Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Řád a srdce

14. 08. 2013
4
7
811


Den dokulhal k bráně noci, tiše se sesul k úpatím hor a skonal. Posledním výdechem nadzvedl polštáře trav, protřepal peřiny z vůně heřmánku i horkého asfaltu.

Ta Bytost kráčela po poli podél silnice. Dlouhé bosé nohy kladla v neúnavně pravidelném tempu, nehleděla na bodláky a ostré kameny. Chraplavě vdechovala první pozdrav noci, oživující vánek. Konečně!

Tolik hladu zažila. Dusila se. Žíznila. Uzavřená v kleci. V každém místě, kam za dne pohlédla, stál, s mlčenlivou přísností nějaký Musím. Tichý a nekompromisní strážce. Odporný svou šedou tváří, v bledých pařátech svíral ŘÁD. Kdykoliv přiblížila třesoucí se ruku k mřížím své klece, vztyčil varovně dlouhý ukazovák a počal knihou listovat. Co strana, to bolestné sevření srdce.

Odolávala dlouho. Mnoho hrozných dní lomcovala mříží, v touze uniknout. Trestem jí byly monotónní hlasy Musímů, citujících ŘÁD. Co slovo, to méně vzduchu.

Mnoho nocí proležela polomrtvá na dně klece a lapala k ránu do žíznivých úst kapky rosy, nahořklé vědomím nadcházejícího dne. Zbavena jen na chvíli přítomnosti strážců, jež noc děsila svou neovládnutelnou tajuplností.


Bytost se zastavila na kraji lesa. Velkýma očima přehlédla vyšlapanou cestičku, překročila ji a vnořila se do hustého houští nízkých smrků. Jehličí jí škrábalo holé vyhublé paže a bosé nohy zakopávaly o kořeny. Usmívala se. Tady za ní žádný Musím nepřijde. Šedivý zastánce ŘÁDU nikdy nesejde z cesty ani cestičky.

Představovala si své strážce, jak horečně listují nekonečně tlustou knihou a nenacházejí způsob, jak ji polapit.

A už ho nikdy nenajdou. Má teď VLASTNÍ řád, Zákon.

Začala si ho spřádat ve chvílích ticha, v chladných tajemných nocích, kdy svět nepřeje Musímům, kdy v horečném blouznění, celá bolavá pozorovala oblohu. Její knihu zákonů psalo srdce. S každým slovem mohla lépe dýchat. Každá napsaná kapitola zeslabila mříže klece, až zmizely docela a ona prostě odešla.

Stromy se trochu rozestoupily. Zastavila u bahnité tůňky. Tmavá hladina odrážela nekonečné hvězdnaté nebe. Vstoupila bolavýma nohama do ledové vody, bořila prsty v jemném blátě. Sklonila se a nabrala do dlaní kus noci, jedna blýskavá hvězda jí protekla mezi prsty a v stříbrném pláči dopadla do tůně. Bytost se dlouze napila. Voda chutnala po jehličí, bahně, po životě.

Tušila kolem sebe šedé stíny. Ploužily se po vyšlapaných cestách, mumlaly slova ŘÁDU. Ztratily však nad ní moc.

Mohla teď vše. Létat nebo se belhat, jíst nebo hladovět, milovat i nenávidět. Vše, co jí určil zákon srdce.


7 názorů

Díky :-)


Lunaretta
16. 08. 2013
Dát tip

v tom se dá žít 


Danny, děkuju!


Danny
14. 08. 2013
Dát tip
Tak tohle mě hodně oslovilo. Pěkně zpracované, zajímavý nápad a účinné poselství. rozhodně Tip.

Lakrov, děkuju za odezvu. O to víc, že jsi text pochopil, tak jak jsem ho zamýšlela. Psala jsem to spíš pocitově, nebyla jsem si jistá, bude-li to srozumitelné. Sama si nejsem jistá, do jaké míry je to metefora, do jaké konkrétní. Přikláním se k metafoře, v klecích nás je spousta. Pro mne to byl jakýsi terapeutický text, a opravdu cesta ke Svobodě. Alespoň v nitru a na chvilku. 


Lakrov
14. 08. 2013
Dát tip

První věta (Den dokulhal...) mě upoutala svou poetičností. Začátek druhého odstavce (Bytost kráčela...) mě naopak trochu odrazuje -- napadá mě předřadit ukazovací zájmeno (TA bytost...). A dál už to samo proudí do očí, stačí jen jimi klouzat po řádcích. A což teprve číst to vytištěné z papíru... (v tom případě by možná byl na škodu ten dvojí typ písma, z něhož sice chápu, co je vypravěčův popis a co protagonistčiny myšlenky, ale nemyslím, že by tohle rozlišení bylo pro účinek textu nutné. Zamýšlím se spíš nad obsahem: do jaké míry jsou ty obrazy konkrétní nebo naopak jen metaforami. Ale bojím se závěru a TÉ, která by nakonec mohla přijít a celou tu krásu (mi) vzít... Naštěstí místo NÍ přichází -- ať už je jakákoli -- Svoboda.

Díky za hezké ráno :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru