Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

červánky

14. 02. 2020
2
9
526
Autor
Crossfitter

plachý srneček

červánky do něj kreslí

rozlitý merlot


9 názorů

Eternitas
18. 04. 2020
Dát tip

Jednoho srnečka jsem milovala... 


Crossfitter
08. 04. 2020
Dát tip

Helena: Smyslem básně bylo právě upozornit na kontrast nejen vizuální krásy přírody a mnohdy zbytečné i nechtěné krutosti člověka. I proto bylo například zvolena kombinace slov - kreslí do něj k podtrhnutí srnečkova příkoří. Možná je to příliš drsné. Moc děkuji za komentář :) 

Anadad Le Hinad: Zpětně souhlasím s tím, že slovo plachý je navíc. Lehce jsem se ukvapil a nápad nebo spíše obraz, který jsem měl před očima, jsem chtěl dát co nejrychleji na "papír". 

To víno má ještě jednu asociaci, nepěknou, ale v básni rovněž zamýšlenou. Srnčí maso se často připravuje právě na červeném víně, spolu s těmi faktory, které jsi vyjmenovávala, je jich právě mnoho, což se mi líbilo.

Neopatrnost některých řidičů je bohužel věčné téma. Nejvíce srnečků však bohužel zabíjí žací stroje, ačkoliv dlouhodobě probíhají práce na tom, aby toto bylo co nejvíce eliminováno. Snad se to co nejdříve podaří. 

Moc děkuji za komentář a zastavení se u básně.

T.


Co se mne týče, rozlitý merlot ve mně evokuje vsechno - krev, cervanky, i to víno, které pak je nutno vypít, aby ten krutý obraz aspoň na chvilku pominul - ať uz to autor myslel jakkoli. Moc dobre ten obraz znám - bydlim u lesa, kudy vede čímdáltímvic frekventovaná silnice (asi tak 6.-7. tridy (uz mě tam taky bezohledý crossmotorkář čelně nabořil do nového auta... co pak ti chudáčci srnečci), jediné, co mi tak úplně nesed, je ten "plachý" srnecek, to je trochu redundantní - ja bych tam dala nějaký rozpor, ale to je subjektivní, protoze jsem sama příliš rozporuplná, takze v konečném vysledku - líbí. ;-)


Helena
08. 03. 2020
Dát tip Crossfitter

Pokud je řeč o krutosti člověka ke zvířatům, přemýšlela bych o ní víc u původní verze. Merlot rozlitý lépe symbolizuje zbytečně prolitou krev. Myslivci by k zabití srnce nestačil jen odstín červánků. 

Ale řádky, které napsala Gora, ty jsou pro mě plné poetiky, zachycující  prchavost toho okamžiku, téměř kouzla, když se mi přírodě poštěstí zahlédnout tu plachou bytost v mé blízkosti a zatajím dech


Gora
16. 02. 2020
Dát tip

V tom případě bych již asi nic brutálního nepřidávala / mám na mysli moji verzi/ - kdo bude chtít, ať si představí srnečka stojícího na kraji lesa v záři červánků - a někdo další zas /pro srnečka/ tu zlou variantu :-)

Jsem ráda, že tě haiku zajímá... natolik, že sis vyhledal... snake toho myslím napsal víc o teorii haiku, ale nevím, zda to všechno má tady...

Haiku má zvláštní kouzlo.


Crossfitter
16. 02. 2020
Dát tip

Gora: Díky - snažím se alespoň trefit do formy haiku a postupně něco přibírat, než se do toho úplně dostanu - přečetl jsem si podklady, které jsi mi doporučila, a tak si zatím netroufnu do této skupiny zařazovat. :) 

Ta tvoje verze se mi moc líbí - ta miniatura má vyjádřit styk volné přirody s člověkem a jeho vynálezy. 60 000 mladých srnek zemře jen vinou sečících strojů a o autonehodách ani nemluvě. 

Nechtěl jsem být příliš brutální, ale na druhou stranu jsem nabídl jen rozmazaný obrázek :) 

Díky moc, T.


Gora
16. 02. 2020
Dát tip Helena

Budu o tom přemýšlet, zřejmě ti jde o vyjádření odstínu červánků na srnečkově těle... jinak srneček je asi vždy plachý, pokud není ochočený, již v tom slově srneček je plachost "cítit"... jestliže jsi psal miniaturku, není asi třeba dodržet 5-7-5... jen takový vteřinový nápad:

srneček -

na jeho srsti merlot

odstín červánků


Crossfitter
16. 02. 2020
Dát tip

Gora: Díky, v jakém smyslu jinak? :) 


Gora
15. 02. 2020
Dát tip

První dva se mi líbí, veršík s vínem bych asi pojala nějak jinak...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru