Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebezpečí hamerských vod - módní xicht

21. 12. 2013
0
0
710
Autor
hara

 

Když byla v blízkosti hamerského rybníka ukončena těžba uranu a rybník mohl být opět napuštěn, obec Hamr na Jezeře začala znovu rozkvétat a stávat se opět tím místem k rekreaci majícím podobný ráz a atmosféru jako například Doksy nebo Staré Splavy u Máchova jezera. Nemilým a nečekaným překvapením zůstává nebezpečí, které hrozí koupajícím se návštěvníkům.  

1hamr.jpg

 

 

Tuto neděli jsem využil toho, že pokles hladiny odhalil široký pás písčité mělčiny, abych si vytotografoval příčiny zmíněného nebezpečí. Přestože se nejedná o nějakou senzaci typu Olgoj Chorchoj, v pátrání jsem byl úspěšný jen částečně.

 beze stop

 

Místo přesvědčivých důkazů jsem našel jen upoutávky na proklamované nebezpečí. Tím nechci říci, že by se obec snažila přilákat turisty nějakou hamerskou Nesie. Vypadalo to spíše, že tou Nesie jsou sportovní rybáři. Ti se někdy také nazývají „tichými“, zřejmě proto, že když ryby neberou, připomínají soustředěné meditující mystiky. Ale ti hamerští jako by byli opakem. Cedule vyvolávají představy opilých hlaholivých rybářů, kteří rozjařeni plaší možné úlovky odhazovanými lahvemi od alkoholu, nebo už mají alkoholem otupenu jemnou motoriku natolik, že už nejsou schopni ani navázat háček a pokoušejí se nějakou tu čudlu trefit flaškou mezi žábry. Nebo, že by snad rybáři byli tak biofóbní a misantropní, že by si tak barbarským způsobem zajistili nerušený prostor pro sebe? A že by jim starosta ten jejich svrchovaný prostor ještě potvrdil a vyznačil?

 

Podle výstrahy na obrázku by po poklesu hladiny mělo být ke spatření to množství střepů. Ta bezohlednost všemocných rybářů, s níž si hamerští nevědí rady a varují alespoň výstažnými cedulemi rozmístěnými po obvodu rybníka. Ale nenašel jsem nic, ani stopu. Čisto jako někde v Kanadě.

Že by podvod? Vypadá to tak. Přece nejsme národ buranů. Kdekdo má přece vlastní zkušenosti na březích vod, kde rybáře ctíme a respektujeme ta jejich vyšlapaná a vysezená místa, na nichž někdy nacházíme i vidličky na pruty. Většina z nás by jistě příchozímu rybáři vyšla vstříc. Obyvatelé Hamru na Jezeře nejsou horší. Že by byli rybáři zneužiti jako záminka. Že by zastrašování obrázky rozbité lahve mělo jiný důvod?

 

 

 

 

Nazval bych to arogantní a buranskou kapitalizací veřejného prostoru. Arogantní nejen pro ten průhledný a okázalý podvod. Ale i proto, že na břehu hamerského rybníka ani ve vrcholící sezóně nenajdete víc než čtyři až pět rybářů. Někdy ani jednoho. Pro ty, kdo upřednostňují klid před ruchem pláží se stánky s občerstením a vším tím, co pláže s placeným vstupným poskytují, včetně smažení se na slunci, pro ty je příjemné usadit se někde dál, třeba na protějším jižním břehu pod stromy.

Pokud příští sezónu navštívím Hamr na Jezeře, budu zas neposlušný občan, který se nenechá burany vehnat za plot na placenou pláž pro jejich přitulování ke kapitalismu s buranským xichtem.

 

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru