Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ester

26. 02. 2013
3
17
909
Autor
lenkak

Druhá postava- viz. Eva

 

„Šestnáct šestnáct sedmnáct!“

„Cože?“ Další úkol pro mechanické myšlení. Zapojit logiku, vnímat jemňoučké až neexistující souvislosti, zaostřit optiku náhledu na svět, zkrátka z podvědomí vycucnout kus Dalího, aby pomohl pochopit tento nový pervazivní kousek.

„Šestnáct šestnáct sedmnáct!“ zopakovala Ester s nevyřčeným otazníkem na konci.

„A co to je?“ Je třeba se koncentrovat, neboť Ester nelze odbýt oblíbeným No vidíš to!, které je jindy přímo zázračnou formulí pro získání pár vteřin klidu.

„Teto Jitko Vítová, šestnáct šestnáct sedmnáct!“ hleděla Estera zcela vážně a čekala.

„Ale co to má bejt?“ Docházela jí trpělivost, jak se snažila přijít na význam vět. Přehrávala si v hlavě události dne od rána doposud, které by snad mohly obsah sdělení osvětlit.

„Šestnáct šestnáct sedmnáct!“

„Ester, já ale nevim, co chceš. Vůbec ti nerozumim!“

„Protože je to blábol…“ 

 

Ester spokojeně a s distingovanou grácií svých pevných a žensky tvarovaných devadesáti kilogramů odplula na toaletu, s dveřmi dokořán usedla na prkénko a začala trůnit. Zřejmě ladila vlny alfa, soudě dle jejího ustrnulého výrazu. Zavírání se na záchodě je konzumní přežitek, který si může všeprostupující Výlučnost  dovolit jednoduše ignorovat.

Zřejmě v souvislosti s činností na klozetě se Ester po návratu zeptala:

„Teto Jitko Vítová, zhubla jsem jedno kilo?“ Po záporné odpovědi slevila.

„Teto Jitko Vítová, když budu cvičit, zhubnu jedno deko?“ A tak šly udělat obvyklých deset dřepů. S pečlivou výslovností a vystrčenou špičkou jazyka Ester začala „jedna, dvě…“ a s jazykem na vestě „…tři…“, až s vítězným úsměvem a brýlemi posunutými k levé straně došla k číslu deset. Místo Esteřiny očekávané otázky, zda teď už zhubla jedno deko, se však bez varování dostavil jiný dotaz:

„Zhladklo to nebo to zhrublo?“ Se zkušeným a jednoznačným „Zhladklo!“ se nespokojila.

„Teto Jitko Vítová, když je to teplý, je to hladký a když je to studený, je to hrubý. Je to mráz, mínus deset stupňů celsia.“ Načež se spokojeně skryla do svého bezvýrazu, jedním pohybem prstu urovnala brýle na nose, uvelebila velkolepé pozadí na pohovku a otevřela obsáhlý katalog s francouzskou módou. Nadzvedla masité stehno, naklonila se stranou a hlasitě si po Mozartovsku ulevila. A dále s zájmem sledovala poslední trendy v odívání.

„Teto Jitko Vítová, to tě seru, viď?“

„ No Ester, co to řikáš?“ překvapeně vzhlédla.

„Nic! Želva, želva…“

 

 

 


17 názorů

Silné. Tip*


lenkak
04. 03. 2013
Dát tip

Srozumění, děkuju moc, to si snad ani nezasloužím... :) Snad brzo mi vyjde čas si Tě přečíst, moc mě to zajímá.


srozumeni
04. 03. 2013
Dát tip
Je to dokonalé. Samozřejmě, že v tom je i ten humor, tedy já ho v tom poznávám. Jelikož jsem od fochu i od rodiny....Vlastně tedy nevím, kam mě ten Zdenda zařadil, ale to je jedno. Já to mám trošku podle momentálních nálad a rozpoložení, to co zrovna píšu.Takže Pulizerova cena asi pro mě nebude hlavní meta, ale jde mi hlavně o to, přibližovat i tento svět lidem okolo mě, kteří ho neznají. V tom to máme určitě podobně. Píšeš skvěle...*****

lenkak
03. 03. 2013
Dát tip

Máš pravdu, já jsem hrozně ovlivnitelná :-) Ale v tomhle případě se mi opravdu zdálo, že ty expresivní věci tam byly zbytečně.On ten humor je tak asi správně, že každý to vidí jinak. Děkuju! :)


lenkak
03. 03. 2013
Dát tip

Tak jsem to malinko předělala, zcivilnila a přidala pár vět :)


lenkak
03. 03. 2013
Dát tip

Děkuju, aspoň že takhle... Je to přeci jen dost specifický humor.Jinak ano, předělávám to, asi moc květnaté obraty nejsou to pravé ořechové. Se stejnou kritikou jsem se setkala i u "Evy", tak na tom asi něco bude :-) Díky.


lenkak
28. 02. 2013
Dát tip

Děkuju!

A zeptám se- zasmáli jste se? Nebo aspoň pousmáli- prostě jestli je aspoň poznat, že to mělo být vtipné?


lenkak
27. 02. 2013
Dát tip
Dekuju, podivam se. Tak jasne, ze ty skupiny beru v ramci toho, kdyz se s postizenymi setkaji. Takze kdo je ve ctvrte skupine, je vlastne nejvic happy :-) Dekuju za nazor!

lenkak
27. 02. 2013
Dát tip
Premyslim nad tim, jak nektery ty obraty zlepsit. Chtela bych tim priblizit ten jeji dusevni stav, popsat ji, aniz bych pouzila termin autismus. Ty "tisice textu" na me pusobily, jako by se na tohle tema nedalo napsat neco kvalitniho (tim nemyslim svuj text, ale obecne), jako by vsechny byly jen vyrovnavani se s onim udelem. Ale rozumim. Lidi se v tomhle smeru deli do tri skupin, ti co litujou postizeny a obdivujpu osetrujici, ti co je nenavidi jako parazity a proto ten plyn (to je extrem, ale taky jsem s s tim setkala) a ti, co postizeny berou civilne s jeho zapory i "klady". Posledni skupina se rekrutuje spis z rad lidi od fochu, ale proto bych rada psala tyhle texty, abych predvedla, ze postizeni je sice pruser, ale muze to byt i sranda. Ale kdybys vedel o nejakym konkretnim textu, budu radaz za odkaz, zajimalo by me pojeti ostatnich.

lenkak
27. 02. 2013
Dát tip
Amadeus mel taky autisticke rysy, aspergeruv syndrom. Vseprostupujici neboli pervazivni porucha je prave autismus. Tvoje veta o tisicich takovych textu je urazliva, myslim ze nejen pro me. Ostatne u me urcite nejde o vyrovnavani se s udelem :-) Smyslem je treba prave to, aby lidi videli realitu a neplkali o litosti, nechutnosti, nestesti nebo plynu a ja nevim o cem jeste.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru