Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ze své oceli

23. 05. 2012
4
6
1040
Autor
Eriu Crann

 

Mám hrůzu ZE SVÉ OCELI

ze ztracených hran

když do příborníků pokorně skládám

své nože

 

Zatím je tušíš v půli kroku

Ale co až ti jednou pořežou lýtka?

Budeš mi vyčítat?

Vrátíš se zpět?

 

Ten pocit přistiženého dítěte

když přes všechnu naději na bezbrannost

mi dorůstají nehty


6 názorů

meralda s.
05. 06. 2014
Dát tip

A mě navzdory komentářům zaujala nejvíc právě poslední sloka. *


Eriu Crann
23. 06. 2012
Dát tip
Díky moc za kritiky :-) Jinak podotýkám, že jsem slečna a adresátem je můj milý (podobné texty mu pochopitelně číst nedávám - ačkoli přesto ví moc dobře, co ode mě může čekat). Ten pocit přistiženého dítěte tam být musí, možná by se dal napsat jinak, ale patří tam. Představte si to dítě, jak stojí v noci v noční košili v kuchyni a uklízí nože, než na ně někdo přijde :-)

a2a2a
24. 05. 2012
Dát tip
Líbí se mi především v tom, jak na celé ploše využíváš metafory s ocelí, noži, hranami, je to neotřelé, poslední sloka s nehty je však už významově podobná metafora, ale přece jen jaksi zbytečně jinak pojmenovaná, trochu rozbíjí tu ucelenost metafory původní, jakkoliv obsahově sedí. Zajímavý je postřeh Rajmunda, chvíli jsem se s ním i ztotožnil, poněvadž skutečně tak trochu navozuje další rovinu, ale pak jsem si zase řekl, že to je sice vybočení, ale tak nějak únosné a také přínosné, neb mne to spontánně donutilo přemýšlet a to bezbolestně.

Rajmund
24. 05. 2012
Dát tip
../pocit přistřiženého dítěte/..ředí významy a obraz, jinak jo

jH
24. 05. 2012
Dát tip
kdybych měl jako holka dostat takovej romantickej text, asi bych se trochu zdesil... problem mam uz se samotnym uchopenim basne, kdy vse je velmi nejednocnacny a plny otazek, coz netvrdim, ze musi bejt na skodu, tu mi to ale nejak nesedi.. ciste technicky k forme - jedna se sice o volne verse a na delce strof teda prd zalezi, text ale vzdy muze jen prospet, dodrzel bys li pravidelnou formu ctyrversi v cely basni, tedy i v posledni strofe...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru