Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kterak se státi géniem

03. 02. 2021
10
13
395
Autor
Puškyn

 

Mnoho mladých nadějných bardů na Písmáku pošilhává po kariéře umělce. Brání jim v tom ovšem maličkost, naprostá absence talentu. Moji milí mladí přátelé, nevěšte hlavu (snad tento článek vyjde dřív, než to někdo doopravdy udělá), mám pro vás řešení. Kašlete na píli, nadšení a talent, to je pro nuly, lepší je být rovnou nadčasovým géniem. A v tomhle vám můžu pomoct.

Génius se pozná především podle toho, jak vypadá na veřejnosti. V žádném případě nesmíte nosit rifle a tričko, podle toho poznáte nýmanda. Pončo ze staré záclony a natržené legíny jsou pro muže to pravé, ženy nechť naopak oblékají maskáče a v uchu mají náušnici s lebkou. Také chování je důležité. Nikdy nesmíte manuálně pracovat a vždy o sobě mluvte ve třetí osobě. Afektované výkřiky také nikdy nezaškodí a občas je dobré se v klubu zfetovat rozdrcenou školní křídou.

No a co s tou tvorbou? Tak to je na tom to nejlepší. Nejprve zredukujte své básně na minimum, dva řádky zcela postačí. Dále je naprosto nezbytné opustit rým, ten by vás srazil zpět mezi průměráky. Taktéž smysl to nesmí dávat vůbec žádný (na to si dávejte extra bacha), běžný čtenář pak nedokáže rozklíčovat, co jste mu vlastně chtěli sdělit, a za génia vás začne považovat automaticky. Tak to je asi pro začátek všechno.

No, ale jak se prodírám zdejší Písmáckou tvorbou, zdá se mi, že tento návod už tady někteří umělci aplikují. Dokonce se mi zdá, jako by jich byla většina. Bože, skoro všichni! Tak to se tedy omlouvám, že vám radím takové základní banality a přeji do další tvorby mnoho úspěchů.


13 názorů

Bystroočko
06. 02. 2021
Dát tip

:-) vtipná, starešinská kritika s nadhľadom

 


lastgasp
05. 02. 2021
Dát tip

Nejčastěji se smějeme tomu, kdo zakopne. Jak snadné je škrábat se na Olymp.


stromeček
03. 02. 2021
Dát tip

Sice se to některým lidem nezdá, ale je to myšlenka k zamyšlení, protože je až překvapivé, kolik lidí zde povýšilo rektální alpinismus na olympijský sport.


StvN
03. 02. 2021
Dát tip

Líbí se mi myšlenka, že by se člověk mohl stát geniem, což teprve geniem loci. 


bixley
03. 02. 2021
Dát tip

Jako prozaik rým nepoužívám,avšak na génia neaspiruji!


annnie
03. 02. 2021
Dát tip Benetka, Já Lucie píšu..., Puškyn

Puškyne! Jak zranil jsi mé srdce! Tolik bodů jsem nasbírala: nenosím rifle, zásadně nepracuju manuálně, velmi často (Velký Písmák mi budiž svědkem!) o sobě mluvím ve třetí osobě, rým nepoužívám... Ale proboha: MASKÁČE??? To fakt nedám... Zkazils mi zbytek života! A ještě za to ode mě dostaneš tip... No to je neskutečný... :) Pá a.


Benetka
03. 02. 2021
Dát tip Puškyn

Já souzním. I když jsem ve všech těch kategoriích někde jinde. Lépe řečeno MIMO. Ale tady z toho tak krásně odkapává ironie že je to snad dnes poprvé co se usmívám... Děkuji! :)


Hamar
03. 02. 2021
Dát tip Puškyn

Upravil bych parafrázi hereckého barda Karla Infelda Prácheňského z Cimrmanovy hry Záskok "Ale toho rýmu se nevzdám" :-)


kvaj
03. 02. 2021
Dát tip

Asi by vždycky stálo za to, aby si člověk napřed položil otázku - kdo jsem já, abych se posmíval neumětelství jiných a vydával to za umění, byť jen ve formě prozaické miniatury. Kromě toho existuje spousta vtipných "návodů", jak se stát literátem, a z těch, co jsem četl, byly lepší všechny.


Já Lucie píšu...
03. 02. 2021
Dát tip Benetka, Puškyn

Pěkný návod! Skvěle si to zakončil slovy: ,,Nebudu vám radit základní banality." :) To jsem se pobavila!


Prosecký
03. 02. 2021
Dát tip

Nadčasovým géniem lze se státi až po smrti.

Kariéra umělce prostřednictvímslovesné tvorby je věcí minulého a dřívějších století. Literatura je mrtvá. Ať žije vizuální umění.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru