo rozvinutá. Vlastně ani název povídky se mi nezdá... Pointa je překvapivá, deprimující, ale nevěrohodná. Zdá se mi, že všechno bylo napsané ve spěchu, abys stihla termín.

Rinka
24. 03. 2012
Dát tip
Zajímavá, trochu mrazivá povídka. Dobře se mi to četlo, líbily se mi krátké věty :) Velikonoce v podobném duchu bych rozhodně prožívat nechtěla..

Katerina
24. 03. 2012
Dát tip
Ty poslední tři řádky tam opravdu nesedí, nezapadají do textu. Obsah je překvapivý sám o sobě, i bez toho skoku z kuchyně na koberec. Proč to tučné písmo? Taky mi tam chybí nějaké náznaky, to odhalení na konci působí jako plácnutí prvního slova, který člověk nalistoval ve slovníku cizích slov. Jinak se to ale četlo dobře, chyb je tam málo.

DavidPetrik
21. 03. 2012
Dát tip
Velmi spadne, ctive. Nekdy az zbytecne nasekane (jednoslovne vety), ale to je Tvuj styl. Text me kazdopadne vtahnul. Tohle je skutecne povidka na vyber. Jedina pointa mi prisla nijaka, jakkoliv muze pusobit jako sokujici. Cekal jsem neco strasnejsiho, neco ze se stane Patrikovi. Takhle jsem zklaman. Jinak samozrejme tip. Jsem fanouskem a tesim se na dalsi texty!

Janina6
20. 03. 2012
Dát tip
Mívám u tebe pocit, že si v povídkách dáváš hodně "vysokou laťku" co do závažnosti tématu - tvoje postavy prožívají traumata, životní tragédie, ale nemůžu si pomoct, působí na mě vykonstruovaně. Ta umělost je z toho cítit. Úvahy maminky, která si dělá starosti, jsou pro mě ještě celkem uvěřitelné, ale Patrik na mě působí nereálně, spíš jako tvoje představa o tom, jak takový kluk možná přemýšlí. Závěr je opravdu "drtivý", jak píše Pipo, ale spíš proto, že k němu text vlastně nesměřoval. Je spousta dalších možností, co se mohla zděšená matka dozvědět - a že zrovna nekrofil... je efektní, to ano. Bohužel na pocitu reálnosti, pravdivosti to textu nepřidá, spíš naopak. Nějaké to "čtení po sobě" bych přece jen ještě doporučila (i když je možné, že ti to připadá zbytečné). Chybí hodně čárek mezi větami nebo větnými členy, na některých místech docela citelně – třeba „A teď a teď,“ nebo „Jo to jsem a jaký!“ Chyby a překlepy (což mě nikdy moc nešlo – mně. Už by možná mohl začít připravovat na přijímačky – chybí „se“. a máma problém s ubrusem – chybí „má“. Od rána u nás dveře netrhnout – správně „se u nás dveře netrhnou“. je to přece Jeho babička (velké J asi není záměr?) Samá jedničky). Neobratně působící opakování stejných spojek v souvětích: Prohlížím si ostatní, ALE své problémy nemají napsány na čele ALE v srdci. ALE beránka nakonec zdárně dokončíme spolu, ALE stejně mám divný pocit.

Madlen7
20. 03. 2012
Dát tip
Mimozemšťani a škola, že tak skáče, to prostě přemýšlí-volný tok myšlenek.

Madlen7
20. 03. 2012
Dát tip
To, že je někdo nekrofil nebo něco jinýho nemusí hned nasvěčovat, může se to projevit až později nebo následkem nějáké situace, která to vyprovokuje.

Skarabea
20. 03. 2012
Dát tip
samozrejme netvrdí, že si to po sebe nečítala...možno ale nestačí, aby si to po sebe iba prečítala... ale ide o to, že to pôsobí, akoby si mala nejaký nápad a chcela sito rýchlo napísať...a tam to aj celé končí...matka rozpráva "príbeh o synovi" lenže v jej texte nič nenasvedčuje, že je nekrofil, celý čas akoby rozprávala o nejakom obyčajnom chlapcovi, ktorému sa nechce robiť, nechce sa mu ísť na výšku, možno je gay atď, neviem, ale možno by malo v jej rozprávaní(aj v rozprávaní patrika) cítiť nejaké napätie, smútok, sklamanie....a zrazu príde do domu pán policajt a oznámi že je nekrofil...proste som tomu neuverila

Madlen7
19. 03. 2012
Dát tip
Scarabea:četla jsem si to po sobě nekolikrát, takže to není, co mě napadlo.

StvN
19. 03. 2012
Dát tip
Fajn. Takze zarazuji do

Děkuji, samozřejmě souhlasím s nominací :)

Skarabea
19. 03. 2012
Dát tip
napísané pekne...plynulo...ale neviem či je najlepší nápad takýto krátky text sekať...ani by mi nevadilo, že sa v rozprávaní striedajú dve postavy, len to že ich rozprávanie mi príde identické...trebárs patrik by mohol rozprávať, ako sa hovorí, viac cool... keď som poviedku čítala druhýkrát, pôsobí na mňa zmätene (skôr ako také zápisky - čo bol možno aj zámer,neviem)a obsahovo dosť jednoducho, akoby si písala čo ťa práve napadlo a viac sa s tým nehrala, len sa proste dostať k tej pointe, ktorá potom pôsobila ako päsť do oko, aspoň na mňa

těša
19. 03. 2012
Dát tip
skvely, rad jsem si to precet, jenom ten posledni dialog s kymsi odkudsi mi nepripada uplne duveryhodnej

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru