Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Seděl jsem sám v přeplněném kupé

13. 09. 2014
7
12
1488
Autor
coffin_of_me

Na jednu stranu pocta mým oblíbeným humoristům, na tu druhou vypsání se. Nebudu se zlobit za kritiku, ale nesnažím se s tím aspirovat na literární cenu :))

 

P.S.: Možná jsme mohly být kamarádky.

Pomalu jsem se došourala k vlaku. Do odjezdu mu zbývalo ještě dvacet minut, a tak byl dočista prázdný. Vybrala jsem si kupé, majetnicky si v něm uprdla a tak, aby to bylo dobře vidět už zvenčí, jsem položila velkou láhev piva. Pak jsem se rozvalila.

Už je to nějaký čas, co jsem se tohle naučila. Léta dojíždění na střední, později na vysokou školu, mi pomohla vypilovat přesný postup, jak si kupé co nejdéle udržet jen pro sebe. Trávit ve vlaku od jedné do čtyř hodin bylo už tak dost nesnesitelné, natož pak když se k vám přidá maminka se dvěma ubrečenýma holčičkama, turista, který si vyzuje kanady už za dveřma nebo vyznavač nějakého alternativního směru víry, jenž je zaručeně nejlepší a hodný konvertování (nebo alespoň nechutně dlouhého monologu). Nikdo z těchto lidí nechce trávit čas v kupé, kde to smrdí jako v pytlíku pražených buráků s holkou v lehké depresi a s její pivní lahví.

Když jsem takhle dojížděla na střední, poslouchala jsem povídky Šimka a Grossmanna. Snažila jsem se nesmát nahlas, aby mí spolucestující nemysleli, že kromě alkoholičky jsem i schizofrenička a zrovna mám velmi zábavný dialog sama se sebou. Ty povídky mám stále ráda, nikdy nepřestanu pánům autorům závidět cit pro naprosto dokonalé vypointování situací. Ale jedna věta z jejich repertoiru mi uvízla v hlavě a dodnes jsem se jí nezbavila.
Pamatujete si tu povídku o tlusťochovi, který držel lavinu?

Docela dobře jsem se s ním ztotožnila. Neměla jsem moc kamarádů, vlastně se mi kvůli postavě taky často smáli – a to i když jsem byla oplácaná, ale ještě víc poté, co jsem zhubla.

Záměr mistrů slova byl jasný – zesměšnit chudáka Huga tím, že je opravdu tlustý – větou „Seděl jsem sám v přeplněném kupé.“

Já to ale viděla jinak. Neustále jsem nad tím přemýšlela. Seděla jsem tam, kolem mě probíhalo přebalování jedné z holčiček, zatímco pochybný duchovní přesvědčoval turistu, aby raději než v pohorkách chodil bos… a já… tam byla sama.
Seděla jsem sama v přeplněném kupé.

Vlak se pomalu plnil a já sledovala, jak jeden po druhém míjejí rizikoví cestující mou sluj. Drobná slečna s velkou krosnou na zádech dokonce prošla třikrát tam a zpátky, aby našla místo, kde se i se zavazadlem složit – ale ke mně se ani nepodívala. Přistihla jsem se, že se usmívám. Plán fungoval.

Konečně jsme se rozjeli a mé malé vítězství bylo potvrzené. Oslavila jsem lokem ze svého kanystříku.
Vlastně jsem si za to mohla sama. V každé situaci jsem se vyhýbala lidem, protože je nemám ráda. Když nebylo možné se jim vyhnout fyzicky, snažila jsem se uzavřít alespoň sama v sobě, abych jejich blízkost nevnímala. Proto jsem tak často sedávala sama. A bylo mi to docela příjemné.

I když na druhou stranu…

V čem vlastně tkví moje nelibost k ostatním živým bytostem? Proč mám pocit, že už jen tím, že existují, tak trochu narušují moji vlastní existenci? Někdo má jako svého nejlepšího přítele psa, proč tedy mým nejlepším přítelem je můj osobní prostor? A je to vlastně špatně?

Vjeli jsme do tunelu a moje hloubání vystřídala trochu překvapivá myšlenka. Lidi si ke mně nepřisedávají ne proto, že se je snažím vypudit vytvářením dojmu smradlavého ztroskotance.
Lidi si ke mně nepřisedávají, protože u mě už není místo. Celé kupé je napěchované mou Nejistotou, mou Bolestí, mou Nenávistí. Sedím tu s Hořkostí nad osamělými dny a snažím se neslyšet rozhovor Zbytků zdravého rozumu s Nechutí za sebe zodpovídat.

Sedím tu… sama. V přeplněném kupé.

 

Vlak sebou trhl a zastavil na jedné ze stanic. Překvapená vyústěním svého myšlenkového pochodu jsem si zapomněla nasadit masku nepřístupnosti.
„Dobrý den, máte tu volno?“ zeptala se asi třicetiletá blondýnka s batohem.
Kývla jsem: „Jasně…“
Slečna shodila ze zad těžký batoh, v zrcadle si upravila vlasy a usadila se kousek ode mě. Chvíli přehrabovala obsah zavazadla.
A potom…
…tak, aby to bylo dobře vidět už zvenčí…
… postavila svoji lahev piva.


12 názorů

je to dobrý, měla bys zas něco napsat :-)


Je pravda, že to "nemám ráda" zní takhle napsané dost neohrabaně. Když si to ale čtu nahlas, s tím správným přednesem, nevyznívá to tak zle. Je to tam ne tak uplně pro pobavení, jako spíš aby to ukázalo, že je to vlastně strašně jednoduché a nevím, proč nad tím přemýšlím - protože je prostě nemám ráda.

Jinak díky všem :)


Lakrov
15. 09. 2014
Dát tip

Pobavila mě paralela mezi osamělou dívkou v kupé a protagonostou jedné z Š+G povídek. Líbí se mi i závěrečná pointa. Čtení druhé poloviny posiluje dojem, že text je skutečně úvahou. Věta ...jsem se vyhýbala lidem, protože je nemám ráda... se mi nelíbí, ale chápu, že je tam pro pobavení. Dojem, že tahle úvaha "nikam nesměřuje", dostavivší se po dočtení, je vylepšen odhlédnutím na začátek, k názvu. Uzavřením tohohle kruhu totiž určitý výžnam získává.


první odstavec mě dobře naladil...filosofický rozměr to dostalo až souvislostmi :o)


Úvaha takměř  philosophycká. Skoro by se chtělo říci - něco mezi fejetonem.

Ne, že bych měl od smíchu utrženou bránici nebo že bych se cítil kdovíjak duševně obohacen, leč usměv byl vykouzlen, myšlenka zaseta a potěšen jsem velice velmi. Ano, cosi nás spojuje.

(A sem bych umístil tradiční emotikon známý jako smajlík, kdyby se mi to z duše neprotivilo.)

 


Na Písmáku vím ještě o Rimmerovi, ale Kocour a Kryton by se určitě taky našli :D

Dave Lister
13. 09. 2014
Dát tip

a no jo :) tak to já taky teda podruhý 


Já jsem se zasmála hlavně u toho, že mi to komentuje Dave Lister i král bramborových lidí :)))


Dave Lister
13. 09. 2014
Dát tip

tak jsem se zasmála hlavně u majetnického uprdnutí ale jinak je to taky pěkný..


Jsem rád, že nejsem jediný, kdo má při poslouchání výtvorů těchto dvou pánů problém udržet výraz.. a dílko rozhodně zaslouží tip :)

Kočkodan
13. 09. 2014
Dát tip
Úvaha o tobe v kupé, o zretelném introvertu, není dílo zeny tupé, to já jenom ríci chtel tu. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru