Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Biliontina koblihu nebo trilion litrů marmelády?

28. 02. 2019
0
13
570
Autor
Ozzozorba

 

Zvětšeme atomové jádro na velikost makového zrnka, a lidská postava vyplní prostor mezi Sluncem a Zemí. Zmenšeme Zemi na smítko o průměru desetiny milimetru, a ze Slunce je centimetrová kulička, kolem které obíhá Země, ve vzdálenosti jednoho metru. Nejvzdálenější planeta Sluneční soustavy, Pluto by se  nacházela padesát metrů od Slunce, a Mléčná dráha by při stejném zmenšení měla průměr deset miliónů kilometrů.

Kdybychom přikročili k dalšímu drastickému zmenšování a stlačili Sluneční soustavu na smítko o průměru 0,1 mm, pak by se průměr Mléčné dráhy zmenšil na deset kilometrů. Nejbližší galaxie v Andromedě by se vznášela ve vzdálenosti 200 km.

Kupy galaxií se stovkami galaxií by se natlačily do průměru 3000 km a nadkupy galaxií, sdružující až sto tisíc galaxií, by měly průměr 30 000 km. Hranice pozorovatelného vesmíru by se při tomto zmenšení nacházely ve vzdálenosti větší než 1 milión kilometrů, ve kterém by zaujímala Mléčná dráha  průměr pouhých deseti kilometrů. Někde v prostoru těchto deseti kilometrů by poletovalo smítko o velikosti 0,1 milimetru; naše Sluneční soustava.

Pokud bychom smítko 0,1 mm, které představuje Sluneční soustavu, nafoukli na průměr 100 metrů, mohli bychom poblíž středu objevit další smítko s průměrem desetiny milimetru, a to by byla naše planeta Země. Na povrchu tohoto nepatrného smítka bychom s použitím mikroskopu se zvětšením 100 miliónů krát mohli zpozorovat malý útvar o velikosti makového zrnka – ejhle, našli jsme člověka, jak kouká na televizi!

 


13 názorů

ysslandia
02. 03. 2019
Dát tip

odfláknutá robota sa mi nepáčila nikdy,- primitívny humor to už je iné,, 


Ozzozorba
02. 03. 2019
Dát tip
Tak přeci jen se ti TO možno líbilo :) Když někdo bude popisovat zvíře, které má křídla a kdáká a kadí na dvorku a žere zrní, pravděpodobně se bude jednat o slepici a ne o kostkokvaný ubrus :) - tolik k poznámce o tom, jak jsem měl uchopit výše uvedené kritiky :)

ysslandia
01. 03. 2019
Dát tip

ono. každopádne je to smutné, ak človeka zaujme iba čiarka. myslela som, že to autor pochopí. Inak, aj napriek mojej averzii k matike, možno nápad sa mi páčil, ale ten písomný prejav, interpretácia nápadu je na mňa kúsok ťažkopádna, kostrbatá- nevynímajúc fakt, že pluto naozaj nie je planétou SS od r.1996- aj keď v poslednom čase, opáť sa rozmýšľa nad jej zaradením, udelením certifikátu planéta. Asi takto.


Ozzozorba
01. 03. 2019
Dát tip
Pro výpočet jsem použil kružítko a školní trojúhelník :). Na každý pád, je zatřepat s lidskou hlavičkou nutné jako koření. Člověk se přestal divit a to že letí na kouli obrovskou rychlostí a točí se a točí jej nechává chladným, zato čárka sem a čárka tam je dovede podnítit k přemýšlení. Jinými slovy kdo nedosáhne k hlavě, zbývají mu k okopávání jen kotníky :)

revírník
01. 03. 2019
Dát tip

Když už jsme se zadrhli na gramatice, tak v celé té větě nemá být žádná čárka.

Co se týká obsahu, je rozhodně zajímavý, ať už jsou ty výpočty správné, nebo nejsou.


kalip
28. 02. 2019
Dát tip

Jenomže Pluto není planeta :-).

Nás, starší ročníky, to tak sice ještě učili ve škole, ale dávno už to neplatí. Na zmenšování nebo zvětšování to patrně mít vliv nebude. O čárkách nemluvě.


ysslandia
28. 02. 2019
Dát tip

no ak by bolo čiarka vpred, čiarka vzad, tak by to bol ten prijateľnejší prípad, ale v uvedenom formáte to bije do očí. Skôr sa naozaj asi priklánam k tomu poslednému príkladu prístavku, ..myslím. Vďaka.


ysslandia
28. 02. 2019
Dát tip

tak češtinu neviem, ale tu ma výslovne tá čiarka trhá, -Nejvzdálenější planeta Sluneční soustavy, Pluto by se  nacházela -

je možné, že moja absencia češtiny, ale pýtam sa-


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru