Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dynamika vzniku manželských párů

27. 01. 2021
6
7
408
Autor
Puškyn

 

Že je manželství ctihodná instituce, sloužící nejen k řádné výchově potomků oběma rodiči, ale také k morálnímu pojetí soužití muže a ženy, zejména z pohledu nejporušovanějšího přikázání, to ví každý. Ovšem to, že má svou zvláštní dynamiku ohledně tvorby typických dvojic, to už ví málokdo. Jedna věc je ale jistá, statisticky je zcela nepravděpodobné, aby se do sebe zakoukali například pomocný dělník a zubní laborantka. Naopak inženýr a učitelka jsou poměrně častým párem. Jelikož je tento jev hoden hlubšího zamyšlení, je potřeba si ho rozebrat z pohledu psychologie.

Prvním kritériem dynamiky tvorby párů je takzvaná sociální bariéra. Jistě všichni víme, že modelky jsou nejčastější manželky hokejistů, jelikož jsou přesvědčeny, že za její krásu se musí řádně zaplatit. Funguje to i opačně, málokterý špičkový hokejista si namluví švadlenu. Také jaderné vědkyně jen zřídkakdy vklouznou pod čepec s traktoristou a dědička továrny na kosmetiku si nikdy nevezme automechanika. Mnoho lidí má o své sociální pozici vlastní představy a zejména umělci a sportovci zřídkakdy lovní v jiných vodách.

Dalším významným parametrem je vzhled. Vyrýsovaný kulturista a oplácaná kuchařka jsou vrcholně nepravděpodobnou dvojicí, stejně tak volejbalistka a žokej jistě jen velmi obtížně vytvoří harmonickou dvojici, když je ona dvakrát vyšší. Naopak je pravděpodobné, že onen kulturista bude hledat protějšek taktéž posilovně a volejbalistka na parketě. Kuchařka naopak onoho žokeje snáze zkousne, s naivní představou, že si ho později vykrmí alespoň do šířky.

Profesní zaměření je další podmínkou úspěšného nasazení chomoutu. Profesionální kytarista jistě láskyplně spočine svým okem na sličné bubenici a malíř půjde na rande s vizážistkou mnohem pravděpodobněji, nežli s prodavačkou z masny. Letušky mnohem raději sednou na klín pilotovi, nežli řezníkovi, a lakýrník by neměl zkoušet štěstí u poslankyně.

Nelze podceňovat ani intelektuální bariéry. Málokterá básnířka zatouží po horníkovi a jeřábnice jistě neoslní evolučního biologa. Barmanka zřejmě podlehne svářeči mnohem ochotněji, nežli dětská lékařka a popelář by neměl pošilhávat po forenzní psycholožce, ale raději zkusit své štěstí s uklízečkou ze supermarketu. Jedinou výjimkou jsou ajťáci, které žádná normální žena nechce a většinou žijí s jinými ajťáky.

Povaha a koníčky taktéž hrají svou roli. Učitel literatury zřejmě nebude okouzlen zfetovanou prostitutkou a šestkrát soudně trestaný kapsář jistě nebude příliš imponovat spisovatelce romantických románů. Málokterý alkoholik oslní operní pěvkyni a profiboxer nebude příliš atraktivní pro skladatelku meditační hudby.

Toš to je asi tak všechno. Můžete tomu věřit, nebo naopak nesouhlasit, ale v žádném případě se to nepokoušejte změnit, protože rčení, že protiklady se přitahují, se v žádném případě nezakládá na pravdě.


7 názorů

Aru
07. 02. 2021
Dát tip

je to sice takové uspěchané, ale pobavilo; zejména ajťáci. určitě dvojice musí mít něco společného, jinak je nemožné aby se vůbec potkali, ale ty protiklady i tak fungují, dva cholerici spolu prostě nevydrží a zabijí se navzájem, naopak pokud je jeden z páru a jedno jestli muž nebo žena dominantní a druhý podřízený tak vytvoří dokonalý pár, který mají na celý život. pochopitelně dva pasivní flegmatici spolu žít mohou, ale nikdy nevytvoří pár, protože ani jeden se neodhodlá toho druhého oslovit, takže ano, pár musí mít něco společného, ale musí mezi nimi být rozdíly, kterými se budou doplňovat


Bystroočko
31. 01. 2021
Dát tip

Neviem, pečo si vybral práve ajťákov? Nesprávne zažitý stereotip. Nie sú osamelí. Inak sa mi to páči.

 


lastgasp
29. 01. 2021
Dát tip

Dávám tip za nápad a rozsáhlé vytipování profesí se stochastickou konvergencí. K dokonalosti zde chybí širší pojetí srovnání, zde zúžené jen na ajťáky.


StvN
27. 01. 2021
Dát tip

Líbí se mi, že jdeš proti proudu korektnosti a tolerance. Předsudky jsou základním předpokladem dynamiky vztahů. 


Já Lucie píšu...
27. 01. 2021
Dát tip Benetka

Také mě velice pobavila zmíňka o ajťácích :) Ano, ti jsou z jiného vesmíru a jejich drahou polovičkou jsou neživé, ale za to chytré, monitory!

Já si ale naopak myslím, že rčení funguje. Možná ne u těch profesí, ale jinak ano. Pár se přeci musí doplňovat!

I když s Tebou tak úplně nesouhlasím, tak za skvělé popsaní manželských párů je tu tip!


Benetka
27. 01. 2021
Dát tip

Toš... Co k temu dodat? Asi jen tolik že LÁSKA JE SLEPÁ. Tečka. Jo a  pobavila mne zmínka o ajťácích. Holt maj´ to těžký ti kucí!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru