Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PEPČA & JÁRA 3. kapitola

18. 07. 2020
0
0
262
Autor
ludvik.toman

PEPČA & JÁRA

3. kapitola

 

 

[ Texty předchozích dvou kapitol byly postupnou citací prvních 3 stránek strojopisu zápisu, který pořídil karvinský kapitán StB Jan Liberda hned začerstva tenkrát na začátku srpna roku 1989. Zřejmě z poznámek, které si postupně pořizoval při výslechu (služebním jazykem zvaným vytěžování) tehdy známého bluzmena a folkaře Pepy Streichla, i na mne nasazeného agenta StB s krycím jménem Španěl.

Což já ovšem o něm, jak málo jsme se s Pepou znali, tenkrát nevěděl.

Po předchozích ocitovaných 3 stránkách následuje v pořadí původních listů strojopisu, secvaknutých v levém horním rohu dohromady docela nově vyhlížejícím ještě nezoxydovaným drátkem, náhlá četbu rušící proluka jedné stránky, - 4 - .

Zřejmě kromě jiného popisující průběh a doprovodné okolnosti tehdejšího vídeňského koncertu Pepy Streichla a Járy Nohavici, čili dvojice kytarových agentů StB Španěla a Mirka. ]

 

se vrátili zpět do Vídně.

Dne 2.8.1989 se pramen opětovně setkal u snídaně v hotelu s Karlem KRYLEM. Přítomen měl být i Karel MOUDRÝ, se kterým se měl pramen dohodnout na obsahu a rozsahu vysílání natočeného koncertu v Radiu SE. Ten se však bez jakéhokoliv zdůvodnění nedostavil, nad čímž se Karel KRYL nepozastavoval.

V průběhu snídaně rovněž přijel Jan BRAVENEC, a informoval pramene, že jej očekává Pavel KOHOUT. Po rozloučení s Karlem KRYLEM, BRAVENEC odvezl pramen svým osobním automobilem k Pavlu KOHOUTOVI, který byl sám doma. Vlastní byt se nacházel v těsné blízkosti hradu. Jednalo se o tříposchoďový rozsáhlý byt v činžovním domě, ve staré zástavbě.

Z běžného rozhovoru na všeobecné téma, na žádost pramen jej Pavel KOHOUT informoval o současné své spisovatelské činnosti. Údajně velmi úzce spolupracoval s rakouskou televizí, kde měl ve vedení velmi dobrého známého, avšak po jeho odchodu se pro něj situace nepříznivě změnila. Měl připraven scénář o emigrantech v Rakousku, který mu však nebyl přijat a tak z něj tvoří knihu, která bude mít 800 stran. Při prohlídce bytu, který je přepychově zařízen, se pramen setkal v rozsáhlé sbírce obrazů,i s tvorbou býVAlého čs. občana Vlastimila TŘEŠŇÁKA, který údajně patří k úspěšným výtvarníkům v Rakousku. Pramen TŘEŠŇÁKA zná z minulosti, jelikož v ČSSR patřil k úspěšným folkovým zpěvákům.

 

[ Připadá mi při detailních pohledech na pětimegabajtové fotografie listů předchozího i toho bezprostředně následného, že chybějící list - 4 - mezi nimi není ze souslednosti vytržen, a že jen toliko o eóny ještě poté nemohl být do příslušného pořadí zřejmě už jako neexistující kterýmsi archivářem vcviknut.

Přičemž je ovšem docela možné, že já pouze tenkrát při mé návštěvě pražské badatelny Archivu bezpečnostních složek v ulici Na Struze kousek za Národním divadlem ve své spěchající nepozornosti zrovna tuhle chybějící jednostránkovou pasáž nenafotografoval. ]

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru