Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední přání

04. 06. 2013
0
0
587
Autor
PÁTER

 

Porotce jsi nepřesvědčil a soudce také ne.

 

-A čím bych měl a proč, když jsem odsouzen za to, že jsem miloval?

 

Copak už někdo někdy viděl na vlastní oči lásku, může popsat jak vypadá? Můžeme jen vidět na lidech, co jsou pro ni ochotni a čeho schopni udělat.

 

-Proč bych se měl před někým obhajovat za to, že jsem miloval? Třeba před někým kdo o lásce jen mluví, tak jak mě mohl někdo takový soudit, za něco o čem sám nic neví, kdo neví, co je to doopravdy milovat? Za to, že jsem miloval, to má být má vina, za kterou budu takto potrestán?

 

Měl jsi se více hájit, mít pádnější argumenty.

 

-Miloval jsem! Tím jsem dal najevo a řekl vše podstatné. Kdo nechtěl slyšet, neslyšel, kdo nechtěl vidět, neviděl.

 

Zbývají ti čtyři dny. Už víš, jaké bude tvé poslední přání? Mezi ně však nepatří možnost volby mezi provazem, injekcí a elektrickým křeslem.

 

-Čtyři dny života? Čtyři dny čekání, copak je nějaký rozdíl mezi nimi a čekáním na věčnost? Mám-li jít smrti vstříc a mít před tím splněno poslední přání, tak už ho znám.

 

Co to bude? Dlouhý doutník? Aby sis s ním prodloužil ten čas který zbývá, nebo dva tucty ústřic? Ty se otevírají také pomalu. Nebo celý velký dort se šlehačkou?

 

-Ne. Mé poslední přánií bude, abych byl přemístěn do jiné cely smrti, tam do té, co je až na samém konci chodby, z ní to bude nejdál do popravčí komory.

 

Není to jedno odkud budeš vyveden a předveden před svého kata a diváky?

 

-Mohlo by to tak vypadat. Ale není! Já se během přemístění pokusím o útěk.

 

To můžeš! Blázne. Vždyť tě zastřelí stráž! Pomůžeš si tím nějak? Nepomůžeš.

 

-Ale ano, pomůžu si. Zemřít na útěku, být při něm zastřelen a být vinen pouze tím, že jsem kdy doopravdy miloval, to je jiná smrt než být popraven někým kdo v životě nemiloval.

 

Co když na poslední chvíli dostaneš milost? Vrátíš se zpět do své cely a budeš dál žít!

 

-Milost? Dostat takovou milost? Copak to je nějaká milost, že budu do smrti žít sám v cele? Navždy sám? Ne. To odmítám. Napište do protokolu.

Posledním přáním odsouzeného je, být před vykonáním rozsudku převeden do jiné cely smrti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru