Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neúplná obleva

16. 01. 2002
23
0
4086
Autor
Bacil

*9. 1. 2002

Netěsným oknem vane chladno

do pokoje a do duše

je po frontální poruše

a vitalita klesla na dno.

 

Obleva přišla neúplná

a není teplo ani mráz

snad jenom ten, co zevnitř nás

přichází občas jako vlna

 

Rolničky spadly do závěje

se zbytky vůně vánoční

jen těžký vzduch tu ráno ční

a  v srdci míň než díra zeje

 

Čas otupělých nepříběhů

jak nekonečně dlouhá stráň

jen potichu mi říká: vstaň

na půloblevě v polosněhu...


pěkné

Bacil
22. 03. 2005
Dát tip
nevím, jestli pěkné, spíš... to tak prostě někdy je...

Lotoska
17. 09. 2004
Dát tip
čte se to hezky...

Bacil
04. 02. 2002
Dát tip
Tak to jim můžeš zpívat: Houpy, houpy, škrkavky a roupi...

zoo
02. 02. 2002
Dát tip
Přeřadili mne k roupům. Snad prej nejdřív za rok se smím ucházet vo první tasemnici. :-(

zoo
31. 01. 2002
Dát tip
Nechci bejt za buzeranta, jen, že mi zejtra v jedenáct dorazí revizní komise a přes veškeré snahy servilních Yeziiinek to furt dělá jen čtyřicet kousků. Co si myslíte, probůh? Že natřu vertikálně magnet'ák a budu tvrdit, že mi jedno zebřouše ZKAMENĚLO?

Wopi
31. 01. 2002
Dát tip
zoo: magneťák je dobrej nápad, ale co takhle natřít houpacího koníka? To žádná komise nepozná!

Bacil
31. 01. 2002
Dát tip
Anebo koně = sešívačku. Pruhovaná sešívačka = pruhovaný kůň = zebra... No jo... radši se přidám k servilním Yeziiiiiiiiiinkám: ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Yeziiinka
31. 01. 2002
Dát tip
Helča: :))) Já jsem totiž původně počítala, že bude počítáno s těmi vertikálnějšími... - tohle je vlastně i pro zoo - TO TI JE MÁLO, NEDOPROUŽKO JEDNA NEDOPRUŽNÁ?!

Bacil
31. 01. 2002
Dát tip
Yeziii, ale stačí přece pootočit o devadesát stupňů... A tak ZOO ještě uděláme radost, aby už nebyla nedopružná, nýbrž aby byla mrouskopružná: ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Yeziiinka
30. 01. 2002
Dát tip
zoo: a nedaly by se ňák jako... nařezat na menší???

Bacil
30. 01. 2002
Dát tip
Nebo něčím nahradit? Třeba Tygřími_černými_pruhy?

ne... prosím neřezat :)

ano... neřezat... jistě se najde nějaké zebránnější řešení...

Yeziiinka
30. 01. 2002
Dát tip
Tak já Vám ňáký přidám: ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Bacil
30. 01. 2002
Dát tip
Ty Jezinky jsou vážně obětavé... a vlastně jsou všichni obětaví, jak se jim podařilo tuhle depresívku vytáhnout do báječné ptákoviny... :-)

Yeziiinka
30. 01. 2002
Dát tip
Jen jestli je takový výsledek opravdu žádoucí, Baci... :)

Bacil
30. 01. 2002
Dát tip
Asi je... je lepší se dorvat nad koninami, než brečet nad kdovíčím...

Helča
30. 01. 2002
Dát tip
pruhované pruhy, Yeziii, nepřeháníš to?

důležitý je, bacile, že stojíš o hlubší kritiku....zkrátka budoucost české literatury, tzv.: literární botanizace (ehm, faunizace:-)

Zebra
30. 01. 2002
Dát tip
Osobně nemohu než souhlasit s jistým Nedocaklem. Tato diskuze je opravdu přezebrovaná. Stydˇte se pacholci, taková krásná básenˇ!!!!! Např. ta poslední sloka. Akorát ty otupělé nepříběhy jste nemuseli brát tak vážně.

Yeziiinko, mimochodem: Zebřiným pruhům si nařežu sám ;¤)

Wopi
30. 01. 2002
Dát tip
Stydět se? Za hlubší kritiku? :)))))

Zebra
30. 01. 2002
Dát tip
Snad hlupší Wopi. Zlej sen: zbožné přání broučku. Čekej překvapení.

Wopi
30. 01. 2002
Dát tip
Ty Zebro jedna zebrovatá, když někomu odpovídáš, tak posílej avízka, patří to k dobrému tónu (nevím sice ke kterému, možná dis, ale na tom nezáleží) a pak teprve budu na Tvé impertinence patřičně reagovat!

Zebra
29. 01. 2002
Dát tip
Čím to, že někteří chlapi jsou ukecanější než ženský????? a vy sprosťáci: NERUŠTE MÉ PRUHY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mimochodem, jestli se nějaké z žertovnosti trochu zaběhly, to není moje starost. Má si je hlídat zlej sen.

Wopi
29. 01. 2002
Dát tip
Chlapi JSOU od přírody ukecaní, to jen doma jim není do řeči... a z toho vznikla jakási neopodstatněná pověra.

Yeziiinka
29. 01. 2002
Dát tip
:)))))))))

Bacil
29. 01. 2002
Dát tip
Je ovšem ještě potřeba dořešit otázku, zda je pravda, že jeden z oněch Mrázků byl specialistou na zebří černé pruhy a druhý na pruhy bílé. Jak vidno z předchozí diskuse, nyní by se nám hodili oba, aby nám - a především ZOO - pomohli.

Tak moment!!! Zebřiny pruhy si pochytám já sám a osobně, to je příliš soukromá záležitost, to je jen mezi mnou, Zebrou a vkusným koženým lapačem pruhů... Ani Mrázkům do toho nic není!!! Wopi, kamaráde ;¤))))

Wopi
29. 01. 2002
Dát tip
:o))

zoo
29. 01. 2002
Dát tip
Štyry pruhy a mám jich mít k poslednímu dvaasedmdesát a je skoro třicátýho. To je skoro zlej sen, uznejte... :- (

Zebro! Zapomnělas na své pruhy!!

Zebro! Zapomnělas na své pruhy!!

Wopi
28. 01. 2002
Dát tip
hele, pruhy!! :)) hlaste se u zoo!

Wopi, ještě s tím Mrázkem - ono to bylo složitější. Ve skutečnosti Mrázkové byli dva - oba byli svoji bratranci, tedy jako navzájem... a zatímco jeden - autor oné knihy - laškovně sápaný mladou prorodinně založenou lví samicí volal Ach jak hluboce jsem se mýlil..., druhý (v dostatečné vzdálenosti od kojící lvice) souhlasně pokyvoval hlavou a podtrhával si v oné příručce dané pasáže (ta část o tom, jak vyběhnout z pralesa - včas a vcelku - je v originálu podtržená dvakrát a barevně)... Tento bratranec (pokud to ovšem ještě stále byl bratranec, když toho druhého už vlastně neměl, protože pak nebylo nikoho, komu by byl ještě bratrancem...) se vrátil domů a ony kapitoly nechal v dalších (hojných) dotiscích vypustit - byly vlastně nahrazeny na památku autora čistými černými stránkami - ovšem Zebra zcela zřejmě dostala do kopýtek ještě nekorigované vydání...

Wopi
28. 01. 2002
Dát tip
Nevím, čím to je, ale vždycky, když se někde objeví nějaký bratranec, situace se výrazně zesložití... Problém byl podle mne v tom, že kapitoly nebyly vypuštěny z piety, nýbrž z důvodu nejasnosti, co chtěl autor vlastně říci (toto se dnes již nedodržuje, neboť by se zcela zhroutil a vymizel knižní trh). Ne že by se příbuzní nesnažili, dokonce se pokusili i vyvolat ducha rozkousaného bratrance, ale klikatá cesta skleničky po písmenech oznámila toliko GRP SWHUIZ LAPAKI (nebo snad GR PS WHUI ZLA PAKI), což mnoho světla do záležitosti nepřineslo. A černé stránky (podle mně dostupných zdrojů) vznikly prostým nedopatřeným - nerozkousanec je označil písmenkem b jako bílé, ale vydavatel byl zvyklý na anglické kódy a porozuměl tomu jako black....

Yfča
27. 01. 2002
Dát tip
Hm... líbí. Tip.

Wopi
27. 01. 2002
Dát tip
No... o tom Mrázkovi náhodou vim podrobnosti... on ještě než vypustil duši na oběžnou dráhu několikrát zřetelně řekl: "Ach, jak hluboce jsem se mýlil," aniž však upřesnil, jestli má na mysli své dílo jako takové nebo jen svůj odhad počtu metrů, na něž se lze přiblížit ke kojící lvici. Možná chtěl jen sdělit: "zanechte vší naděje, kdo přestupujete hranici lvího kojného území," to dnes už neposoudíme. :-/

Wopi
27. 01. 2002
Dát tip
Zapomněl jsem vložiti větu vedlejší do čárek k tomu určených... kdyžtak si je za domácí úkol domyslete, díky.

zoo
27. 01. 2002
Dát tip
Zdrhly mi zebry. :-(( Loni ptáci, letos zebry - a k jedenatřicátýmu mám dělat uzávěrku pruhů. Nevíte vo tom něco, svobodomyslní?

bacile, myslim, ze do prekladu jsi se trefil... ale stejne mam dojem, ze vyse uvedena diskuse, je takrikajic prezebrovana...

Albireo
27. 01. 2002
Dát tip
Ani byste nevěřili, kde jsem na výše zmíněný citát z Danteho narazil: kousek před koncem knihovny assemblerovských maker u počítače ICL2900. V místech obsahujících makra, k jejichž použití se uchýlí jen šílenec.

Helča
24. 01. 2002
Dát tip
Přijde jaro, uvidíš

Bacil
23. 01. 2002
Dát tip
Děkuju, Majkiko, děláš mi radost, jak jsi pěkně zapadla mezi Písmáky :-))

Bacil
22. 01. 2002
Dát tip
Italsky umím jen maličko, ale trochu víc umím latinsky a ještě trochu víc francouzsky, takže si zkusím tipnout překlad - Zanechte vaše naděje, kdo vstupujete (?)

Ufff... díky, Bacile, za pomoc... to mi dělá vždycky, nesnáším, když na mě mluví italsky nebo španělsky, protože tomu nerozumím... Teda né že by mi tvůj překlad zrovna zvedl náladu, já doufal, že to je něco jako: Lascivní Zebra zve ke vstupu... Mimochodem, milá Zebro: Tu příručku jsem si sehnal, překlad tam uvedený není, zato v doslovu se píše, že Bohuslav Mrázek zahynul tragickou nehodou při lovech v Jižní Africe, takže je zcela zřejmé, že pokud první kapitolu vůbec sám napsal, rozhodně na to brzy zapomněl ( a nebo to po sobě ani nečetl)...

Majkika
22. 01. 2002
Dát tip
Souhlasím se Salimou,máš opět můj tip*

Bacil
21. 01. 2002
Dát tip
Zebro, to neříkej, nebo se tu objeví ještě další nick - Zebřin_zlý_pocit ;-)))

Zebra
21. 01. 2002
Dát tip
Zebřin_Zlý_sen, Zebřin_zlý_pocit, vy jste úžasní. A co takhle Zebřino_potěšení, Vše_pro_Zebru či Zebřino_rozněžnění_nad_horkou_čokoládou_hned_po_ránu???!!!!!

Hmmm... mám alternativní řešení: Zebřino_poděšení, Vši_pro_Zebru či Zebřino_rozběsnění-hned_pak_ránu... Co ty na to, Zebroučku? ;¤)

Zebra
21. 01. 2002
Dát tip
Ode dneška nad mými dveřmi visí nápis Lasciate ogni speranza voi ch´entrate. Kdyby tě zajímalo co to znamená, překlad najdeš v příručcce Bohuslava Mrázka Jak se státi humanistou strana 84. Doporučuji rovněž prostudovat první kapitolu Jak vymýtit barbarismy aneb vyběhni z pralesa. Zbytkem se nezatěžuj, stejně je to zbytečné.

Nápaditý nick...? Ono to není zase tak nápadité, když se okolo tebe občas potuluje rozverně proužkovaná Zebra a čas od času si láskyplně broukne něco o tom, že to se jí snad jenom zdá nebo že to přece musí být jen zlý sen a sjede tě zkoumavým pohledem (představ si, že když jsem u ní byl minule, štípla se do ruky, jestli se jí fakt šťastnou náhodou jenom nezdám ;¤) )... je to prostě přirozeně první nick, který tě napadne...

Zebra
20. 01. 2002
Dát tip
Brrrrrrrrrrr. Zebru zebe. V polosněhu. No, Zebru zebe i při oblevě, ale za to může Zlý sen, když vypne topení. Moc dobře popsané Bacilku. Ten pocit nesnáším.

Bacil
18. 01. 2002
Dát tip
Tedy já jen žasnu nad nápaditými nicky, které se v poslední době vyrojily na Písmáku :-)) Škoda, že je mimo mé časové možnosti tento úkaz prozkoumat hlouběji :-) V každém případě trvám na tom, že jsem nanejvýš polobásník, což mi ostatně v jistém smyslu potvrdil i Albi :-))

DarkMind
17. 01. 2002
Dát tip
Mne sa to rozhodne páči... -t-

Krel
17. 01. 2002
Dát tip
Dobré, nejvíc poslední sloka...

netušim zda si plnobásník nebo polobásník, ale tohle se ti povedlo.....:)/*

Bacil: SEN toho může mít, SEN může úplně všechno :¤)

Bacil
17. 01. 2002
Dát tip
Nejsem básník, nepřeceňujte mě. Nemyslím to jako falešnou skromnost... vždyť se jen podívejte, jak nepatrný zlomeček mých děl se ocitá ve výběru některého z redaktorů. Nemohu se měřit s opravdovými básníky, jací na Písmáku bezesporu také jsou. Ale stejně děkuju za přízeň. Ale zároveň taky děkuju těm, kteří byli kritičtí, za jejich kritická slova, tak třeba Erwin má nejspíš pravdu...

Pepo
17. 01. 2002
Dát tip
Bacílku, byť básnikom, to je v prvom rade pocit.

Docela mám i pocit, že mi to něco říká... a u mě je těžké už připustit, že mám pocit... :¤)

Wopi
17. 01. 2002
Dát tip
Bacile - z procenta výběru si nic nedělej, to jen taková hra... píšeš pěkně a tahle JE výborná (já ji tam nepicnul, protože tohle vůbec neni moje parketa, mám alergii na "duši" a "srdce", ale kdyby ji tam dal někdo z redaktorů přes milostno - např.Albi, vůbec bych neměl pocit, že si to nezasloužila). Ale jak říkám - kašli na výběr - někdy jsou tam věci s dvěma, třemi tipy. Tys potěšil 17 lidí, to není málo.

Renda
17. 01. 2002
Dát tip
Dík za dnešní písmákové potěšení.*

Bacil
17. 01. 2002
Dát tip
Děkuju, Wopi. Zebřin_zlý_sen: Já taky žasnu - že SEN může mít POCIT - to by mě nenapadlo :-)))

Albireo
17. 01. 2002
Dát tip
Je to hodně dobré, tipoval jsem bez rozmýšlení, ale na Výběr mám laťku o chloupeček výš. Sorry, Bacile. Ale mezi ty opravdové básníky na Písmákovi rozhodně patříš!

Wopi
16. 01. 2002
Dát tip
hezounký

Pepo
16. 01. 2002
Dát tip
***!

blbjenka
16. 01. 2002
Dát tip
v srdci míň než díra ... a čas otupělých nepříběhů ... jojo. Bacilózní posmutnělá krása. ***

Bhati
16. 01. 2002
Dát tip
půlobleva v polosněhu...oooo..půvabné..tip*

Naso
16. 01. 2002
Dát tip
No Nasovi, ktorý je fanúšik krásnych rýmov sa ti nemôže nepáčiť! T.

Bacil
16. 01. 2002
Dát tip
Děkuju...

PecKer
16. 01. 2002
Dát tip
típ

Qliph
16. 01. 2002
Dát tip
Bacile, ty jsi infekční. T!P

Albireo
16. 01. 2002
Dát tip
Nepříběhy mě také dostaly. TIP!

Erwin
16. 01. 2002
Dát tip
Zbytečně douhé, vaření z vody...dobré jsou tak svě sloky...kvaita nad kvantitu...

Diana
16. 01. 2002
Dát tip
Mně se to moc líbí celé. První sloka uvádí- "rozehřívá"- a pak v tom duchu se báseň rozvíjí, komplikuje, stupňuje, až vrcholí v poslední sloce. Skvělý zážitek. Samosebou TIP jak Brno.

Wiki
16. 01. 2002
Dát tip
předjarní depka ? Bací, moc hezky jsi to napsal :-) *

Cavalera
16. 01. 2002
Dát tip
jo líbí ...*!

hermit
14. 01. 2002
Dát tip
Tip!! napadá mě, že by se to klidně obešlo bez jedné sloky, například bez první, ale je to hezké tak, jak to je....

pino15
14. 01. 2002
Dát tip
plnopěkné :o)

Salima
14. 01. 2002
Dát tip
čas otupělých nepříběhů - to se mi líbí... TIP.

Climaster
14. 01. 2002
Dát tip
**!!!

zoo
14. 01. 2002
Dát tip
Jo, típací by to bylo. :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru