Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dondo a Mondo

06. 08. 2020
0
0
245
Autor
Ozzozorba

Na setkání s Dondem nikdy nezapomenu. Určitě se jednoho dne vrátí. Planetě Zemi hrozí velké nebezpečí.

Tehdy jsem sloužil na čerpací stanici na Plutu. Na trpasličí planetu přistávaly raketoplány a doplňovaly si potřebný kyslík.

Jednoho dne mi počítač hlásil závadu. Prasklo čidlo plnícího robota č. 177. Oblékl jsem si skafandr a šel ho vyměnit. Jednalo se o běžnou opravu. Čidla v mrazu na Plutu, selhávají často.

Mezi sektorem C a D se vznášel tvor podobný pozemské housence, ale tahle byla obrovská a její tělo se ztrácelo v černém kosmu.

„Jmenuji se Dondo,“ řekla housenka. „Tato planeta je studená a bez života, nebudu ji jíst. Prosím, dej mi alespoň kyslík, jako předkrm na cestu. Před sebou vidím lepší sousto. Planeta Země netušila, jaká hrozba se nad ní vznáší.   

„Kyslík došel. Už nemám ani kapku.“ Zalhal jsem a řekl: „A není to od vás vůbec hezké. Konzumovat planety. Takový mravenec si vezme jen zrnko rýže. Když sníš planetu, naroste snad nová? Na místě zbude jen prázdný prostor bez života.“

„Nevidím rozdíl mezi mravencem nebo planetou. Všechno je pro mě energie. Naposledy jsem si pochutnal na zelené planetě. Ale ty nejchutnější jsou modré. Když takovou uvidím, sbíhají se mi žaludeční šťávy.“ Radoval se Dondo. 

„Planeta je toxická!“ Zakřičel jsem. „Jen se podívej, jak je znečištěná. Bude ti z ní jen zle!“

„Je tučná a kulaťoučká a musím ji sníst dříve, než se zkazí.“  

 „Zkazí?“ Podivil jsem se. „Jak se může planeta zkazit?“

„Cítím tam hromadu atomových zbraní. Dám si ji raději hned, než se mi rozletí  před očima.“

„Počkej!“ Zakřičel jsem. „Na Zemi žije Mondo. Je velmi toxický, a pokud sežereš planetu, sníš i Monda a budeš umírat ve velkých bolestech.“

„Kdo je Mondo?“

„Mondo je geniální parazit. Bude s tebou žít a trápit tě dokud budeš na živu. Je velmi drobný. Pojídá jen kousíčky vnitřních orgánů  housenek, které jim znovu dorůstají. Začne tě užírat pomaloučku a zlehka. Mezitím se přesune do jiných částí tvého těla. Do jiných komůrek. Takových rozjedených míst bude mít mnoho. Zatímco Mondo bude hodovat, nebudeš mít chvilku klidu.“

 „A kde ho najdu, abych ho mohl zničit?“

„Monda nenajdeš. Je menší než mravenec. Může být na Zemi kdekoliv.“

Když jsem domluvil, nastalo ticho.  Nevím, jak dlouho jsem tam čekal na odpověď, ale zdálo se mi, že to byla celá věčnost.

„K čertu s Mondem!“ Zaburácela housenka a opustila Sluneční soustavu.

Jestli se Dondo vrátí, bude se vás ptát. Je Mondo na Zemi? Nesmíte říct, že Monda neznáte, že jste o něm neslyšeli, a že to jsou všechno jen hloupé řeči. Možná, že zachráníte planetu.   


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru