Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nesmír

06. 04. 2012
3
11
1856
Autor
Bj.

zas jednou takhle, co jsem jí potkala...

 

prolítls zas mým soukromým vesmírem

jak kometa co jsem jí v letu chytla za ocas

ale jen mě ohodila sprškou ledový tříště

a já zůstala stát jak opařená po studený sprše

ani se mrcha nazastavila.


A já furt čekala že aspoň zpomalí

změní trajektorii

nebo aspoň na chvíli 

smočí prsty v oáze mléčný dráhy.

něco, cokoliv. 

nic.


Zůstala jsem sama na orbitu

mezi ničím a něčím

kde je gravitace příliš málo

ale dost na to

abych nemohla být volná

a ulítnout za ní.


svázaná imaginárním silovym polem

 ale přesto někde tam u ní

i když jsem jí řekla

tisícerý tichý

sbohem.


11 názorů

Bj.
13. 04. 2012
Dát tip
ps název neodkazuje na nikoho, je to hříčka a s básní tam vnitřní spojení je, viz závěr ;)

Bj.
13. 04. 2012
Dát tip
mno, to je zase jedna z těch okamžikovejch básniček, jak jsi správně podotkla, ano, točí se kolem jedné myšlenky, já bych spíš řekla životního pocitu, a ano, je to tak schválně. jinak díky za nápad s osekáním, ale asi jí tak už nechám, většinou už básničky neměním a nechávám je tak, jak ze mně vylezly, pokud tam nejsou hrubky a podobné záležitosti... když už mám pocit, že moje básnička za něco stojí, je to právě ve spojitosti s tou autenticitou prožitku, kterej se k ní váže ;)

jolana.
13. 04. 2012
Dát tip
není to špatné.. takové upovídané, což nevadí, ale: točí se to celé vlastně kolem jednoho vstupního obrazu - vjemu - myšlenky.. říkala jsem si nejdřív: škoda, že je to tak dovysvětlené - ale potom, že možná právě na tom to stojí - na dořečenosti, jasném vyjádření. je to uzavřené a "drží to v sobě" možná by se to mohlo ještě trochu "ostříhat" - a dotvarovat.. "ale jen mě ohodila sprškou ledový tříště a já zůstala stát jak opařená po studený sprše" - přijde mi zbytečné to takhle opakovat - ten paradox "jak opařená" vs. "studená tříšť" tam zůstane, i kdybys vyhodila studenou sprchu.. (jinak jsem uvažovala, nakolik název souvisí s textem.. a jestli snad má odkazovat na Šiktance? ale spíš mi to vychází jako hříčka - sice pěkná, ale už nedotváří tvou báseň, stojí spíš vedle ní.. ale to jen tak na okraj)

Bj.
08. 04. 2012
Dát tip
no nevím, každý to cítí asi trochu jinak. já jsem osobně přímo "v tom" a pro mě osobně jsou ty metafory docela trefné a mají v sobě pro mě svou "poetiku", ač tohle slovo moc nemám ráda, každé to "fyzikální" vyjádření není tak fyzikální, když se nad tím člověk trochu zamyslí, ale to je prostě asi subjektivní, jako všechno, snad se v tom najde i někdo jiný než já :) ... ale každopádně díky za zastavení... ;)

DavidPetrik
07. 04. 2012
Dát tip
Prilis prozaicky jazyk: prospelo by hledani poetickeho vyjadreni - Holan, Reynek a dalsi. Napad neni spatny, ale opisuje prilis fyzikalni aspekt. At se Vam dari pri dalsim psani.

srozumeni
06. 04. 2012
Dát tip
Líbí se mi to tak jak to je...***

Bj.
06. 04. 2012
Dát tip
hm, je fakt, že většinou píšu spisovně, tohle je takový pokus, ale asi to tak už nechám. každopádně díky za koment ;)

gringoo
06. 04. 2012
Dát tip
asi by se mi to více líbilo spisovnější

Bj.
06. 04. 2012
Dát tip
díky, přemýšlela jsem nad tím už když jsem jí psala a po dodatečné úvaze jsem čárky vzhledem k celkovému stylu odstranila ;)

Čudla
06. 04. 2012
Dát tip
Souhlas s Vendulou. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru