Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vize budoucnosti z r.2010 aneb Sybyla by zbledla závistí

15. 03. 2020
0
0
294
Autor
Shelma

Život je dar...

Nesmírně velký dar.

Už jen náhoda vzniku života je úžasná spleť přesně vyměřených, do sebe zapadajících momentů... Odkud se ten dar bere, kdo nám ho dává? Je to důsledek dlouhé evoluční cesty člověka nebo je to "něco mezi nebem a zemí" nebo je to dokonce "něco za naším nebem" ?

Možná bychom neměli dary zkoumat, odkud se berou, za to bychom si jich měli rozhodně vážit.
Dnešní svět je zvláštní ve svém přístupu k darům života.
Vážíme si života na Zemi?
Vážíme si svého života, svého zdraví?
Jaký vztah k životu budou mít naši potomci v daleké budoucnosti?
Budou jím mrhat, nebo ho budou chránit jako poklad?
Můžeme zkusit nahlédnout, jak bude člověk vnímat tuto otázku za dvěstě let...

ZDRAVÍ A NEMOCI
Péče o zdraví a následně schopnosti léčit jeho nedostatky jsou odrazem úrovně civilizační epochy. Přístup k vlastnímu životu je pak odrazem kvality duševní roviny každé bytosti.
Za dvě stě let nezmizí nemoci z povrchu zemského, ale změní se kvantitativně i kvalitativně. Rakovina už nebude zhoubnou a smrtelnou nemocí. Její úspěšná léčba je v současné době na samém počátku, nicméně dříve, než uplyne 100 let, lidé na ní přestanou umírat.
Jelikož se změní i životní rytmus a styl v souvislosti s vnímáním sexuality, přestane být i AIDS celosvětovým problémem a téměř zmizí z lékařských diagnoz.
Objeví se ale něco horšího....

Zažeňte mírumilovné zvíře do kouta... a kousne Vás.
Zažeňte přírodu do kouta.... a kousne Vás též, byť ne hned...
Ta kousnutí mohou být v podobě přírodních katastrof nebo nových zmutovaných virů...
Deformace a nepřirozený způsob života člověka se za méně než sto let odrazí v úpadku celé planety.

Ze zvířat chovaných ve velkém množství v nepřirozených podmínkách vzejde nebezpečně zmutovaný vir. Jelikož jeho podobnost s těmi známými viry bude velká, nebudou mu lékaři a vědci přikládat větší význam...

A vir zmutuje do strašlivé podoby. Jedna čtvrtina lidské populace zahyne. Bude vyhlášen celosvětový mimořádný stav a shodou okolností to bude v době, kdy bude vrcholit hospodářská krize z důvodu vyčerpání ropných ložisek.
A pak se objeví člověk, který lidstvu daruje vakcínu. Bude propagovat jiný, zdravý způsob a vnímání života. Vznikné celé hnutí na záchranu života nejen lidí, ale celé Země.
Nastane nová éra pro život na Zemi, pro přírodu a pro člověka....

Tak jako je prostor, který doposud známe, trojrozměrný, tak je i život každého z nás daný třemi časovými body: minulostí, přítomností a budoucností. To, co jsme vykonali v minulosti, si užíváme v přítomnosti a odrazí se nám v budoucnosti. Minulost nemůžeme ukrýt, nelze ji anulovat.... Každý krok, který jsme učinili, bude mít důsledek i v budoucím čase.

Člověk napáchal mnoho zlého za svou krátkou pouť od svého vzniku po současnost.

Jen blázen by si myslel, že se to obejde bez následků....

Nechci být blázen, chci věřit, že jednou naše děti, vnuci a pravnuci a jejich děti, budou žít v lepším světě. Ve světě, kde bude opět nastolena rovnováha mezi člověkem a přírodou, bez toho totiž život na Zemi nemůže existovat....

A pokud by mohl bez toho existovat, tak by v něm člověk už neměl své místo...

Pouznámka autora "pod čarou" :

Tento článek jsem vytvořila jako jeden ze sedmi částí vize budoucnosti v r. 2010. Netuším, jak jsem tenkrát uvažovala a co mě k tomu vedlo, možná podvědomí, možná snaha seskládat si jemné střípky okolních dějů v přírodě i ve společnosti.... Ať tak či tak, faktem je, že když jsem si nedávno po sobě svou minulou tvorba přečetla, trochu mě z ní zamrazilo. Snad realita bude mnohem šťastnější, než moje vize z dob dávno minulých

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru