Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědomí

02. 02. 2002
10
0
1975
Autor
Norek

   Sedím v poloprázdném baru. Je to špatný bar. Za malou chvíli bude svítat a já sedím v tomto mizerném baru, piji špatné pivo a vím, že dělám chybu. Velkou chybu. Za poslední peníze si kupuji další pivo a vím, že budu zvracet. Dělám obrovskou chybu, ale už je mi všechno jedno. Dokázal jsem se zbavit toho otravného vředu. Říká se mu svědomí. Až se vrátím do reality všedního dne, bude tu zase. Otravný vřed.

   Svědomí dokáže normálního člověka udržet při životě. Radí mu, ať nedělá tohle nebo zase něco jiného. Normální člověk ho poslechne. Svědomí se ozve, když uděláte něco špatného. Ale každý není normální. Vlastně většina lidí není normální, a tak se snaží své svědomí obelhat nebo se ho zbavit. Jako já. Jenže zbavit se ho je těžké. Je jako toulavý pes, kterému dáte nažrat a už se ho nezbavíte. Možná na chvíli, ale on se zase vrátí. Svědomí je stejné, jenom si nemůžete vybrat jestli mu dáte nažrat.

   Ztráta svědomí je vaší vstupenkou do pekla. Už vám nic nebude bránit dělat špatné věci. Společnost normálních lidí vás bude trestat. Ale co je pro vás trest, když nemáte svědomí? Je to jako být mrtvý. Ale je téměř nemožné stát se takovým mrtvým živým. Svědomí je v každém z nás zakořeněné jako plevel. Vytrháte jej a on vyroste znovu. Já to nedokážu. Možná ani nechci.

   Probudil jsem se ve svém pronajatém bytě. Na zemi. Ležel jsem na starém špinavém koberci a svědomí bylo zase tady. Křičelo na mě. Snažil jsem se ho neposlouchat, ale nešlo to. Bylo mi špatně a hlava se mi snažila explodovat. Nebyl jsem mrtvý. Možná jsem byl i trochu normální. Svědomí je otravný vřed, díky kterému vím že žiji.


Drago
26. 03. 2003
Dát tip
tip.

Katčenka
26. 03. 2003
Dát tip
Naprosto skvelej zaver.TIP

Aki
06. 06. 2002
Dát tip
Dost dobrý... Jenom by mi tam asi víc seděl hovorovej jazyk. Na to, že to má bejt po x pivech, mi to přemejšlení přijde trochu moc spisovný :o) ale jinak dobrý, fakt... a tip

Sabrina
21. 05. 2002
Dát tip
Dost správná úvaha, dost dobře napsaný! Tipuju

Marwin
20. 05. 2002
Dát tip
Není to špatný. Co se mého názoru týče, svědomí sice umlčet nejde, ale pokud se před ním naučíme omlouvat, odůvodňovat, tak za nějaký čas si dokážeme omluvit cokoli a svědomí nás honit nebude. Problém je v tom, že tím setřeme hranici našeho rozlišování mezi zlem a dobrem. Svědomí nebude, nebudou hranice...

Čolito
11. 04. 2002
Dát tip
můj styl......

crayfish
04. 03. 2002
Dát tip
Taky mívám někdy po ránu ten pocit... tip!

kath
02. 03. 2002
Dát tip
no - myslím, že občas vyresetovat celý systém včetně svědomí není na škodu...pak to všechno funguje líp...i svědomí

gingha
24. 02. 2002
Dát tip
Právě jsem se dozvěděla, co mě ráno čeká. Ale stejně děkuji! *

Zoja
23. 02. 2002
Dát tip
Taky jsem měla chuť svoje svědomí se vším ostatním vyzvracet - od tý doby jsem abstinent! Stejně mi nic nepomohlo-svoje hrozný chyby mám a vždycky mě budou pronásledovat. Jen doufám že se už nikdy nebudou opakovat. Jinak mi mluvíš z duše tip!

Lenny
16. 02. 2002
Dát tip
Já vím. Líbí. Mrazí. Svléká to. Teď nazí.

Prokletí
04. 02. 2002
Dát tip
neunifikujme svědomí, je to příliš osobní záležitost... nevím m.

StvN
03. 02. 2002
Dát tip
každej má snad jiný hodnoty, někomu svědomí nedovolí zabít, ale někomu třebas přecházet silnici na místě, kde neni přechod důležitý je, že ho máme všichni, i když v jiných podobách tos vystihl v poslední větě

Kami
02. 02. 2002
Dát tip
Svědomí nepřechlastáš, když už ho jednou máš... (*)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru