Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volební kalkulačka

16. 10. 2017
7
37
2579
Autor
Zbora

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/volebni-test-odpovezte-na-otazky-dozvite-se-komu-dat-hlas/r~034d2064a38511e79142002590604f2e/?redirected=1508189472

Předpokládám, že jste si ji zkusili všichni. Už ve chvíli, kdy člověk kliká na jednotlivé odpovědi, cítí tíhu, která je na něj kladena. Najednou jakoby měl skutečně tu moc něco svým klikem ovlivnit.

Pojďme se na to ale podívat od začátku s Jiřím K. z Dolní L. v hospodě U M. Nuže:

První otázka: 
Česká republika by měla vystoupit z Evropské unie


Dost těžká teda, takhle na úvod. Člověk by spíš čekal něco zahřívacího, žejo, něco jako "máte raději knedlíky nebo rejži?" Já teda nevim podle čeho se správně rozhodnout. Pomohl by mi asi nějakej tým jakoby poradců. Na tohle můj selskej rozum nestačí. Nejsem ani ekonom ani analytik nebo tak něco. Nevim teda, proč bych do toho měl kecat, žejo. Dělám deset hodin denně ve skladu a ve volnym čase se zajímám spíš o fotbal a o drby na fejsbůku. Fakt si nemyslim, že bych vám s tim dokázal poradit. No nic, jdeme dál.

 
Druhá otázka: 
Elektronická evidence tržeb by měla být zrušena

Tyjo, nepletu se, je to to, co se nedávno spouštělo a všichni obchodníci nadávali, že si museli kupovat nějaké ty drahé mašinky a politici se polácávali po zádech jak to bude sypat?  To muselo přece stát peněz! Nějak mi nedochází, proč se to teda dělalo, když by se to zase po roce mělo rušit. Něco na tom nefunguje? Je to rozbitý? Tak možná zkusit opravit, nevim. Dál...


Třetí otázka: 
Pacienti by měli mít možnost si připlatit za nadstandardní péči

No tak když na to maji, pro to jsme snad cinkali, tenkrát, ne? Konečně jednoduchá a jasná otázka, nebo ne? Ale nevim a je mi to jedno, já na to stejně nemám, žejo... Dál!


Čtvrtá otázka: 
Studenti na veřejných vysokých školách by měli platit školné

Ouha, tak to taky nevim, já vyšel z devítky. Ale přijde mi to dost divný a navíc vlastně stejný jako ta předchozí otázka. Kdo na to má chechtáky, titul si koupí na soukromejch, žejo. A pokud je někdo nemocnej po vědění, neměl by za ošetření platit nadstandart. No, nevim, tak dál.


Pátá otázka: 
Česká republika by měla postavit další bloky jaderných elektráren

Tyvado, tak to po mě vážně chcete vědět? A jak dlouho mám na rozmyšlenou? Dejte mi tak rok, začnu se tím po večerech probírat. Takhle od hospodskýho stolu vám sice odpověď klidně vypálim hned, ale nejsem si úplně jistej, jak hodnotná bude. "Venco, ještě pivo a velkýho ruma, a jedeme dál!"


Šestá otázka: 
Právo nosit zbraň by mělo být zaručeno v ústavě

No to je další oříšek. Ještě včera bych vám ten návrh omlátil o hlavu, jakože si na mě kdekdo může za bukem vyskakovat s bouchačkou? Ale dneska si nejsem jistej, jak bránit tu naši křehkou svobodu, žejo! A vůbec! Když nebudeš mít brokovnici a někdo ti přijde dělat pořádek ve stodole, co mu řekneš? "Ahoj, ani se nehni, policajti jsou tu za půl hodinky!" A co na to Ándor Šándor? Zeptejte se spíš asi jeho. Takže taky nevim. Dál!


Sedmá otázka: 
Státní úředníci mají mít právo kontrolovat, čím doma topíte

No konečně! To je slovo do pranice. Lojza odvedle pálí na zahradě se shrabanym listim vždycky i petlahve, co mu je do příkopu naházeli z aut pražáci. No, ale aby se to zase nezvrtlo, žejo, známe se. Nerad bych, aby se mě v únoru přišel ptát nějakej jouda "hele, frajere, a máš to dřevo alespoň šesnáct let proschlý? Trochu ti to čoudí!" Takže taky nevim, no. Dalšího ruma a jedem.


Osmá otázka: 
Ministerstvo vnitra má hlídat dezinformace na internetu a upozorňovat na ně

Kruciš! To se jako hledá nová náplň práce pro ty dělníky ze Škodovky, co přijdou o práci, až se výroba této výhodně prodané české značky přesune opět výhodně do Německa? A nebude jich na to málo? A podle čeho se bude rozlišovat, jestli je to už dezinformace anebo jenom taková normální neškodná lež? To jako, že když na fejsbůku napíšu Máně, že jí to sluší, i když je jasný, že jí to ale fakt vůbec nesluší, protože Máňa, žejo, tak... no nic, nevim, dál!


Devátá otázka: 
Česko by mělo co nejdříve přijmout euro

Marie panno, další otázka pro ekonoma. Co zkusit tu Švihlíkovou, spíš? Ta o tom pořád kecá v rádiu. Já nevim, no. Mám tu devítiletku. Máňa sice řikala, že na Slovensku jim to funguje, že ale zase všichni přišli šmahem o třetinu úspor. A že my nejsme Slovensko, žejo. Tak taky nevim. Vy víte? Dál!


Devátá otázka: 
Češi by si měli povinně spořit na důchod v soukromých fondech

Hele, další pro Švihlíkovou. A nebylo to tady taky už? Se to pak nějak zrušilo, ten pilíř, ne? Asi to taky bylo rozbitý, jako ta evidence tržeb. Nějakej ten druhej pilíř se to jmenovalo. Nebo třetí? To jako zjistili, že se jim most bez toho třetího pilíře hroutí, tak ho potřebujou zas něčim podepřít? A co když bude zase ta měnová reforma jako za Gottwalda, nebo v Americe těm chytrákům zase spadne burza z mostu? Nerozumim tomu, nevim, já mám prachy uložený ve slivovici a tu mám na půdě. A ve sklepě. Taky v garáži, žejo.  Dál!


Desátá otázka: 
Česko by mělo přijmout princip přerozdělování uprchlíků podle kvót

Já tady u nás na vesnici teda nikoho cizího nechci, žejo, mně úplně stačej pražáci.  Ale zase na druhou stranu pražáci taky prej hrozně v tý Praze trpěj, tim stresem a smogem a tak, tak je tady o víkendech trpíme, no, i když si tady dělaj takovou uzavřenou společnost, ani do hospody s náma nejdou, i když se jim nedivim, by tam dostali po čuni... Tak taky nevim. Asi Ándora. A dvojitýho ruma a dál.


11 otázka: 
Sankce proti Rusku by se měly zrušit

Ony nějaký jsou? Tak to by se asi zrušit měly, aby jsme měli kam vyvážet traktory, ale oni vlastně zase zloběj na tý Ukrajině, žejo? Teda já nevim, jesti ještě furt, nedávno to nějak řikali v televizi, ale oni tam toho nakecaj, žejo, kdoví, jestli je to pravda. Máňa řikala, že ukrajincům dal Brežněv nebo kdo nějakej dárek a teď si ho snad jakože chce zase vzít zpátky... a vůbec, celý je to divný. Každej řiká něco jinýho. Nevim, dál.

12 otázka: 
Inkluze ve školách by se měla zrušit

No, to je zase perla. Jsem já snad nějakej pedagog nebo sociolog nebo Ciril Heshl? Nebo proč si jako myslíte, že bych do toho měl kecat? Hele, pošlete mi sem deset učitelek, já s nima pokecám u piva a zejtra vám řeknu, jo?


13 otázka: 
Česká republika by se měla účastnit těsnější integrace v rámci tzv. tvrdého jádra EU

Tak tady sorry, to vůbec nevim, co to je, to tvrdý jádro. Kluci z kravína, když jsou na zábavu, tak tam vždycky vytvořej u baru tvrdý jádro a všem, co se jim nelíběj rozbijou společně držku, ale to je asi něco jinýho žejo? Nevim, dál! Jo, a ruma, jednoho!


14 otázka: 
Lidé s nadprůměrnými příjmy by měli platit vyšší daně

Hele, to zní logicky. Ale zase aby nám neutekli odvádět ty daně někam jinam. No. Tak nevim, dál.


Zbytek zítra. Posledního ruma. Platim. Jdu si lehnout a budu o tom usilovně přemejšlet. Fakt!

 

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=482640

 

 

 


37 názorů

agáta5
19. 10. 2017
Dát tip

jj, aleši na svině dosadit ještě větší svini :))


Jardo, rozhodně nezávidím...jen jsem ta čísla použil k dokreslení paradoxu toho volebního hesla... Andreje tedy nevolím, ale docela bych mu přál, aby mohl být premiérem a ukázal, co umí. Když do něj všichni tak pálí...


Oldjerry
19. 10. 2017
Dát tip

Aleši - ty že bys patřil mezi závistivé Čecháčky?  Ve skutečnosti Babiš má majetek i ve výrobních a dalších zařízeních okolo 70 miliard. Těch 8 miliard je jen disponibilní částka... to není těžké: chce to pracovat sedm dní v týdnu 12 -18 hodin, umět odhadnout rizika, umět předvídat vývoje  cen a trendů, mít síť spolupracníků interních i externích a mít paměť jak deset serverů. Dobré je také mít manželku, která ti pro to vše dělá zázemí...    

Jedna věc za všecky: neslíbil důchodcům, že jim částečně nahradí ztrátu způsobenou soudruhem Kalouskem, on to prostě udělal a pak to teprve oznámil... cítíš nějaký rozdíl?  


Gora
18. 10. 2017
Dát tip

Oldjerry, proč minulý čas? Přece se nebudeme bát říct, kdo je naším politickým favoritem? Já si tě vážím pořád stejně!


Marcela.K.
18. 10. 2017
Dát tip

No, mně to jedno není...ale koblihám asi jo. Už z toho, je jasné o co jde Babišovi především. Ale, neboj, svůj příjem z mandátu dá na charitu... přece se nebude zabývat přepočítáváním drobných.

Už jen ten dvojsmysl v rozdáváním "koblih"...(nas... vám)


aha, takže i to počáteční číslo není skutečné...:o) a není jedno? pane vrchní, ještě jeden rum...:o)


Marcela.K.
18. 10. 2017
Dát tip

Aleši trošku přidej...za  volební (4 roky) období se Babišův majetek zdvojnásobil ...takže ne 8, ale 88 miliard...


že má heslo ČSSD "když bohatne země, mají bohatnout i lidé" něco do sebe, dokazuje sám Babiš. V roce 2013 byl jeho majetek cca 4mld Kč, v roce 2017 je to něco kolem 8 mld ...


Oldjerry
18. 10. 2017
Dát tip

Všeobecně: nežeru všechno, co nám naservírují placení škrabalové typu Slonkové, Kubíka, Šídla, Pehe a jiných hehe... řeknu si vždy: co ti přineslo to či ono, kdo se o to zasloužil? co se dá čekat od toho či onoho? kdo si majetek vydělal - a měl na to prostředky? kdo si ho nakradl, protože v životě nic nedělal? a takhle si dělám selekci... z toho co se píše se dá jedině zblbnout... jak se člověk mohl dostat do svazku StB? asi jak já: mně napráskal švec s IQ kropící konve, že jsem v hospodě vyprávěl anekdoty (a že jich tehdy bylo!),  druhý den jsem šel z práce a u baráku už na mne čekali StB. Domů jsem se dostal s pár fackami až po půlnoci. V prosinci 1989 jsem byl zvolen do okresní komise pro vyšetřování spolupracovníků StB. Tam jsem zjistil, kdo mne napráskal a spoustu věcí, nad kterými jsem vrtěl nejen hlavou a - a to je to podstatné - nakonec jsem byl z komise vyloučen, protože tam moje jméno figurovalo taky a to se mnou nikdo o nějaké spolupráci ani nemluvil. Nejde tu o mne nebo o Babiše, jde tu o metodu, zvyk, nebo možná, že skuteční Stbáci soutěžili, kdo uloví víc duší (to by Andrej byl skutečně trofejní kus už tenkrát).

Měl jsem vás rád...


Movsar
17. 10. 2017
Dát tip

jinak vyjádřeno: ty otázky jsou jen sklenicí, do níž má zabloudit moucha a narážet na její stěny. cestu ven nalezne jen skrze prohlédnutí řeči, tedy motivu takového tázání. 


Movsar
17. 10. 2017
Dát tip

dialektika tázání je starý, ale ne zas tak starý evropský vynález. ne vždy jsou ale otázky míněny tak, aby na ně byla dávána odpověď, typicky otázky řečnické, výhrůžné, zjevně hloupé apod. ale třeba i otázkytakového sokrata nebyly kladeny proto, že by tázaný měl dávat odpovědi, proptoiže filosofický dravec sokrates z něj pokaždé jen udělal troubu. tedy jsou otázky škodolibě pokládané. uzavřeme: ani ne tak otázky, které byly položeny, ale původ a důvod těch otázek jsou na věci zajímavé. 


agáto, chápu to dobře, že se mám víc snažit? :o)


Gora
17. 10. 2017
Dát tip

Agáto, měla jsem na mysli směřování politiky...jsem a budu pravičák .........s tím Kalouskem jsem  píchla do hnízda...spolehlivě, Pišta přece chtěl, aby se to tady rozpumpovalo, ne?


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

za zločiny krádeží nad 10 miliónů se u nás nezavírá... ale nesmí to bejt  míň na to bacha!!!


a japa dlouho bude sedět pan Babiš...? :o)


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

a japa dlouho sedí  pan Kalousek ve vládě?? 


Gora
17. 10. 2017
Dát tip

No, Kalousek je chytrý chlapík, a takoví mají moje sympatie:-)


Kočkodan
17. 10. 2017
Dát tip
Tvoje dílko se mi moc líbilo. Nekalkuluji s tím, ze mi za pochvalu budes nadosmrti vdecný a ta vdecnost se projeví eventuálne i materiálne. ;-)

Marcela.K.
17. 10. 2017
Dát tip

Goro, prý se Babiš nejvíc bojí Kalouska...asi ví proč ;-)



Gora
17. 10. 2017
Dát tip

Pokaždé volím ODS. Jako druhá varianta je TOPka:-) Ale zas to bude ODS.


Jardo, a než se ti zjevil tvůj dnešní idol, tak si volit nechodil? nebo máš potřebu každé čtyři roky kompletně vyměnit osazenstvo sněmovny? představ si, že v USA mají jen dvě strany, prostě se střídají podle aktuální nálady voličů...a funguje to...


dlouhá léta jsem byl voličem ODS, protože to byl hlavní tahoun přechodu z komunismu do kapitalismu. Od Topolánkových dob je nevolím. Jak říká Jiří Suchý: kapitalismus je lepší než socialismus, ale horší než jsem čekal...

Kalkulačky nesleduju, sleduju politiky. nejen týden před volbami...


Oldjerry
17. 10. 2017
Dát tip

Já to neřešil... otázky jsou stavěny tak, že i vysokoškolsky vzdělaný politolog by měl potíže s některými odpověďmi.  Já jsem to  asi po pěti debilních otázkách zavřel s tím, že je to docela sofistikovaný nástroj nadhánění voličů pro SPD. Pro mne je bez zbytečných otázek současná nejlepší volba Babiš, ať si o něm blbá Zrzka píše co chce, o vylízaném Sobotkovi nemluvě. Že se nelíbí garnituře politiků, kteří prdí do parlamentních židlí už dvacet čtyři let mne právě přesvědčuje o tom, že je to správná volba...

Tip pro Zboru*


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

Radostné česko chce zrušit všechna nařízení, kontroly, aby lidi byli veselí a svobodní  :) dobrá volba


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

:) si říkám, jít k volbám, nejít k volbám... na tohle divadlo se snad ani nedá už koukat...  test jsem si dala, odpovídala tak, jak cejtím a vyšlo mi něco neuvěřitelnýho - SPD... jsem asi nácek :(    víc svobody v rozhodování míň jádra, zodpovědnost, pryč se sankcemi, pryč s kontrolou lidí, pryč s migranty... atd.  až z toho nevím jako Jiří :))

tip - lidi mají o těhle věcech mluvit a hlavně přemýšlet..


upupa
17. 10. 2017
Dát tip

Raz niekto navrhol, že aj riaditeľ at´´omovej elektrárne by mal byť volený ľudom. Prečo nie, keď je ním volený premiér, či prezident. Veď ak ľud blbo zvolí, taký riaditeľ atómky narobí menšie škody, než vládni predstavitelia.

A nemyslím si, že rum a pivo sú priťažujúce okolnosti. Dutá hlava a fanatizmus dokážu narobiť väčšiu paseku, než oné ľudové nápoje.


Gora
16. 10. 2017
Dát tip

Po pěti rumech, většinou dvojitých, mu to muselo dobře myslet, Jiřímu...


Zbora
16. 10. 2017
Dát tip

Gora: to Jirka řikal taky, ale náš průzkumný tým agentury Median mu pod příslibem přísunu laciného tuzemského rumu dokázal rozvázat jazyk.

Zdenda: o tu knajpu tady teď nejde. Ale když už jsme u toho Ty bys v ní dokázal na všechny otázky s čistým svědomím odpovědět? Po kolikátym pivu?


Gora
16. 10. 2017
Dát tip

Obávám se, že tvůj Jiří K. není průměrný volič...ten by na každou otázku neřekl: nevím:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru