Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ivana

03. 03. 2013
6
12
1680
Autor
lenkak

Třetí postava, viz. Ester  a Eva

 
Při pohledu na Ivanu je nemožné nepředstavit si koně. V úsměvu předsunutá horní čelist ukazuje úzký oblouk zubů na gotickém patře. Koník je to milý, uřehtaný a hýkající. Má modré oči, světle modře chrpové až ledové, to však jen odstínem. Jako oči staré vrásčité babičky z pohádky, duhovky vyšisované životním příběhem, láskyplný a měkký pohled.

Ivana seděla na posteli ve spodních kalhotkách a čekala na Jitku, až jí pomůže obléknout podprsenku. Bylo s podivem, že i po objevení sportovních podprsenek bez zapínání, si s tímto kouskem oblečení nedokázala poradit. Rozespalý úsměv se náhle změnil ve strnulý výraz a hlas zhrubl ve skřípot. Modré oči se zakalily, svraštěné obočí prezentovalo zoufalství a počínající hysterii. Když padla první facka, oči se vytřeštily, koník už neřehtal. Už vůbec se nesmál. Přešlapoval divoce na místě a vřískal.

„Já to povim mamince!“ brečela nahlas. Přidala několik dalších slov, kterým pro pláč nebylo rozumět.

„Já chci maminku!“ stále víc plakalo to raněné pětadvacetileté dítě a facky dopadaly. Cvakalo to prudkými krátkými dopady dlaně na tvář, štípalo skrz slzy a zvrhlou touhu po matce.

„Ivanko, Ivanko,“ přišla k ní pomalu a klidně Jitka. Jemně ji uchopila za trestající ruku a posadila na postel vedle sebe. „No tak, pšššt… Nesmíš se tlouct,“ šeptala a objala Ivanku paží. „Co jsme si říkaly, co? Na koho máš být nejhodnější?“

„Na maminku,“ vzlykla Ivana odpověď. Chvíli tiše seděly.

„Na maminku musíš být taky hodná, ale nejhodnější musíš být přece na Ivanku. Na tebe,“ naznačila dotykem na Ivančino rameno. Ta už se pomalu uklidňovala, zalykavý pláč ustával. Natáhla se k polštáři a podala Jitce malou látkovou panenku.

„Já jí mačkam,“ oznámila věcně.  Jitka se nyní snažila rychle vybrat, jakou odpověď nabídnout. Držet se svého přesvědčení, vědomostí i pocitů anebo tolerovat zaběhnuté, leč nepříliš odborné stereotypy, na které je Ivana zvyklá a které tu zavedly starší kolegyně. Přesvědčení.

„Tak jí mačkej. Klidně jí mačkej hodně, tý panence to nevadí.“ Lepší ničit panenky, trhat pyžama i prostěradla, než se fackovat, škrábat tvář do krve nebo kousat ruce i paže.

„To se nesmí. To by bolelo panenku.“

„Penenka není živá…“ začala vysvětlovat Jitka, ale Ivana jí přerušila a natáhla ruku s panenkou před sebe.

„Já jí dusim.“

„Tak jí dus,“ usmála se Jitka. Vstala z postele. Ivanka už nebyla tak rozjitřená, zaběhla do své verbální rutiny, byl čas na ostatní dívky.

 

„Tak Ivčo, udělej koníka. Na, vem si to do ruky. Sama,“ zvedl se kartáček se zubní pastou. Úzká podkova zubů se vycenila a těšila se na ranní očistu. Po důkladném vydrhnutí Ivana vhodila uslintaný kartáček do kelímku.

„Ivčo, ten kartáček se musí umejt.“

„Pojedu s maminkou do Plazy,“ oznámila Ivana myjící kartáček. „Maminka si dá kafe… A rum.“

„Dá si rum, jo?“

„Kdo?“

„No o kom mluvíme? Maminka, ne?“ Jitka se zasmála a naoko nevěřícně obrátila oči v sloup.

„Bude opilá,“ smála se Ivanka také.

„Teda, kdyby tě slyšela.“

„Chudinka,“ protáhla Ivana. „Bude se zlobit.“

„Nebude, neboj. Ivanko, máš ještě měsíčky?“ položila Jitka rutinní otázku.

„Ne. A ty?“

Ráno bylo ve starých, veselých kolejích.

 

 

 


12 názorů

lenkak
01. 04. 2013
Dát tip

Richarde, děkuju, moc mě to těší! :)


Tohle je taky výborně napsáno. Líbí se mi ta syrovost vyprávění, a to, že se nebojíš ukázat i odvrácenou tvář lidí. Výborné, Tip* 


lenkak
07. 03. 2013
Dát tip

Janino, moc děkuju za kritiku! Jak za pochválení, kterého si pravdu vážím a mám z něj radost, tak za upozornění na chyby.  "Ji" si opravím a na zbytku zapracuju. Ještě jednou díky :)


Janina6
07. 03. 2013
Dát tip

Líbí se mi, že na rozdíl od mnohých písmáckých autorů se nesnažíš čtenáře jakoby "poučovat", co přesně má Ivana za problém, jak se nazývá její diagnóza a podobně. Prostě uvedeš postavy na scénu a necháš je mluvit a jednat. To je velmi dobré. Možná bys mohla ještě trochu omezit takové ty "vysvětlovací" uvozovací věty za některými přímými řečmi (odmítla, začala vysvětlovat, oznámila, položila otázku...) Je nadbytečné za otázkou říkat, že se dotyčný zeptal - tak to myslím.

Pozor na tvar zájmena ona ve 4. pádě - píše se krátce "ji" (takže správně: jemně ji uchopila, Ivana ji přerušila. V přímé řeči je ale ty nesprávné tvary možné nechat, protože jsou hovorové: "Já jí mačkám".)

Nevím, co je "řehtaný" koník - neměl být řehtající? nebo uřehtaný?

V tomto místě se ti nahromadily za sebou tři odporovací spojky: "Leč koník je to milý... Ale oči má modré... to však jen odstínem."  - vesměs mi není jasné, proč tam ta "ale" jsou - ale koník je milý (proč ale? je v textu před tím něco, co by naznačovalo, že milý nebude?), ale má modré oči (je milý, ale má modré oči?). Každopádně těch záporů je tam moc za sebou.


lenkak
06. 03. 2013
Dát tip

Děkuju! :-)


lenkak
05. 03. 2013
Dát tip

No, proti gustu...Díky za tip!


Movsar
05. 03. 2013
Dát tip

miluju ženské s předkusem a "úzkým čelistním obloukem". odchylka, co je krásná jak jaro. i tvůj text. tip od fetišisty


Lakrov
04. 03. 2013
Dát tip

Přeju hodně nápadů a trplělivosti :-)


lenkak
04. 03. 2013
Dát tip

Lakrov, děkuju moc! Ani nic vyloženě kladného nepotřebuju, mě potěší i kritika, která pomůže.Závěr skutečně ještě chci dodělat, resp. ještě přidat víc textu, u Ivanky mám ještě dost "materiálu".


Lakrov
04. 03. 2013
Dát tip

První odstavec ve mně vyvolává naprosto odlišný dojem než to, co následuje po něm. Po dočtení přemýšlím, co na prvním odstavci změnit, a napadá mě, že by možná stačilo oddělit jej jako prolog. Závěr je tak trochu useknutý, odvedený do vytracena. S tím by semožná dalo něco udělat -- třeba počkat na nápad...

Že jen kritizuji a nedodávám nic kladného? Kladem je už samotný fakt, že text (na Písmáku a podobných fórech) je dočitatelnýdokonce.


srozumeni
04. 03. 2013
Dát tip
Ach, jak je mi to blízké. My tedy máme víc chlapů, ale těch pár holek, které u nás jsou, ty také ,,stojí za to". Pěkně napsáno...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru