Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mise

17. 05. 2013
2
9
2450
Autor
Danny
Vážení přítomní! Sešli jsme se tu těsně před okamžikem, než budete odesláni na důležitou misi. Asi víte, o co jde, ale přesto vám pro pořádek zopakuji základní přehled o situaci. V jedné sluneční soustavě vesmíru 25Q se objevila civilizace, která dospěla do stádia, kdy začne potřebovat počítačovou infrastrukturu. My žijeme ve vesmíru typu M, který je založen na rozumu. Vesmíry typu Q jsou založené na víře, proto bytosti, které tam žijí, budou mít těžkosti počítačovou infrastrukturu vynalézt a zdokonalit, naučit se programovat a tak podobně. Jste to právě vy, kdo jim pomůže. Někteří z vás dobrovolně, ve snaze si vydělat, nebo se obohatit zkušenostmi z jiného typu reality, než na kterou jste zvyklí. Jiní proto, že spáchali nějaký přestupek a jdou tedy do vesmíru typu Q za trest. Tento rozdíl se projeví v situacích, jimiž budete vystaveni, ale pro vaši práci nebude stejně důležitý. Vzhledem k povaze vesmíru typu Q si stejně to, co předcházelo vaši inkarnaci, nebudete pamatovat. Bude to pro vás těžké. Vesmír typu Q funguje na principech víry: nestačí vám jen logické povědomí o vašich schopnostech a minimální vědomý impuls k tomu, abyste je použili, ale musíte si věřit. Také se tu přidávají faktory jako mimoslovní komunikace (ne, to není protimluv: uvidíte sami!), nutnost pečovat o hmotné tělo a podobně. Budete jiní. Nebudou vám rozumět a vy nebudete rozumět jim. Ale budete plnit svoji misi: vynaleznete jim počítače a celou infrastrukturu kolem nich. V počítačovém světě se budete cítit jako doma: bude to totiž prostředí nejpodobnější vesmíru typu M, ze kterého pocházíte. Dokonce půjdete tak daleko, že budete vytvářet a používat simulace vesmíru typu M a budete částečně žít v nich: ano, jde o počítačové hry, obor, který tady ve vesmíru typu M strádá na úbytě (kdo by hrál, když může žít?), ale který bude ve vesmíru typu Q, který funguje jinak, doceněn. Jen vás poprosím, zkuste žít i život v Q, jakkoli těžký se vám může zdát: obohatí vás to. Naopak původní obyvatelé 25Q budou mít problémy se v novém počítačovém světě orientovat: funguje na jiném principu než ostatní oblasti jejich života a vy jim budete radit, jak mají s novými systémy žít. Budete muset vymyslet nějaký kompromis, nějaký systém, který se bude jiným oblastem jejich života natolik podobat, že budou schopni jej používat a který zároveň bude natolik obecný, že nepřestane být počítačem. Nebudu vás již dlouho zdržovat. Civilizace na 25Q se již začíná hroutit do sebe. Než jsme je byli schopni zacílit, proběhly již dvě celoplanetární války a je jasné, že bez potřebné infrastruktury (například celosvětové počítačové sítě, která lidi zaměstná a sblíží) to bude horší a horší. Proto hodně štěstí ve vaší misi - vyrazte směr Země!

9 názorů

Gora
29. 12. 2019
Dát tip

Překvapilo mne, že povídku tolik lidí četlo a máš jen jedn tip:-), posílám druhý... něco mi to taky připomíná :-))


Danny
29. 12. 2019
Dát tip

avi


StvN
20. 06. 2013
Dát tip

Celkem fajn, akorat je to zbytecne natazene, nektere veci opakujes. 


Janina6
16. 06. 2013
Dát tip

Taková anekdotka. Nápad to určitě má. Věta "Asi víte, o co jde", mi připadá nevhodná - dotyční se určitě na misi už dlouho připravovali. Stejně tak formulace "V jedné sluneční soustavě..." je dost nešťastně použitá - zní totiž jako začátek nějakého vyprávění, nejspíš pohádky... do věcné instruktáže mi moc nezapadá.


Mně tvá povídka zklamnala, hlavně závěrem. Čekal jsem nějaké bum na konec, které by to rozštíplo.


Veo
18. 05. 2013
Dát tip

Pokud tomu dobře rozumím, je to jakýsi BRIEFING duší (?) zemřelých ve vesmíru typu M, před tím, než se vypraví na inkarnaci ve vesmíru tyu Q.

 

Pak ale nechápu:

"...obor, který tady ve vesmíru typu M strádá na úbytě..."

jak tady? pokud má být duše nezávislá na typeh vesmíru, pak během briefu asi bude v nějakém neutrálním poli :D

 

jenom poznámka ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru