Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zkouška

26. 11. 2015
5
21
1140
Autor
Alexka

~~Když přišel profesor Houžvička do kabinetu zdál se být mimořádně vyčerpaný. Byl zamlklý a jaksi udivený zároveň, jakoby nedokázal vstřebat předchozí události. Tato neobvyklá kombinace emocí vyvolala v jeho kolegovi zvědavost. Profesor Malý hloubal, co se asi mohlo stát, že ho to tak vyvedlo z míry. Za ta léta už by mohl být přeci zvyklý na ledacos. Zvídavého pohledu si profesor Houžvička po krátké chvíli všimnul, mávl rukou a pokýval smutně hlavou.
„Ale, asi stárnu, kamaráde.“
„No, tak to mě zajímá! Jak jsi na to, prosím tě, přišel?“
Houžvička jako kdyby si otázky vůbec nevšimnul, jen si stále v zamyšlení prohrábnul několik zbývajících vlasů. Ne nebyl slizký, jen tak vypadal. Při řeči občas trochu prskal, proto přední řady na jeho přednáškách zely prázdnotou.
„Hele, jak se vlastně díváš na to, když ti na zkoušku přijde opravdu, ale opravdu ´spoře oděná dívka´?“
„No, jak? Záleží na tom, jak moc spoře a taky jak vypadá. Pokud je šikovná, tak se mi na ni a na to dívá dobře, že jo…“
„Já ale mluvím vážně. Dáváš jim lepší známky? Dáváš jim zápočty jen tak?“
„No, nevím, možná někdy to oko přimhouřím. Ale pokud v hlavě opravdu nic nemá, tak nic. Má smůlu. Musí přijít znovu.“
„Uff, já už se lekl, že buď jsem opravdu starý, anebo jsem zblbnul. Nebo že se o mě říká, že dám známku výměnou za pár příjemných chvilek. Jenže to není pravda. Párkrát se mi stalo, že jim byly málem vidět bradavky… no, já blbec, jim vždycky řekl, že mají přijít znova. Až se oblečou lépe.“
Profesor Houžvička se zamyslel a pousmál se. „No, teď mě tak napadá… jedna si to ´oblečou lépe´ zřejmě vysvětlila po svém. Já měl na mysli něco jako decentně, a ona …“
„He, to zní zajímavě,“ uvelebil se kolega Malý s rukama za zátylkem na židli a čekal.
„Hm, tak to jsem tedy zvědavý, co mi na to řekneš.“
Taky se pohodlně posadil. „Představ si, dnes ke mně přišla na zkoušku holka. Což o to, pěkná byla, vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by to byla jedna z těch, které očekávají, že za šukačku dostanou známku. Měla sice mini, ale ne moc krátkou; výstřih, ale ne moc velký. Jednoduše řečeno: Než si sedla vypadala celkem slušně. Ale jak si přede mě posadila…“ odmlčel se. Když našel správná slova, pokračoval: „Normálně roztáhla nohy! Sice jen trošku, ale dost na to, abych viděl, jak pečlivě je vyholená.“
Kolegovi mimoděk poklesla brada. Nespouštěl oči z profesorových rtů.
„Mrknul jsem jí tam a přemýšlel, co s tím. Mám na ni skočit, nemám na ni skočit… Najednou jsem ti byl nějaký nesvůj. No ale pak se ve mně cosi zlomilo a já si řekl, že takhle tedy ne. Povídám: ´Slečno, je možné, že jste měla ráno moc naspěch a zapomněla si vzít kalhotky.´ Tos měl viděl, jak se jí ta kolena sunula k sobě a jak holka rudla. Začalo mě to bavit: ´Bylo by asi lepší, kdybyste přišla, až je najdete a budete je mít na sobě.´“
Houžvička si mnul bradu, jako kdyby přemýšlel, zda se zachoval správně. Podíval se na kolegu: 
„Tak a teď mi řekni, co bys udělal ty.“
 


21 názorů

Lakrov
02. 12. 2015
Dát tip

Napadlo mě, že to možná je přepis skutečně proběhnuvšího rozhovoru, jen mi ten výraz nějak neseděl k ostatním, vesměs slušným dialogům.

Avízo od zmiňované pošlu.


Alexka
02. 12. 2015
Dát tip

Jo, pošli. Ráda si přečtu

 

No a tu "šukačku" tam mám jen proto, že to takhle fakt řekl. Říkala jsem si, jestli bych neměla změnit, ale pak jsem se rozhodla zachovat autenticitu :-)


Lakrov
02. 12. 2015
Dát tip

Čte se to dobře, námět je  takový "za oči tahající". Slovo ...šukačka... mi do textu nesedí (dalo by se to říci jinak, v souladu s vyjadřovacími prostředky zbývajícího textu). Dle mého názoru té povídce chybí výraznější konec. A připomněla mi jednu z mých dávných; pokud by tě zajímala, pošlu avízo.


Alexka
29. 11. 2015
Dát tip

Jitko, taky si myslím, díky :-)


Jitka K.
28. 11. 2015
Dát tip

Chudák pedagog... ale zvládl to dobře.


Prosecký
28. 11. 2015
Dát tip

Alexko, také mi připadá, že je to blbé chování. Ale ve skutečnosti je velice efektivní. Nic to nestojí, ani čas, ani peníze, ani námahu. Nemusíš se nic učit a je to. Protože, jak správně říkáš, má nějaký diplom skoro každý, není vůbec důležité, co se ve škole naučí. u 80% případů. 


Alexka
28. 11. 2015
Dát tip

Dnes má skoro každý nějaký diplom, takže to nic neznamená (to vidím dnes a denně v práci :-)), ale učit na univerzitě… hmm, vždycky, když s někým takovým mluvím, cítím velký respekt.

dík za vysvětlení. Já tomu nemohla uvěřit, protože jsem si nechtěla připustit, že by některé holky byly až tak blbé.  Nevzpomínám si, že by u nás některá  chodila s nějakými výstřihy atd. asi jsme byly divný ročník :-)

 


Prosecký
28. 11. 2015
Dát tip

Uvěřitelné to je. Já mám z praxe zatí zkušenost s tímto pokusem u horní části těla, al v takové decentní podobě - studentka se nakloní ...

Ono je to z pohledu učitele problém. Někteří se trefí do své budoucí milenky, ale jinak hrozí riziko, že tě budo vydírat. Na školách, jako na všech větších institucích je konkurenční boj o lepší posty a funkce a v takovém boji se dají taková obvinění lehce použít. To je nejúčnnější bariéra.   


Prosecký
28. 11. 2015
Dát tip

Já jsem, Alexko, externí učitel tři hodiny týdně na matematickém ústavu jedné univerzity. 


Alexka
27. 11. 2015
Dát tip

Máš pravdu Clebe, díky :-)


Cleb
27. 11. 2015
Dát tip
Tak to ještě profesor vyřešil hezky a s chladnou hlavou.

Alexka
26. 11. 2015
Dát tip

Goro, myslíš? No je možné, že místo do skript hleděla na tv


Gora
26. 11. 2015
Dát tip

To má ze sledování amerických filmů, studentka nemravná.../T.


Alexka
26. 11. 2015
Dát tip

Prosecký, ty jsi profesor?

Tohle já si nevymyslela, prý se to stalo na jedné nejmenované univerzitě na Slovensku... ale nějak se mi tomu nechtělo věřit.


Prosecký
26. 11. 2015
Dát tip

Ve skutečnosti hrají spíš na sociální notu: Žijeme s mamkou samy, musím pracovat celé noci, nemám na autobus, abych znovu přijela.

Taly si představte, jak rychle se to rozkřikne a někdo by to mohl zneužít, i když jsou plnoleté.

Takže z toho máme fakt jen to podívání. Pokud vůbec.  


Alexka
26. 11. 2015
Dát tip

Kočkodane, ti nevěřím...

tos to jenom četl, si představ, že bys byl v kůži toho chudáka zkoušejícího :-D


Kočkodan
26. 11. 2015
Dát tip
Já napíšu víc až asi někdy začátkem příštího roku, to už bych se mohl trochu uklidnit. Vzrušením se mi tak klepou ruce, že jsem v každém slově udělal minimálně dva překlepy a dalo to strašnou práci je všechny odstranit...

Alexka
26. 11. 2015
Dát tip

Aleši, kdo by to byl řekl, že?   :o)

 

Prosecký, jen jestli neděláš ramena, si myslím, že by ses mohl řádně zapotit. :o)


Prosecký
26. 11. 2015
Dát tip

Co bych udělal, co bych udělal, záleží na mnoha okolnostech. Nejspíš bych ji vyzkoušel z látky i bez kalhotek. kdo by se kvůli tomu vyhlašoval s dalším termínem. To semusí jít do systému, vyhledat termín a místnost a čas a jít znovu ve zkouškovém do školy, víte!


nemají to lehké, pedagogové...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru