Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Před odjezdem

31. 08. 2020
2
6
314
Autor
Kaj

Melancholie

Prasklá váza duše

Nedoporučená cesta životem

 

Vede mě podhradím

Daleko od myšlenky 

Na premiéra

 

Když přináším 

Tácek se štamprlaty

Vzpomínám na rodiče

 

Myslím na lidi

Krčící se v čekárnách 

Před operačními sály

 

Lokomotiva dá 

Zahoukáním najevo

Že tento sektor večera

Ovládá ona

 

Slunce utrácí

Své poslední paprsky

A když je švorc

Nasadí noc

Ostruhy tmy

 

Komíny si navlékly 

Prsteny s rubíny

Do obývacích pokojů

Může proudit zašlá zábava

 

Přijdu i já o všechno

Že ani nebudu mít kdy

Toho litovat?

 


6 názorů

Umbratica
04. 09. 2020
Dát tip

Já surrealismus nezatracuji. Není totiž jeden surrealismus, jsou minimálně dva surrealismy : ten André Bretona a ten Salvadora Dalího. Dokonce právě o tomto problému mám nachystanou báseň.


Kaj
03. 09. 2020
Dát tip

Díky za radu. Souhlasím. Surrealismus bych ale úplně nezatracoval. Myslím, že je reakcí na objev nevědomí a objevy, které potom následovaly. O tom naši dávní předci neměli žádnou představu. Myslím si, že je potřeba při tvorbě tyto skutečnosti brát v úvahu. 

Jinak děkuji za všechny reakce. Možná nebudu odpovídat na každou zvlášť. 


Umbratica
03. 09. 2020
Dát tip

Identiifikovala jsem tedy tu báseň poměrně správně. Proto se vracím k radě : pokus se představit si, které z tvých prožitků by mohly baviit čtenáře. Úplně zapomeň na "voné asociace".  To jsou nesmyslné plky, kterými surrealisté mátli veřejnost. Obraz nebo báseň musejí zapůsobit a to jde.


Kaj
01. 09. 2020
Dát tip

Milá Umbratico,

        díky. To, co zde popisuji je podvečer strávený na kolečkových bruslích, který se mi líbil. Napsal jsem tam, co ve mě vzbuzovaly jednotlivé věci, na které jsem narazil a co mi běželo hlavou. Každá "sloka" odpovídá uzlíku na kapesníku, který jsem si těžce zapamatovával, abych to udržel pro sebe a pro ostatní. Pokud bych si to psal jen do deníku, dávalo by mi to alespoň nějakou dobu smysl. Jsou tam i podvědomé vazby, které si třeba ani neuvědomuji. Čtenář toto vše nemá, jsou to pro něj osamělé ostrovy, ale zase v něm mohou vzbudit jakousi surrealistickou představu, která by vlastně měla korelovat s tím, co jsem prožíval (teď neberu v potaz jeho momentální situaci a podvědomí) a co jsem mu v dobrém chtěl zprostředkovat. Když se nad tím člověk zamyslí, není tak jednoduché zprostředkovat druhému, co se mu děje. Ženy jsou v tom mnohem lepší, nerezignují, často vystačí s realistickými obrazy: "měla fialové šaty". Muži končí na tom: "Bylo to dobré." 

   Jindy čtenář rád sáhne po tom, čemu se díky brilantním popisům dá dokonale rozumět (podle mě např. Dostojevský).


Umbratica
01. 09. 2020
Dát tip

Ten volný sled prožitků, pocitů a popisů tak trošičku připomíná Apollinaira, respektive spíše jeho tvůrčí metodu, proto bych nerozsekávala báseň do malých kousků, ale nechávala bych celý text jednolitý. A taky bych dost přenýšlela nad tím, co může a co asi nebude rezonovat v duších čtenářů.

Ale za to volné vlání a povlávání tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru