Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

GLOBALIZACE

08. 03. 2002
6
0
2430
Autor
BODY

 

Globalizace. Slovo, kterému dal pravděpodobně (do jisté míry a vlastně bezděčně) vzniknout bývalý francouzský prezident Francois Mitterrand, asi nejhorlivější propagátor a zastánce myšlenky sjednocené Evropy, Evropské unie. Pravda, nejen on, ale také historické změny ve světě, zejména potom ve východní Evropě. Pád železné opony, rozpad varšavského paktu a začlenění východoevropských zemí do západního vojenského svazku NATO. A jistě také Internet, který zmenšil svět – mohu-li si dovolit lákavou básnickou licenci – na monitor počítače.

   Globalizace – to slovo zní sice jinak, než UNIFIKACE, ale jedna se prakticky o totéž. Začalo to hamburgery McDonald´s. Stejnými v New Yorku jako v San Bernardinu, v Bonnu jako v Berlíně, v Brně jako v Praze. Stejným „čímsi“ chuti nevalné, ale standardní, neměnné a neutrální, proto správně globální. Pokračuje to zavedením Eura. Měny bez tradice, o kterou vlastně nikdo příliš nestojí. Nechtěné dítě unifikace Evropy. Spojené království Velké Británie a Severního Irska opláče svoji libru sterlingů, Německo svoji marku. Euro je platidlo stejně sterilní a neosobní, bez vztahu k historii, kultuře a člověku, jako současný životní trend konzumu pro konzum.

   Jak to bude pokračovat? Časem jistě někdo dospěje k poznání, že je potřeba unifikovat i člověka, živočišný druh, jenž je svojí rozmanitostí velkou překážkou na cestě k opravdu dokonalé globalizaci. A dnes už není příliš fantastické tvrzení, že tohle je řešitelné voperováním čipu; nebo další prací s využitím znalosti genetického kódu. Ten bude vbrzku možno libovolně upravit (čti zmanipulovat) ještě v prenatálním stádiu člověka podle odborníky stanoveného vzorce. Všichni lidé budou stejní, jako androidi. Vlastně už téměř budou androidy.

   Bude to krásný svět. Všichni budou mít stejné ksichty, stejné potřeby, stejné šaty (protože stejný vkus) a za stejný hamburger v „mekáči“ zaplatí stejným eurem…

   A nikoho určitě ani ve snu nenapadne, že by mohl vymyslet příběh a natočit film o šíleném vědci, který na opuštěném ostrově vyvine ze zachovaného DNK člověka dvacátého století. Bylo by to příliš divoké sci-fi pro globálně myslící lidstvo.

   Těší mne při těchto chmurných vyhlídkách jediné – že se toho nedožiji. Sjednocení Evropy a Euru, jak se zdá, už neuniknu. Unifikace člověka – dá-li Bůh, jakkoliv jsem bezvěrec – zůstanu ušetřen. Díky ti za to, Bože, a dej si setsakramentský pozor, aby nedošlo i na tebe. A promiň, že jsem zaklel. Přičti mi to k dobru, jako že jsem ještě stále člověk, šťastný ve své nedokonalosti člověka minulosti.


Paranoicus
23. 10. 2002
Dát tip
rebecca13: Ať čtu kterýmkoli směrem, nevidím nic. Zmínka o zavřených krámcích a "mekdonaldizaci" může být stejně tak dobře jen nostalgie po idylce (nereálné), která se stává minulostí. A z nářků nad deštnými pralesy a "sebevraždami" velryb mívám moc špatnej pocit. Globalisace, antiglobalisace, ztráta schopnosti používat vlastní jazyk (viz přechodnícq) má v našich zeměpisných šířkách dost společného ... vlastně až moc.

Paranoicus
23. 10. 2002
Dát tip
Ani jediný si nevzpomněl na něco, čemu se říká "globalisace chudoby"; mobilní a všudypřítomní mohou být jen ti "vyvolení", ostatní jsou dál přikováni ke svým mizerným státečkům, které na ně zvysoka kašlou, které zvou "investory", aby si nahrabali právě proto, že místní vláda nestojí za nic. Nic z bohatství, které je vytvořeno na chudém jihu (východě) tam nezůstává, všechno cestuje k bohatým, aby bohatli ještě víc, aby si mohli koupit (například) mobilní telefon za ubohých 180 000 CZK. A když se jim vydírání "lokálů" přestane až tak "vyplácet", odtáhnou jinam a zanechají zdevastovanou zemi i společnost. Jak bandy žoldnéřů bez zaměstnavatele za třicetileté války ...

Climaster
22. 10. 2002
Dát tip
rebe...je to smutný... globalizací ztrácí člověk prostor pro svobodné rozhodování...jelikož po zlikvidování malého trhu nezbydou než velké podniky se stereotypním zbožím...ze spotřebního hlediska... záleží jen na jednotlivci zda bude globalizaci podporovat či ne...věřím tomu, že se dá změnit cokoliv...zatím :o)

Knihovník
22. 10. 2002
Dát tip
Climaster - tak tohle myslím není ani tak problém globalizace - nebýt "globalizace" tak bych se nemohl rozhodnout, jestli si dám habáče u Meka, nebo něco jinýho - což udělám radši. Vždyť je to myslím sen každého podnikatele, mít pobočku svého obchůdku po celém světě, ne ? Globalizace spíš dává větší možnost pro rozhodnutí, ale také sebou přináší nechutné ovlivňování reklamou - a to je myslím ta hrozba.

Climaster
22. 10. 2002
Dát tip
to je jen etepa...kdy je člověk zahlcen velkou nabídkou...pak ovšem velké podniky vzhledem k finančnímu zázemí nedají konkurenci šanci...reklama, vývin, nízké ceny...složí malé obchody, a pak už není jiná možnost než nakupovat u nich... nevím jeslti to ještě má co dělat se snem, manažerům poboček nejde o to mít obchůdek v jiné zemi, ale o veliké výnosy, bezkonkurenčnost, prosperitu...není místo na trhu jdu jinam "těžit", jde jen o nesmyslný koloběh peněz bez špetky lidského aspektu...

Print
08. 03. 2002
Dát tip
*!

Armand
08. 03. 2002
Dát tip
To je trefná úvaha, mluvící mi z duše. Dovolím si dodat, že důsledky "unifikace" budou ještě daleko děsivější. Všimni si třeba jak se americká "demokracie" pomalu blíží tomu, co my známe pod pojmem komunismus. Možná je to tím, že si to svět mimo východní Evropu ještě neozkoušel, možná že je to Nietzschovské "ty kdož hldíš do propasti, dej pozor aby propast nevhlédla do tebe". Tohle je téma na desítky hodin hovorů, takže to nějak uzavřu. Historie se opakuje. Už jen z toho důvodu je zajímavé sledovat, jak se k nám do Evropy nenápadně plíží válka. Jak v Rakousku "letí" Heiderovci, jak v sladké Francii ale i v Německu bují nacionalismus. Ale Evropa, stále slepá, se stále sjednocuje. Až dojde k finální fázi a nastane i politická unifikace, hádejte jak snadné bude pro jednoho fuhrera ovládnout celou Evropu? A možná i bez prolité krve. Jak paradoxní rozpor. My v republice jsme po letech konečně přistoupili na decentralizaci. Evropa po staletích decentralizace, přistupuje na centralizaci. Jsem také rád, že už tu nebudu. Děsí mne jen možnost reinkarnace. PS: myslím, že je tu třeba revoluce, ne sametové. Je na čase projít si znovu lekce z Velké Francouzské. To snad probudí spící, otevře oči slepým, zařve do uší hluchým. t* autorovi za téma

Climaster
08. 03. 2002
Dát tip
...řekněme přirozený vývoj...asi další nedokonalý tvor kráčící k záhubě...

Krel
08. 03. 2002
Dát tip
!!*

Armand
08. 03. 2002
Dát tip
Člověk nemá svobodnou vůli a nedělá co chce... to jsou jen velmi výjimeční lidé a ani ti si "nemohou dělat co chtějí" to je ten rozdíl... to je ten omyl Takový malý test. Kolik z myšlenek, které tě napdanou za den je tvých? Opravdu tvých? Materulo

Armand
08. 03. 2002
Dát tip
Měl jsem na mysli jiné "podsouvání"... ne jenom naše milé lhaní :))) globálního pohledu je třeba k věcem globálním... :)))

Vole
08. 03. 2002
Dát tip
blbooost!!!! Euro je z velkej väcsiny srdecne vitane a takmer nikto tu ziadne stare zelezo (dem,ats) neoplakava, mozno okrem zopar nacinalisticky ladenych penzistov :) s tymi anglanmi si mal mozno pravdu, ale to je asi jediny pripad. a myslim si ze s unifikaciou ludi je to presne opacne ako vravis, nezda sa ti ze cim viac sa unifikuju tie veci ktore si vymenoval,rusia sa hranice a pod.,tym väcsia sa stava medzi jednotlivymi ludmi ich individualita? Staci pozriet napr. na modu. ani nie pred takymi 40-50 rokmi bol este vzdy jednotne "nariadeny" styl a ludia vyzerali omnoho podobnejsie, nez su si teraz a takisto je to podla mna aj vovnutri- ludske nazory sa rozne viac a viac rozvetvuju a stava sa to preto zaujimavejsi! Tak to je moj nazor.

Climaster
08. 03. 2002
Dát tip
...Vole..něco na tom bude...globalizován může být systém, ale ne my...:o))... FUCK OFF SYSTÉM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Knihovník
08. 03. 2002
Dát tip
Sem spíš proti Konzumní společnosti, ale globalizace mi zas tak nevadí. Docela se mi líbí představa, že v (alespoň) Evropě nebudou hranice a ať přijedu do jakýkoliv prdele zaplatim za pivko stejnou měnou jako v tý prdely co žiju. A genetické upravování člověka? Poč ne ? já mít tu možnost, hned si upravim paměť, iq atd... ale vkus a xysch si nechám svůj, nemám důvod to měnit. A ještě k tý měně - každá měna někdy byla nová a ničila tu "starou", možná že se ti nemusí líbyt design těch eur, mě se moc nelíbý, ale oželím to - a úcta k staré měně ? Haha, jako že mám litovat že (někdy časem) zmizí libra, ta samá libra co pomáhala kolonizovat ameriku a vyvražďovat Indiány ? Tak na to se*u. Dop*dele s konzumní společností, ale jestli chcete globalizovat, tak mi to zatím moc nevadí, a jestli-že jste proti tomu ? Klidně, ale jen rozumné argumenty ...

Pruduska
08. 03. 2002
Dát tip
Vzdycky jsem si kladl otazku proc proti globalizaci vystupuji lide, kteri defacto v globalizovane spolecnosti ziji a to ti lide , kteri mohou vse. Mohou studovat kdekoliv, mohou travit dovolene kdekoliv chodit s holkou odkudkoliv a v neposledni rade ti lide , kteri maji ve sve zemi takove socialni davky (aniz by kdy pracovali) , ze prekracuji nekolikanasobne prumerny plat v Cesku. Nekolikrat jsem se stretl s lidmi, kteri by radi meli stejna privilegia, ale nemohou protoze ziji ve spolecnostech, ktere hlidaji jejich cistotu a chrani je pred skazenosti sveta (vlastne to neni tak davno kdy to bylo i u nas). Nebojite se snad hlavne toho, ze by ste prisli o cast sve nadrazenosti vuci svetu , ktery jeste globalizovan neni?

Norek
08. 03. 2002
Dát tip
na otázku globalizace mám velmi podobný názor. úvaha je navíc dobře napsána takže tip nebo vlastně raději !TIP! s tou unifikací člověka to zase, tak horký nebude ale jde mi z toho mráz po zádech

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru