Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prorok dnešní doby

15. 09. 2020
2
3
219
Autor
jenduS

Příliš snadno budem strádat,
již brzy jak se zdá.
Snažím dílky k sobě dávat,
dříve než se vzdá.

Spousta lidí bez myšlení,
spousta lidí padne.
Bez síly a bez prozření ,
jejich víra chladne.

Návrat k tomu co již není,
návrat k pojmu základ.
Svět se nyní rychle změní
včetně lidských zásad.



3 názory

Silene
17. 09. 2020
Dát tip

Tohle mě stálo monitor i klábosnici :)), jsou fóry. Cožpak o to, vyhrknout "Mlčím vás!" je příkladný a elegantní způsob, kterak někomu vzkázat "Držte svá ústa zavřená" a zhostit se přitom se ctí náročných pravidel etikety podle Evy Filipové, a my asiženy se co chvíli koušeme do něčeho, co není naše, ale vážně...

Právě že samotné "snažit dílky" mou zjevně infantilní duši naplnilo nadšením, ovšem v depresi z formativní pětky poránu se mi nepodařilo přesvědčit svého čtenáře, že báseň je až tak rafinovaná, jak bych ji ráda četla, přímo v autorském záměru,

poněvadž i "dříve než se vzdá spousta lidí bez myšlení" kontra neznámé ono je příkladně úžasné,

ale pakliže báseň zdárně napálila mou vyšeptalou mozkovou buňku, ráda se jí omluvím imperativem natotata, že jsem se jí snažila suchopárnou interpretací vnutit jiný účel.

Ke gramatickým rýmům nemám námitek, i když mě třeba čtenářsky úplně neba, neopovrhuji jejich užitím, a naopak jsem zrovna tuhle mimoděk dumala, nakolik některé faktické gramatické rýmy - v rámci nekonstantní definice pojmu - jako gramatické ani vnímány nejsou, jak moc je zběžnou četbou vůbec klasifikujeme.

Někdy se u textu, natož samojediného textu těžce rozlišuje cokoli, včetně záludnosti záměru, mně to třeba vůbec nejde, radši bych asi měla smažit dílky chleba. Poetický jazyk je zrádný, když nechce, nerespektuje nic a kousnout se do něj je teprv ekvilibristika. Takhle znovu poránu si myslím, jestli ta báseň není potutelnější, než jsem ji lehkověrně šacovala.  

Nejen rýmy, celé texty, že ano... vygenerované a všechny ty rýmové aplikace, z hlediska jejich existence jsme směšní, když si fakt hledáme postaru ve vlastní zásobnici, jakože nám to připadne třebas mentálně prospěšné.  Nebotakněco.


egil
16. 09. 2020
Dát tip

Na druhou stranu - když Holan mohl napsat

- mlčím vás, jabloně!

- žena se kouše do rtů milence,

 apod.

Tak proč by někdo nemohl "snažit dílky"? ;-) Mně to přijde jako nejmenší problém básně výše. Ale to je věc osobních preferencí a názorů kupř. ohledně moralizování v tvorbě.

... no a ty gramatické rýmy.


Silene
16. 09. 2020
Dát tip

Osobně mám problém s takto uplatněným "snažím", domnívám se, že jde o reflexivum tantum,  snad ani při hravé češtině, která ovšem užité poetice příliš neodpovídá, nelze uplatnit přetažení z obklopujících vět, kde je navíc zvratné zájmeno v jiném postavení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru