Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černý pasažér

08. 07. 2013
4
6
625
Autor
tonas

na dráze se dějí věci

Černý pasažér

Z poloprázdného příměstského vlaku od Těšína, který zastavil na čtvrté koleji svinovského nádraží, vyběhl cestující. Hnal se za ním rozčepýřený průvodčí a snažil se ho nakopnout. Černý pasažér byl rychlejší. Podařilo se mu uniknout a zamotat se mezi velký houf lidí, který čekal na intercity expres z Warszavy do Prahy.
"Není vám trapně - takové násilí," ozvalo se z perónu.
"A co mám podle vás dělat," zaječel udýchaný průvodčí.
"Nastoupil v Havířově. Jízdenku samozřejmě nemá. Když jsem se ho snažil vyhnat z vlaku v Kunčicích a potom ve Vítkovicích, kašlal na mne. Rozvalil se na sedadle, díval se z okna a bylo mu jedno, co říkám. Tak jsem mu chtěl to cestování ochutit aspoň pořádným kopancem"
Konfrontace nepokračovala, neboť mezitím se přihnal hlučně rychlík. Zahlédl jsem, že uprchlík nastupuje do vozu první třídy.
Průvodčí v tomto expresním vlaku jsou velmi důkladné. Procházejí po každém zastavení - snad i častěji, a do omrzení se ptají, zda jste náhodou nepřistoupil. Ovšem, že ho objevily hned při první pochůzce, kterak příjemně pospává na sametovém sedadle drahé třídy. Spor mezi drážními zřízenci a neplatícím cestujícím se dostal do druhého dějství.
Až do Olomouce jsem sledoval, jak kolem mého kupé prochází celá vlaková osádka a hledá způsob, kterak cestujícího vypudit z vlaku. Nepodařilo se ani ve Studence, ani v Suchdole, ani v Hranicích.
V Olomouci už čekali dva drážní ozbrojenci.
"Vyzkoušela jsem úplně všechno, dokonce jsem mu nabídla kus voňavého salámu - svou svačinu, když vypadne," líčila hlídce svou horlivost naše průvodčí.
"Taky jsem se trochu bála. Mohl se na mne vrhnout, poškodit mi stejnokroj, poranit mne."
Ozbrojení ajznboňáci naslouchali mlčky a pokývovali důstojně hlavou. Zřejmě se odhodlávali k tvrdému zákroku. Neplatič asi sledoval čepobití na nástupišti ze svého kupé, neboť přesně v tu chvíli, kdy průvodčí přestaly se žalováním, vystoupil.
Znechucen lidskou proradností vláčně minul vzrušené průvodčí i netečné "ozbrojence" a dal se, aniž by jim věnoval jediný pohled, po schodech do nádražního podchodu.
Díval jsem se za ním. Určitě tam někde před dvoranou na něj čeká jeho psí milá. Stejně krásná a oddaná jako on, jenž pro níž vážil dlouhou cestu, přečkal nástrahy i lidské obtěžování a opovrhl lákavým soustem, což je pro hladového psa tuláka činem absolutním.


6 názorů

Tragicus
11. 08. 2013
Dát tip

Moc dobré, libí se mi to postupné odhalování identity (salám, psí milá), že to nebylo právě s šokem odhaleno v poslední větě, ale naopak ty fragmenty pak zpětně dávají smysl. Ještě upravit další věci (nastoupil do vozu první třídy dát jako naskočil apod.) a bylo by to dokonalé.


Kapsa
11. 07. 2013
Dát tip

: )))


zvedavec
09. 07. 2013
Dát tip

super! :)


tonas
08. 07. 2013
Dát tip

Měl jste pravdu. Ta chyba byla však ve slově "psí" Děkuju.


tonas
08. 07. 2013
Dát tip

Děkuji za názor, pane. Myslím si však, že ve slově milá je krátké i správně. Zdravím.


Lakrov
08. 07. 2013
Dát tip

To nečekané odhalení identity až v úplném závěru je hezké (před slovem milá chybí čárka nad "i", což vnáší zmatek a nutí přečíst si tu větu ještě jednou).

Jako povídka je to na můj vkus psáno přiliš popisným stylem -- je to spíš takové prevyprávění události. Napadá mě začít třeba až větou: "Není vám trapně - takové násilí..." a popisné informace, obsažené v prvním odstavci, sdělit postupně v sekvenci následujících přímých řečí. Pro zvýšení spádu (i kvůli uvěřitelnosti) by ty přímé řeči mohly být kratší. Nebo... Ale je to tvoje povídka, tvůj sloh a vkus.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru