Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V DOBRÉM I VE ZLÉM

26. 08. 2012
12
39
1617
Autor
NaNov2

 

… ve zdraví i v nemoci, v chudobě i v bohatství. Tak to mám nastavené. Tohle přece člověk cítí, když miluje. Je v tom řečeno všechno, lépe se to vyslovit nedá.
A proto jsem ti řekla „ano“. Když jsem pochopila, že jsem s tebou spojena.
Že bez tebe jsem jen poloviční. Když jsi pryč, kapacita mých plic se snižuje, a naplno se nadechnu až s tvým návratem. Ani o tom nevím, ale vnímám rytmus tvého dechu, hloubku nádechu, sílu výdechu. I blížící se nemoc proto poznám dřív, než si ji ty sám uvědomíš.
Žiji s tebou, tebou, a tvým prostřednictvím. Všechno, co je v životě krásné, vidím jen přes tvé oči. Moje tělo je mým tělem, až když ty ho probudíš.
A klidně usínám, jen když se tě dotýkám. V tu chvíli zmizí okolní svět. Zůstane jen ten malinký, tvůj a můj. Natáhnu k tobě ruku, dotknu se tě, kruh se pevně uzavře, a rozdělí světy. Ten náš a ten venku.A v tom našem je tak bezpečno, že v tom vnějším se může dít cokoliv.

 

Tak to mám nastavené. Snad právě proto najednou hůř dýchám. Jsi blízko, a přesto se nemohu nadechnout. Protože něco je špatně.

 

A tak sedám k počítači a otvírám internet. Historii. Čím se zabýváš, kde jsi, když nejsem doma? A rozklikávám. Snadno, protože s tímhle jsi nepočítal. Žádná hesla, a pokud ano, tak stále stejná. Ta, která opakuješ všude, a která znám.
Pár kliknutí, a kruh ztratil pevnost. V našem světě už není bezpečno. Protože přestal existovat. Klikla jsem, a zmizel.

 

Dívám se na tvůj profil na erotickém serveru. V kolonce, označující sexuální orientaci, na mě svítí velké BI. A mně hlavou letí okamžiky jako záblesky. Nepochopitelně vyměněná košile s kamarádem, kterého ani neznám, i tvé opatrné otázky. Na trojku. Na které já jen hloupě odpovídala, že na druhou ženskou do postele zvědavá nejsem. Ale, proboha, ty ses mě na ženu neptal!

 

Sedím a nehýbám se, protože když to udělám, exploduje mi srdce. A to nesmí. Teď ještě ne. Protože dřív musím najít odpověď.  Na otázku, na kterou nejspíš žádná správná odpověď není.
Platí ještě to „v dobrém i ve zlém“? Platí to směrem k vám… dvěma v jednom?

 

 

 


39 názorů

NaNov2
11. 11. 2012
Dát tip

Kočkodan: A to jsem ráda, že jste oba ocenili i diskusi, která se pod mým dílkem objevila. Asi proto jsem to vlastně psala, že o tom tématu přemýšlím... dozvím se názory, odpovídám na ně, a to přemýšlení takhle pokračuje, i když je vyprávěnka už dávno dopsaná.

Díky :o)))


NaNov2
11. 11. 2012
Dát tip

Kočkodan: A to jsem ráda, že jste oba ocenili i diskusi, která se pod mým dílkem objevila. Asi proto jsem to vlastně psala, že o tom tématu přemýšlím... dozvím se názory, odpovídám na ně, a to přemýšlení takhle pokračuje, i když je vyprávěnka už dávno dopsaná.

Díky :o)))


Kočkodan
10. 11. 2012
Dát tip

Já si drze a pohodlne vypujcím komentár blbouna nejapného. :-)


NaNov2
19. 09. 2012
Dát tip
Tangens_Omega36: Ano, částečně opravím. Tedy až mi čas dovolí (poslední dobou mi nějak to volno vychází od pěti do sedmi ráno… jsem probuzená, ale mírně nefunkční… k funkčnosti se dokopu až od osmi v práci :o)))

NaNov2
28. 08. 2012
Dát tip
Květoň Zahájský: Jó, dějí se věci :o)) Někdy by se ladaskomu docela šiklo hromu zavelet :o))

NaNov2
28. 08. 2012
Dát tip
tomik112: Děkuji za návštěvu u mne... jsem ráda, že téma zaujalo. A pokud se ti to i dobře četlo, pak jsem ráda o to víc :o)

Ten se tedy vyprofiloval. Já jsem neobyčejně svobodomyslný, snášenlivý a liberální. Tolerantní ke všem menšinám, ty sexuální nevyjímaje. Pohlížím na ně shovívavě a s pochopením. Ale stát se tohle mně, hrom by do toho pazdráta musel uhodit!

tomik112
28. 08. 2012
Dát tip
Pěkné téma. Pěkně se čte...

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
Zdenda: Mám obavy, že to vždycky není tak jednoduché. Porušením slibu je svým způsobem např. i jakákoliv nevěra (ve standardním heretosexuálním páru)... to je obdobně tvrdý útok na existující důvěru ve vztahu. Zdaleka ne všichni jsou s tím ale takhle "rychle hotoví" - porušil jsi, nedá se ti věřit, končíme. Většina tápe a zvažuje. Protože mezi těmi lidmi toho je mnoho společného. Myslím, že je to dost složité... i dost individuální.

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
blboun nejapný: ... a já jsem poctěna, že jsi zavítal. Díky :o))

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
potomekšibeničníhodítěte: Díky, snažila jsem se navzdory své obvyklé ukecanosti "zhutnit" :o))))

...líbí se mi i odpovědi k názorům**

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
renegátka: Děkuji :o))))))))))

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
guy: I já smekám před moudrostí výroku klasika :o)

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
8hanka: Děkuji, že jsi přišla počíst. I já jsem se zpočátku internetu „bránila“, a dnes oceňuji jeho výhody. Myslím, že je na nás, abychom (vy)užili to pozitivní.

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
Zdenda: Dovolím si nesouhlasit. Bisexualita není nemoc. Tak jako já nejsem nemocná heretosexualitou. Je to jen orientace, která se vymyká běžnému průměru, podobně jako homosexualita. Takto bych tedy otázku, zda v tomto případě platí „v dobrém či ve zlém“ nepojímala. Já to cítím jinak… podle mého by to platilo za situace, že by hrdinka o bisexualitě svého partnera věděla a s tímto vědomím do manželství vstupovala. Nebo by se to od svého partnera dozvěděla následně (pokud by si on sám tuto svou orientaci uvědomil „pozdě“ – což není až tak nezvyklé) – pak by jí ale měl dopřát právo volby – rozhodnout se v této nové situaci, posoudit, zda ji zvládne. V mnou popsaném příběhu tomu tak ale nebylo – a pak je otázka mnohem obecnější: platí slib daný někomu, komu nemůžeme důvěřovat? Někomu, kdo nám zatajil či tají naprosto zásadní skutečnost(i)? Kde je hranice „vázanosti“ tímto slibem? Vím, že jsem situaci hodně vyhrotila… obvykle řešíme v partnerství mnohem menší „prohřešky“, pokud otřesou naší důvěrou. Protože pak už si klademe otázku: Když mi lžeš v tomhle, v čem mi lžeš ještě?

renegátka
27. 08. 2012
Dát tip
Žaluji žlutým diviznám že se v tom teď už nevyznám kdo paní je a kdo je pán že už se příště nezeptám.

guy
27. 08. 2012
Dát tip
Hmm, o plusech a mínusech toho či onoho se dá dalekosáhle rozepisovat, ale výsledek - a teď to vztahuji k ústřednímu tématu povídky - by stejně víceméně byl poplatný dávnému výroku klasika o tom, že život lidskej je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu úplnej hadr. Ale stejně i u vědomí onoho shora uvedeného je člověk občas zaskočen, co všechno se ..

8hanka
27. 08. 2012
Dát tip
skvele napisane, i ked cloveka mrazi...casto len vdaka nahode stracame istoty, ktore sa zdali byt neotrasitelnymi... dlho som sa branila internetu,ale ked synovia odisli na vysoke skoly, zacala som ho pouzivat, vdaka netu som s nimi bola v spojeni, ocenila som jeho obrovske vyhody... podobne ako Ty, neviem vynachvalit internetbanking, kolko casu mi usetril, podobne nakupy cez net... vyuzivat net na "nekale" ucely dokaze urcita skupina ludi, ta by existovala aj bez netu, samozrejme, v pohodli domova je to jednoduchsie... *****

Marcela.K.
27. 08. 2012
Dát tip
Víš, NaNov, o tom by se dalo sáhodlouze diskutovat. Samozřejmě pokrok nezastavíš, jenže současně s ním by člověk měl umět oddělit dobré od zlého...a to se, i díky internetu, lidem daří stále míň a míň. Moje babička říkávala, že: "Příležitost dělá zloděje...a nebo - S jídlem roste chuť."

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
baaba: A teď si mě dostal do kolen - perfektní téma k zamyšlení! Profil na jakémkoli serveru si jeho "nositel" vytváří sám. Nic o tom člověku nevíme, a chceme-li vědět, musíme rozklíčovat, co je v profilu skutečné a o tom člověku opravdu vypovídá, a co je fikce. Jediná cesta je "pozorovat jeho chování". Profil pachatele tvoříme... podle jeho projevů, chování. U obojího je třeba k úspěchu i určitá suma znalostí a zkušeností. Tedy podobnost nikoli náhodná, byť v jednom případě jsme na počátku na 100procentech (když dostaneme profil "naservírovaný") a v druhém na nule, když ho kousek po kousku musíme složit. Cesta ke skutečnému vyprofilování se mi ale zdá vlastně skoro stejná. Budu o tom ještě přemýšlet...díky!

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
R.L.: Děkuji, potěšilo mě, že jsi se zastavil :o)))

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
Marcela.K.: Každou chvíli mě někdo obtěžuje nějakým průzkumem. Ale nikdo se mě nikdy nezeptal, jak vnímám internet, co myslím, že nám přinesl. A já to nikdy na misky vah nekladla. Ale asi bych se klonila nakonec k plusové straně. Usnadňuje rejdění pedofilů,i třeba nevěru těm, kteří by k ní jinak v reále hůř hledali odvahu. Zpřístupňuje spoustu nepozitivních věcí a činí je snadnějšími. Ale ono by tu ti pedofilové byli i bez něj, a své cestičky by si našli jinak. A lidé, vyhledávající sexuální dobrodužství za jakoukoli cenu (třeba i za cenu likvidace funkčního vztahu) by nakonec tu odvahu v reále našli také. Internet jen ulehčuje život... v tom lepším i horším... "nevyrobí" nic, co v nás není. Takže já mu nakonec připisuji ty body plusové... protože mi denně usnadňuje práci, protože díky internetovému bankovnictví nemusím stát frontu v bance kvůli každé platbě, a třeba i proto, že jsem si přes něj minulý týden koupila potřebný filtr do vysavače, pro který bych jinak jela kdoví kam (a dokonce jsem z mnoha, díky klidu a pohodlí výběru, trefila ten správný :o))

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
srozumeni: Rozsvítila jsi mi hvězdičkami právě chvilku mezi nocí a dnem..díky :o))

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
gabi: Děkuji. Pro mě od tebe velká pochvala... protože ty víš, že se obvykle potýkám s určitou "rozkecaností", která mi na tom spádu hodně ubírá.

baaba
27. 08. 2012
Dát tip
profil ...to slůvko už má rozměr. Starý dobrý profily pachatelů.

Marcela.K.
26. 08. 2012
Dát tip
No, tak to je pěkná "rána"...cihlou doprostřed čela.... doufám, že sis to vymyslela. Internet...fenomén dnešní doby. Kolik lidí udělal nešťastných a kolik šťastných? Vyhrálo by + a nebo - ?

srozumeni
26. 08. 2012
Dát tip
*****

gabi
26. 08. 2012
Dát tip
dobrá téma, výborné spracovanie má spád, správne načasovanie s momentom prekvapenia... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru