Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

haiku 2020/16

15. 04. 2020
5
12
680
Autor
verulinda

 

        Velikonoce

        venku skučí vítr

        střihám migrénovník

 

 

        pomlázka

        jen vítr skučí když

        střihám migrénovník


12 názorů

verulinda
17. 04. 2020
Dát tip

a já nenapsala , že ty používáš cizí motivy a která haiku publikuješ to nevím, nečetla jsem to... a o to jde, jít si vlastní cestou a mít vlastní prožitek, to já říkám


Můra73
17. 04. 2020
Dát tip

v doplněném druhém textu je provázanost znatelná, formálně v pořádku.  Teď je pro mne i mnohem patrnější, co jsi chtěla říci. Místo koledníků vítr a migréna navrch, tohle provedení vnímám jako povedené.


Můra73
17. 04. 2020
Dát tip

už jenom dodám, že v tvorbě si jdu svou vlastní cestou, nemám potřebu používat cizí motivy. Důležitou součástí psaní haiku je pro mě vlastní prožitek. Měla jsi léta možnost pozorovat, že nepraktikuji publikaci textů vzniklých v reakci na haiku dalších autorů. 

Posun Tvého textu v komentáři bylo součástí mé kritiky Tvého textu, pomocí kterého jsem se Ti snažila vysvětlit, kde vnímám jeho slabé místo. 

 


verulinda
17. 04. 2020
Dát tip

Můro, nemusíš psát sáhodlouhé rozbory, nemusíš mi měnit text, ani vy druzí mi neměňte text a nedělejte varianty, vytvořte si vlastní text z vlastní zkušenosti, ne že něčí obměníte, vy se máte dívat kolem sebe a pozorovat a cítit to, napsat to ... no jak už jsem to jednou nebo vícekrát napsala....stačí napsat líbí nelíbí, anebo vůbec nepsat,  i když  nemusíte chápat to, co situace ve mne vzbudila a jak jsem to napsala. Když ale víš o mých textech jaké jsou, tak je jasné , že čteš, já taky tady čtu všechna haiku a neříkám , že "to jsem nečetla", jak jeden napsal :o))) a já mu to nevěřila, ale málokdy ses vyjádřila, jak to naopak děláš u několika jedinců a jsi redaktorkou poezie, tak by to jeden očekával, i kritiku i pochvalu, protože proto jsi asi redaktorkou ne? Ale i tak díky.


Můra73
16. 04. 2020
Dát tip

... je pro Tebe důležitý


Můra73
16. 04. 2020
Dát tip

Provázanost jednotlivých částí textů u Tebe většinou bývá opravdu dobrá, Tvé texty si většinou drží jednu vůni, nerozpadají se.

Jsem náročný haiku čtenář. Málokdy narazím na text, který je v mém vnímání této kategorie výborný. Ne vždycky mám také časový prostor psát rozbory. Snažím se u nových autorů. A pak u těch, u kterých vím, že mají vůli se haiku věnovat a doufám, že by pro ně vhled druhého mohl být prospěšný.

Nevěděla jsem, že můj názor pro Tebe důležitý, bývala bych komentovala častěji. Nemůžu Ti slíbit, že ke každému Tvému textu napíšu odezvu, ale budu se snažit alespoň tam, kde budu mít pocit, že Ti můj názor k něčemu může být. 


verulinda
16. 04. 2020
Dát tip

nevidím  odpovědi na své otázky , ať čtu, jak čtu.....neodpověděla jsi mi


Můra73
16. 04. 2020
Dát tip

verulindo, pro lepší dokreslení, jak byl myšlený můj komentář, uvádím pro příklad  haiku Marka Müllera, ve kterém je tato provázanost výborně znatelná. Zkus z textu některou část vypustit. Přestane fungovat. Příště se pokusím být srozumitelnější :)

Šest žab u tůně,

volavka za rákosím.

Žbluňk, žbluňk, žbluňk, žbluňk, žbluňk!


verulinda
16. 04. 2020
Dát tip

Můro, snad "neposune" než posune jinam ne? když mají být semknuté..., a já nepíšu o blížící se bouřce,  ale o větru, pro mne to má význam i přesah, ale asi jsi ho v tom textu nenalezla a ani nemusíš rozumět tomu, čemu já rozumím a co jsem tím napsala a co tenhle moment ve mne vyvolal a nechal a nepředělávej mi haiku, tahle jsem to napsala a tobě se může nebo nemusí líbit.... a píšeš" tentokrát" , že je málo provázané? tzn., že jiná jsou dost provázaná? proč jsi se tedy k nim nevyjádřila, hmm? třeba  by mne to potěšilo.... to je vše... 


Můra73
16. 04. 2020
Dát tip atkij

Tentokrát je Tvoje dílko málo provázané, každý verš vybíhá svojí vlastní cestou. Bylo by fajn, kdyby se nakonec sešly, ale zůstaly rozdělené. Vazby jednotlivých slov v haiku by měly být tak pevné, že pokud vypustíš nebo nahradíš část textu, celkový význam se posune jinam. 

Tady se po změně částí textu mnoho nepromění:

Vánoce - venku skučí vítr - stříhám migrénovník

Velikonoce - blíží se bouřka - stříhám migrénovník 

Pozor na dva předěly, také  tím pak celek ztrácí švih. 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru