Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kam zmizeli A- chlapci? Proč jsou v ulicích jen emo(tion)?

20. 12. 2012
0
2
723
Autor
kudlankaW

Jsou dávno minulé husté kštice na hlavách hlavních filmových hrdinů. Již mnoho let se nezjevují ani na titulních stranách barevných magazínů. Vzpomeňme kupříkladu Bruce Willise v závěru osmdesátých let. V současnosti mnoho matadorů filmu nebo muziky, vlastní místo bujné hřívy lidově řečeno holý „květák“.

Zřejmě nastala epocha dokonale oholených mužů. A nikoli pouze na tvářích.

Ano, čas nezadržitelně plyne. Známky času se nevyhýbají ani lidem označovaným jako celebrity.

 Při pohledu na světélkující obraz z obří televizní obrazovky jsou divákům servírovány bloky nejrůznějších reklamních sdělení.

V jednom z nich, pár let po proběhnuvší sametové revoluci, seděl na pohodlném křesle usměvavý herec s šálkem zrnkové kávy. Černou kávu si vychutnával s uvěřitelným požitkem. Výkon bodrého herce zaujal diváky do té míry, že původně propagovaná káva, zůstala ve stínu příjmení herce. A tak mnoha domácnostech zlidovělo rčení: „ dal bych si šálek kávy V…t“.

A dnes večer, přibližně po patnácti letech, se na mě usmívá tentýž herec, ovšem bez vlasového porostu a nabízí všem mužům lék, mírnící obtíže spojené s častým močením. Nu což!

Známí herci i sportovci učinili z nouze ctnost. Z úplného oholení řídnoucí kštice, udělali doslova přes noc, pánové Willis, Agassi a s nimi mnoho jiných - přednost a známku mužnosti. Kdo umí, ten umí…

Ale současní mladí muži – to je jiná káva. Aktérovi z reklamy se nepodobají, a to ani v nejmenším. Zrovna včera mě můj známý obohatil o postřehy z ulic z jejich středně velkého města, ležícího v těsné blízkosti významných českých vrcholků.

Známý, který ještě před čtyřmi léty křižoval ulice v texaskách a mikině coby pětadvacetiletý, si nemohl nevšimnout změn v chování chlapců i jejich oděvů.  Rázem nepoznával své rodné město, v němž ještě nedávno snadno získával dívky pro příjemně strávené chvíle. Při pohledu na chlapce, si připadal jako ve zcela jiném světě.

Namísto volných texasek, měli hoši přiléhavé černé kalhoty. Rozkrok jejich kalhot byl tak nízko, že jim znemožňoval vykonání kroku dostatečně dlouhého do té míry, aby překonali vyšší obrubník chodníku nebo překročení menší kaluže.

Ale za zásadní, známý považoval zženštělé chování chlapců, malování řas i těsného okolí očí i vlasové střihy, za jejichž provedení by se nemusel stydět snad jen filmový hrdina „Střihoruký Edward“. Takto nastylovaných chlapců potkával v ulicích desítky.

Snad nejhorší bylo, že řada chlapců takto oděných i gestikulujících ve společnosti dívek, probírala u kávičky nejnovější trendy v módě, účesech, stylingu vůbec. Mladíkům zřejmě nedochází, že z nich dívky dělají své další „kamarádky“.

Také na školách je zřejmá přecitlivělost hochů, jistá zženštilost. Chování chlapců ve srovnání s muži z generace pana Bruce W. či Andreho A., je zcela jiné. 

Mládenci! Dnešní štědře obdařené dívky ve Vás nevidí uhrančivé, silné a-samce, ale spíše „kamarádky“ ke kávě, které mohou odtajnit některá ze svých tajemství. Tajemství, jež by osoby stejného pohlaví mohly zneužít ve svůj pozdější profit.

Možná je zženštilost dnešních mladých mužů způsobená výchovou v neúplných rodinách, pod vedením jinak bezpochyby vzorně pečujících matek. Ovšem mužský příklad, mužský vzor otce v nich často chybí. A amant, který se pokouší alternovat pravého otce, zpravidla otce nenahradí.

Před nedostatkem mužů, dominantních mužů, typických pro sedmdesátá léta, varuje několik sociologických výzkumů. Známá socioložka Šiklová tento jev považuje za škodlivý.

Kam zmizeli A- samci? Proč jsou v ulicích jen emo(tion) chlapci?


2 názory

pedvo
21. 12. 2012
Dát tip

Muži, po kterých se pídíš, nezmizeli. Jenom je jim víc let.


"...Namísto volných texasek, měli hoši přiléhavé černé kalhoty. Rozkrok jejich kalhot byl tak nízko..."

to se mi nezdá. Nízký rozkrok mají kalhty "skejťácké", které tedy rozhodně nejsou přiléhavé. Ale zas tak podrobně to nesleduju...

S obsahem textu souhlas jen částečný. Nejsou zas tak úplně všichni stejní...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru