Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Temnota

15. 02. 2000
5
0
2825
Autor
Merle

...

Tajemnou tmou vidět stěží, tmou tou černou hlubinou. Samotnou tmou dívka běží, úzkou cestou nevinnou. Rozlehlou tmou skřeky znějí, příšernou tmou tíživou. Sledujou ji - zajmout chtějí, štvou ji tou tmou plíživou. Ohyzdnou tmou tvary tečou, lepkavou tmou - krutou, zlou. Zoufalou ji slabou vlečou, lživou tou tmou oslizlou! Bolestnou tmou stíny lezou, pletou se tou prázdnotou. Zemřelou ji tichou vezou, tmou - tou lidskou slepotou...
mike
20. 11. 2000
Dát tip
Název vypovídá o stylu celé básně. To ou myslím poprvé použil Čelakovský. Nevím, jestli to sem přede mnou už nikdo nenapsal, ale tohle je zatím první diskuse, kterou se mi nechce pročítat, protože bych na to stejně čuměl jako tele na nový vrata.

Bambulka
11. 04. 2000
Dát tip
Brrrr, budiž světlo! :-)))

zolli
24. 02. 2000
Dát tip
ouuuuuuuuuuuuu tou tmou
me touhy jdou. Touto toulkou
toulavou. Tonou v ouzkost
bezhlavou.

Nevím co máte!
Touto vádou bezbřehou k čemu se lide doberou.
Se mi to pro ten rytmus líbí.

AZALIN
24. 02. 2000
Dát tip
No já souhlasím s Mirosláwkem.. taky mě to moc neoslovilo.. nepřipadá mi to zbytečně dobrý.. ;-) Ale z toho si nic nedělej.. snad příště.. ;-)))

Sarken
22. 02. 2000
Dát tip
Až mi mráz přeběhl po zádech
Brrrrr
líbí

jarous
21. 02. 2000
Dát tip
mam strach a ty bojis se

Miroslawek
21. 02. 2000
Dát tip
Merle, tak tentokrát jsem to nepochopil. To "tmou" mi přišlo až takové těžkopádné a rušivé, než že by to navozovalo nějakou náladu. Po formální stránce je to docela dokonalý, ale zkrátka mne to neoslovilo. Však já si to příště vynahradím, tedy aspoň doufám ;o)))

Pavol
19. 02. 2000
Dát tip
Nádherně hnusně temný :) TIP

Merle
18. 02. 2000
Dát tip
To doufám... zjednodušovat ti to nebudu :-))

AZALIN
18. 02. 2000
Dát tip
No ja nestacim zirat.. Ale k basni samotne me Merliku zatim fakt nic nenapada.. ale casem urcite.. ;-)

Marigold
18. 02. 2000
Dát tip
Mě se líbí ten zvuk...má za to ,že by to mohl být zajímavý písňový text.

Somalec
18. 02. 2000
Dát tip
No, hezky jsi tu temntou vystihl, co dodat, snad jen že lepší to být nemohlo

ALOHA
18. 02. 2000
Dát tip
Marigolde, ja som myslela, že skôr zaujímavý plísňový text.. to poznáš.. gOUda, nie ;-)
Merle +++ ALOHA +++

Bříza
17. 02. 2000
Dát tip
Odpusťte jurodivému Břízovi jeho rozjitřenou fantazii :-) .....

Demi
17. 02. 2000
Dát tip
Dost good !!
Akorád se mi to zdá až moc pesimistické a deprimující, ale je možné, že zrovna toto jsi tím chtěl říct a vyjádřit tvůj pocit v té situaci ...


Tom
17. 02. 2000
Dát tip
Pekne. Jses silnej v rytmu a ve zvukomalbe,a moc souhlasim s kritikou, ze basen tece po skle...ma to svou osobitou naladu. Slicne se cte.
Vubec mi pripada uzasna cela ta kritika, ktera se kolem basne rozpoutala, snad se nebudes zlobit, ale chci tento TIP venovat taky vsi te zivelne literarni kritice, ktera basen nasleduje. Nemyslel jsem si, ze literarni kritika muze byt tak zivotna a spontanni.

ParOdér
17. 02. 2000
Dát tip
Promiň jsi na řadě a bude to těžké :-))

Lyryk
16. 02. 2000
Dát tip
Alespoň do nějakéé básně trochu poselství :-))))

Bříza
16. 02. 2000
Dát tip
hmmm - ještě něco s tím obsahem (nedá mi spát...): Je tam nějaká "temná" síla v podvědomí, která proti naší vůli přitahuje pozornost - fascinace smrtí ? tanatos ? v kontrastu s mladou dívkou coby erotickým symbolem ? Skrytý sadismus v nás ? To přeci používají filmoví kýčaři ke zvýšení kasovní úspešnosti... Tady to Merle použil jaksi "maně". Při vědomém užití takovýchhle manipulačních podpásovek se mi většinou otevře kudla v kapse...

polyhistor
16. 02. 2000
Dát tip
Obsah je velmi zajímavý, to jo, ale ta výpomoc přívlastků.. no nevim, nevim,
Zkrátka nevim, co si o tom mám myslet
Nevim

Šílená
16. 02. 2000
Dát tip
namísto snů básně...hmmm ...Břízo Sigmund by na tebe byl jistě velice pyšný:o))) nechceš založit nové odvětví psychoanalýzy?

Merle
16. 02. 2000
Dát tip
Teda, koukám, co z toho všechno vzniklo, a co v tom kdo našel... a já to považoval za krásně jasný a srozumitelný dílko.
Přívlastky jsou tam pro dotvoření melodie, což by bez nich dost dobře nešlo, a ta melodie je na celým dílku to hlavní (i Lyryk mi ji pochválil!). Obsah i ta ponurnost jsou vlastně jen "kulisy" pro zaplnění prázdný formy, který byly hlavně přispůsobený tý formě (snažil jsem se aby to nebylo nelogický...), a jen málo naopak. Proč je to o holce? Kluci mě až zas tak nezajímají, a kromě toho většinou nejsou tak bezmocní, jak jsem se tu snažil naznačit.
No, doufám, že už jsem to dokonale vysvětlil...
Příště už nerozebírám nic, a nechám vás spřádat pouze vlastní teorie :-)))))))

Lyryk
16. 02. 2000
Dát tip
My už do tebe vidíme Merlíku, máme tě totiž v malíku :-))

Hannah
15. 02. 2000
Dát tip
Tak jsem při čtení tvé básně zavzpomínala na školní léta, ... to "-ou" dělá vážně celou básničku takovou houpavě rozvláčnou, a ve spojení s "t" a "m" jsou ty verše ještě ponurejší ...

Připomíná mi to Tolkienovo Hobita, taky má občas podobně temný obrazy. Akorát někdy končej pro hrdinu i dobře...

Lyryk
15. 02. 2000
Dát tip
Tohle je prostě dobrá báseň po technické stránce v mnohém vzorová. Není v ní nic o tobě, není v ní názor, je tak samolibě alibistická, pocitově impresivní bez náboje do života soudobého člověka. Z takové básně si člověk neodnese víc než barvu a starou známou metaforu o tmě - lidské slepotě. Tohle je v podstatě pochvala :-))

sousoší
15. 02. 2000
Dát tip
Lyryku, nejdříve k tobě, jakto, že tam není nic o něm, to vlastně ani technicky nejde, když něco píšeš, je to vždy výpověď o tobě, a ne že ne. a nyní k básni, je výborná a to ou dělá své. a co dále říci asi .........! zapal k této básni smutnou dlouhou černou svíci.

Laďa
15. 02. 2000
Dát tip
To je přesně to, co se mi líbí, ale neumim to.

ALOHA
15. 02. 2000
Dát tip
Hallo Merlou, to sa ti náramne podarilo :-), máš môj tipou.. cestou tmou s tou mŕtvou dievčinou a dajakou príšerou :-)))
+++ ALOHA +++






























tipou si zober so sebou a choď tmou za tou dievčinou :-)

Anonym
15. 02. 2000
Dát tip
Merle, to som ja Aloha, naozaj neviem, ako tam vznikla tá medzera, prepáč

Merle
15. 02. 2000
Dát tip
Lyryk: většina mejch básniček není o mě, ani v nich nic moc nevyjadřuju. S tím alibismem to zas až tak pravda není, protože nemám pocit, že mám nějaký názory a postoje, o který by stálo za to se podělit v dílku. Tohle jsem psal spíš kvůli tý houpavý formě, a tu metaforu jsem tam přidal až nakonec a hlavně kvůli tobě, aby jsi měl co kritizovat.
Jsem rád, že ses mi po dlouhý době taky ozval, a rovnou s pochvalou :-)))
Aloha: o nic nejde (BTW: o jakým tipou si mluvila?)

sidi
15. 02. 2000
Dát tip
Mě se to líbí opticky, ty "l,í,j,t,u,m", na mě působí jako by text tekl po skle. Doufám že to není krev, a že můj postřeh není příliš blbý (nepatřičný).

Bříza
15. 02. 2000
Dát tip
je to zajímavý - má to asi působit jako temné zaklínání, ale některé "chlapecké" (sledujou jí - zajmout chtějí) výrazy působí částečně, že hrůzu tolik neprožívám a spíš jsem ukolébáván k sladkému - byť poněkud neklidnému :-) spánku. Hypnotické - ou je poměrně často dosahováno pomocí adjektiv, což působí lehce toporně (je mi ale jasný, že to není žádná legrace to takhle formálně zvládnout a zachovat atmosféru...). Ohledně obsahu a výšeprobíhající debaty: Ono to na první pohled působí poněkud prvoplánovitě - (nejdřív jsem Ti chtěl napsat, že máš přestat hrát ty Doomovky... :-) - a "lyryk" se na to asi nachytal (sakryš mě to fakt vadí jak do něj někteří šijou ...vždyť říká jen svůj názor..). Dešifrování básničky však spatřuji v posledním řádku -"... tmou - tou lidskou slepotou ..." všechno se tím posouvá do symbolické roviny a báseň tím aspiruje na něco úplně jiného.
shrnuto: formálně dokonalá, avšak volba slov (adjektiva) by možná vyžadovala ještě práci, obsahově - domnívám se, že o tobě něco vypovídá a vyjadřuje se k obecně lidskému tématu - takže opravdu - "zbytečně dobrý !!!"

Prokletí
15. 02. 2000
Dát tip
Merlíku,máš na víc
8o)
Mnoho lebek !
m.

Lyryk
15. 02. 2000
Dát tip
Nevypovídá to o Merlem vůbec nic, vaše námitky končí jen tvrzením "vždycky" nebo "něco". Co tedy?? Nemám nic proti jednorázovým básním, jsou jako plakát, tam a tam, tehdy a tehdy bude (byla) akce. Na staré plakáty se později už pozornost neobrací. Přelepí se novými. Namítnete, jistě, takhle tady píše většina, pro radost a už jsme zase v sobě. Můj problém je, že se chci o světě vždycky něco novéého dovědět a pokud ne o světě tak alespoň o autorovi. Trpím jen náhodným nepromyšleným hraním se slovy, chovat se tak v životě (jen si hrát se slovy) neuspěje z nás nikdo. Tenhle přístup ovšem svědčí o tom, že všichni toužíme (toužíte! já nejspíš ne..:-)) vsětem jen procházet a přežívat a prožívat. Jde o to také lidem něco dát, dát jim důvěru svého sdělení. Tak to mi tady chybí. Proč to píšu tady a ne zrovna jinde?? Protože Merle je v tomto ohledu nejtypičtější představitel nenáročnéé "druhé strany mince". Vážně se usmívám :-))

Šílená
15. 02. 2000
Dát tip
já se neusmívám...já se řechtám na plný úvazek...merlíku mojí první reakci ke tvému dílu jsem ti už říkala v pokecu. černá káva po ránu mi nedělá dobře... ale líbí se mi co to rozpoutalo:o))) Pokud by se měla bodovat celá tato stránka tak ten tip je tvůůůůj:o)))
Lyryku nemůžu s tebou úplně souhlasit s tím, že by to o Merlikovi nic neříkalo...dobrá nenadhodil žádné filosofické téma, nedal tam žádnou moudrost která by ti ukázala nový úhel světa ale odráží se v tom jeho nálada, je to zabarveno do odstinu jeho vnitřního rozpoložení. Nemůžeš říci že ne...Ve všem co člověk napíše se odrazí....i když si na něco člověk hraje...stejně tam je on...když ničím jiným tak tím co si vybyral a chce to předstírat...(pokud jsem se vyjádřila nesrozumitelně omlouvám se...líp to v tomto těkavém skupenství nezvládnu:o))) Ale jinak to co si napsal o hledání a dávání lidem... to mi reklo něco víc o tobě a jsem ráda. Tento rys tvé povahy je mi velmi velmi blízký!!!:o)

Bříza
15. 02. 2000
Dát tip
:-)
jsem dalek absolutních soudů, proto jsem napsal :".....se domnívám.......". To, co jsem si tam našel, je představa o Merlem, jako o člověku sou - citlivém, empatickém, kterému není lhostejné, jak dnešní svět nepřirozeně nakládá s ženským elementem. Jako o člověku, kterého tohle opravdu a hluboce trápí, protože tento typ "distorse" má dalekosáhlé dopady na lidstvo, jako celek. Nevím, jestli si to takhle plně uvědomuje, ale instinkt ho vede správně. Ani nevím, jestli zrovna tohle chtěl básničkou vyjádřit, a nebo, jestli je to má vlastní projekce. Ale samotný fakt, že tuhle představu a myšlenku vzbudil, mne vede k závěru, že ono dílko možná není tak "plakátovitě prvoplánové". Toť vše ...
;-)

Merle
15. 02. 2000
Dát tip
Lyryk: Vždyť sem ti přiznal, že tam o mě nic není, včetně toho proč to tak je, akorát jsem nesouhlasil s tím alibismem. Prostě nemám pocit, že znám něco tak originálního, zajímavýho, nebo sdělnýho, abych o TOM něco napsal. Mě moje pocity a názory přijdou všední a běžný. A když ne, nemám chuť je veršovat.
Břízo: Normálně bych si s ní ještě tak týden pohrál, ale to bych sem jinak dneska neměl co dát... zkusím na tom ještě popracovat

Lyryk
15. 02. 2000
Dát tip
Nálada, odstín vnitřního rozpoložení, anebo empatický, citlivý? Od neurčitosti k principu :-)) Sám tvrdí, že byl dalek úmyslu. Člověk musí mít rád Merleho, aby ho interpretoval víc než jaký u té básně byl. Nevadí mi ta hra se slovy, (ta je navíc nadprůměrně zdařilá), ani hra s pocity. Jen si myslím, že je to zbytečně málo :-))
Navíc je ode mne ohavné, že koneckonců je to jedna z nejzdařilejších Merlíkovytých věcí současnosti a já měl tepat do těch horších, ale tam by si tohle nikdo nepřečetl.
Nejparadoxnější je, že mi vlastně vadí, jak mi ta báseň konečně k Merlíkovi ladí. Vždycky jsem si ho představoval podobně ponuře :-))

Mamba
15. 02. 2000
Dát tip
Taky mi to něco připomnělo, ale naštěstí ne osobní zkušenost... Možná trochu Blair Witch... nebo... ne, to je moc...........

Tynic
15. 02. 2000
Dát tip
Páni ! Tak taková diskuse se tu rozpoutala !? Začnu od mého nazoru na dílo : Krásně se čte rytmicky dokonalé a zmíněné -ou tomu dodalo cosi navíc. Technicky dokonalá věc. Co se týče názoru autora či jakéhosi poselství, to zde opravdu nevidím...avšak nevídím také důvod proč by v každé básni mělo být...Báseň nejde do hloubky a nezabývá se těžkými problémy bytí a podobnými otázkami a snad proto je pro mne přitažlivá. Konstatuje určitou skutečnost s povzdálí pozorovatele. Je srozumitelná a jednoduchá a to vždy obdivuji...Ne každý se chce brouzdat duševním bahnem autorů nepříliš srozumitelných běžnému smrtelníkovi a proto volím lehčí témata, kterých jedním z nejlepších představitelů je právě Merle. Je to otazka vkusu a názoru. Můj názor je tenhle : TIP ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru