Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevinná lež

12. 06. 2021
17
27
862
Autor
revírník

 

Nevinná lež

 

Mám ve svém bločku desítky starých poznámek. Každá něco znamená, něco mi má připomenout. Hodně je škrtnutých, ty již posloužily svému účelu.

Ale co ty nezpracované? Nevím, kolik času mám na jejich zužitkování, a taky nevím, jestli můžou být ještě dnes zajímavé. Svět je dávno jiný.

Co tedy s nimi? Zaklapnout desky, a c­­o je staré, nechat pohřbené? Je to ale vždy nejlepší?

Natrefím na heslovitou poznámku, je křížem škrtnuta, někde už jsem ji použil: Nástup Oldy Jiříka na polesí Aleje – nesmyslná paseka, vztek, sekera.

Přečtu ji a ošiju se jako by na mě sedl ovád. Co to? Opožděný hlas svědomí?

Ale kde! Je to dávno. Byl to přece můj námět k povídce. K Raubířům, do sbírky Kouřová znamení.

Můj? Opravdu?

Znovu to zašimrání v zátylku.

To ještě neznamená…

Ale znamená: přivlastnil jsem si cizí příběh. Přísně vzato, dopustil jsem se krádeže! Sprostě jsem lhal. Sebe vydával za jiného.

A není jedno, kdo to byl? Tu náročnou dobu jsem přece taky prožíval, znám ji stejně jako Olda. Lhal bych méně, kdybych byl psal o něm?

Tak dobře, přiznávám se: nejsem to v té povídce já, i když se tak tvářím. Je to Olda Jiřík. To on nám ten příběh vyprávěl při poháru červeného na obvyklé – jak jsme tomu sedění říkali – „druhé poradě“ U­ Zlatého lva, kde jsme se pravidelně scházeli po oficiální poradě vedoucích polesí v zasedačce na ústředí. Dnešní byla shodou okolností pro mě poslední, od zítřka jsem měl být z vedoucího místa sesazen. Chlapi se se mnou loučili.

Olda ke mně zvedl skleničku: „Kdyžs tady začínal, kluk mladej, nezkušenej, do všeho hrr, moc jsem na tebe nesázel, to jistě víš.“ V dobráckém úsměvu ukázal prořídlý chrup: „Ale pletl jsem se, zapadls na to polesí jak poštmistr na poštu.“ Znenadání uhodil pěstí do stolu: „A voni? Co voni udělají? Jeden rok člověku strkají diplom vzorných fořta, vobraz na zeď, plno řečí vokolo – a­ za rok…? Fuj! Syčáci.“ Dalo mu práci, aby si neodplivl.

„Nech toho, Oldo, s tím jsem přece počítal, nikdo za to nemůže, na nikoho se ani nezlobím. Teď si nebudeme kazit náladu.“ Štrnkl jsem svou skleničkou o jeho: „S tím poštmistrems mě ale dojal, kamaráde.“

„A není to pravda? Takovýho na tom polesí potřebovali. Fořti se tam na zkoušku měnili imrvére, hajníci si zvykli, že je nikdo nedrží u huby – a­ do tohodle divokýho hnízda si voni troufnou strčit takovýho kluka… Co? Ani třicet ti nebylo, hádám.“ Upil vína, poválel po patře a zaprorokoval, úplně mimo realitu: „Však neboj, voni budou prstíčkem hrabat, špendlíčkem kopat. Protože…,“ zvedl pohár, přehlédl nás, jak jsme tam dokola seděli, a furiantsky zvýšil hlas, „protože, milí páni fořti…, fořta…, toho nemůže dělat kdejakej trouba.“

„Ale m­ůže,“ vyklouzlo z číchsi úst zahořklé slovíčko.

Nato si Olda uvědomil, kdože mě to vlastně má vystřídat, a hned bral svá slova zpět: „Je to fakt, může… Taky mám zkušenost s jedním takovým…,“ odfoukl s pohrdáním, „…‚fořtem‘“. A vytasil se s historkou, jež v něm utkvěla jako memento, jako připomínka rozhodné chvíle, kdy on se ujímal vlády na čímsi, teď už dlouho svém polesí – n­a jeho slavných Alejích. Přebíral je po zmíněném fořtovi. Ten do lesa zavítal jednou za uherský rok, a když už tam musel, chodil jako pán jen po hlavních cestách. O stavu lesa si v kanceláři nechával meldovat od hajných. A ti, vesměs poválečné rychlokvašky bez řádného lesnického vzdělání, z toho těžili, ulevovali si, kde to šlo, konali jen, co museli pro plnění plánu a výpočet mezd dělníků, a vše, co bylo možné ošidit, šidili a všelijak kamuflovali.

„Dodneška jsem nepřišel na to,“ podrbal se Olda na pleši, „proč tam náš starej toho chlapa tak dlouho držel – a­ž do penze.“ Vyňal kapesník, vysmrkal se a s trpkou grimasou dodal: „Nejspíš za nehynoucí zásluhy.“

Pak se vrátil k tomu dni, kdy přebíral polesí a mezitím co nám tam u těch dvou sražených stolů líčil své první střetnutí s dřevorubci, které pak o všem následujícím rozhodlo, dostával se do varu a my jsme s napětím poslouchali. Při té jeho vzrušené řeči nebylo těžké přijmout každé slovo a stoprocentně mu věřit.

Vyprávěl nám, jak tehdy přišel k návětrnému okraji mýťáku, kde vytušil, že se cosi bez jeho vědomí chystá, a načapal chlapy, jak z­rovna odtud – p­roti všem lesoochranným zvyklostem – načínají paseku.

„Co to má znamenat?“ zařval nepříčetně.

Chlapi se doopravdy lekli. Jen nevěděli, co je tady špatně. Vysvětlil jim to krátce: s pasekami je ode dneška konec.

Museli mu podat sekeru a on s příkazem „Teď budete kácet, jenom co vám vyznačím!“ vkročil do toho porostu a začal, plný té blahodárné prvotní zlosti, vysekávat do kůry stromů lysiny. Poznamenával tak, které mají být skáceny, aby se jiným uvolnila koruna k bohatšímu přibírání na hmotě, a náletu, který se tu zanedbaný krčil a houfně odumíral, aby byl umožněn přísun světla a deště.

Ti chlapi na něho hleděli jak na zjevení, v životě neviděli ani neslyšeli, aby se někdo takto zaobíral jednotlivými stromy, aby určoval ten či onen k těžbě. Natož aby to dělal sám polesný. Znali jediný pokyn: „Toto všechno shodíte. Odtud až potud.“

Zírali s otevřenými ústy a on si jich nevšímal. Věnoval se odpovědné práci, ostatní muselo jít stranou. Procházel tím lesem s pohledem upřeným tu do korun, tu k zemi. Jako by vykonával svátost obětování, pozvedal oběma rukama těžkou sekeru – jinou v maringotce neměli –, t­upým ostřím sekal do kůry, ta odlétala a ve výši očí se objevovaly bílé lysiny a na nich kapičky prudce vonící mízy. Tak chodil křížem krážem tím dozrávajícím porostem a zuřivým mácháním si vybíjel vztek na staré pořádky, les od nich očišťoval a přivlastňoval si ho a jednou provždy určoval způsob hospodaření, který od nynějška bude na Alejích platit.

Zatímco nám tam u těch stolů plamenně líčil ten svůj posvátný obřad, jehož prostřednictvím tenkrát ve chvílích osudového rozhodnutí symbolicky křtil vlastně celé to polesí, teď už své, tak to dávné vzplanutí bylo znovu zde, nešlo mu odolat, znova – tady před námi – h­o zaplavila žárlivá zášť na nezodpovědného předchůdce, i na dřevaře, a na každého, kdo si kdy dovolil položit na toto jeho polesí své špinavé ruce.

To bylo pro nás, pozorné posluchače, rozhodující. Taky nakažlivé. Zvlášť pro mě.

Po dalších dvaceti letech, kdy doba byla již vykvašená a povídka dozrála k napsání, jevil se mi už ten příběh stejně Jiříkův, jako by byl můj. Necítil jsem rozdíl, nemám se za lháře, svědomí mě netrápí. Vždyť ani zdaleka se nemůžu dopočítat, kolikrát takový vztek ovládal, když jsem se vyrovnával s módním bezohledným velkoplošným pasečením právě tehdy, kdy mi byla odepřena faktická vláda nad polesím a já jsem si ji musel potají, lstivě a oklikami vynucovat, abych zabránil ještě větším škodám na lese.

Dnes jsem klidný, už je to za mnou. Chtěl jsem tou povídkou cosi říct, a to se snad podařilo. Je vedlejší, čí ten příběh byl. Jména jsou vymyšlená, ale lidé ne. Takové Slavíky, Maleny, Jurečky a Michálky jsem znal a ty zápasy a prudká hnutí mysli stejně jako Jiřík přečasto zažíval. U nás obou končívaly tím, že jsme se vrhali do práce. Protože jen ta je schopna vrátit člověku pocit jistoty. Mnohdy i štěstí.

Tak je to tedy s tou povídkou. Žádná krádež, ani lež. Pravdivá pak je dvojnásob: jednou za Jiříka, jednou za mě.

Kdyby byl Olda ještě živ, když ta knížka vyšla, byl bych mu ji věnoval a s trochou ostychu se ke svému prohřešku přiznal. Zasmáli bychom se, já bych poručil láhev červeného a spolu bychom pili a vzpomínali na časy, kdy on byl na vrcholu „a zmladil by třeba Saharu“, jak jsme o něm rozhlašovali, a­ já v jeho blízkosti začínal.

Žel, k tomu již nedošlo.

I tak ale vím, že by mi rozuměl.

Jako já jemu.

 

 


27 názorů

revírník
16. 09. 2021
Dát tip

Děkuji, Romane, za přečtení a tip.


revírník
24. 07. 2021
Dát tip

Cvrčku zdravím a děkuji za přízeň.


revírník
24. 07. 2021
Dát tip

Děkuji ti, Andrejko, za tak vypovídající komentář. Kromě toho, že se stejně jako ty hrozím stále narůstajícího znečištění oceánů (třebaže to nemám z první ruky jako ty) a ostatních hrůz, co se tam dějí, tak ke tvým slovům nemám, co bych rozumného přidal.


Andreina
24. 07. 2021
Dát tip cvrcka, revírník

Byla jsem se podívat, co jsem napsala k povídcee před čtyřmi roky, abych se neopakovala. No, myslím, že jsem tehdy vystihla všechno podstatné, tak dneska jen dodám, že jsem o čtyři roky starší a možná o moc víc blbější. Proč? Stejně jako kdysi Ty bojuji s větrnými mlýny a mám pocit , že místo zachraňování jen oddaluji nevyhnutelné. Lesy znovu vyrostou, pokud jim dáme šanci, i když třeba budou vypadat jinak než dřív. Mám však strach, že zplundrovaným a silně znečištěným oceánům se bude život vracet těžko.

Planeta umírá. Asi se mnozí diví, jak je možné, že v poslední době zažíváme tolik přírodních katastrof. Jistě, cyklické naklápění zemské osy vystavuje severní polokouli s větší plochou souše víc slunečním paprskům, což vede k všemi pády skloňovaným "globálním změnám klimatu". To je neodvratný přírodní proces, který nabere zpátečku za nějakých patnáct až sedmnáct tisíc let. Sahara pohltí Evropu až k Alpám, severní ledová čepička zmizí. 

To vše tu bylo již mnohokrát a některé vrcholy této pravidelné klimatické změny končili celkovým zaledněním nebo hromadným vymíráním druhů. To je budoucnost lidstva a děláme vše proto, abychom důsledky ještě zhoršili. Vše začalo průmyslovou revolucí a v minulém století neskutečným babyboomem, který náš druh zdvojnásobil. 

Proč to píši, když by se mohlo zdát, že s tím nic neuděláme? Protože každá nová a zbytečná mýtina v lese, každý zbytečně poražený strom je lopatkou nebo kusem uhlí do obrovského kotle pohánějího změny k větší rychlosti. O opatřeních se jen většinou kecá a přijímají se rezoluce. K ničemu. Zvrátit nic nemůžeme, ale můžeme bojovat o čas, dát šanci alespoň části lidstva na přežití. 

Snahou o rozumné lesní hospodářství jsi za tu šanci bojoval stejně jako Olda a proto je vlastně úplně jedno, čí příběh to je.


zeleda
16. 07. 2021
Dát tip

Každá lidská činnost má v sobě určitá tajemství a dovednosti. Ty jsi cele ponořen do lesa a přírody vůbec. je to obdivuhodné. 


revírník
14. 06. 2021
Dát tip

Těší mě a děkuji vám oběma, Evži a Sidneckij.


Sidneckij
13. 06. 2021
Dát tip

Veľmi milé a dobre sa to číta. Určite pozriem aj ďaľšiu tvorbu.


Pěkně jsi to napsal. Rozumět lesu a přírodě je krásné.


revírník
13. 06. 2021
Dát tip

Pěkně ti děkuju, Jano.


vesuvanka
13. 06. 2021
Dát tip

 „a zmladil by třeba Saharu“.... Tato slova přesně vystihují Tvoje a Oldovo nadšení pro les a lásku k přírodě :-))), TIP


revírník
13. 06. 2021
Dát tip

To je hezký, Přemku, jak ses naučil vnímat les. Ale z toho, že se spleteš v rozlišení druhu stromu z kousku dřeva si nemusíš nic dělat, ono je to u některých dost těžké. Důležitější (pro lesníka) je vždycky vědět, co za dřevinu (strom, keř) máš před sebou, ať v létě s listy, nebo v zimě bez nich. Protože ony jsou hlavní složkou lesa, určují jeho charakter. Každý druh má poněkud jiné nároky na stanoviště, podle toho se přirozeně vyskytují a člověk je nemá přes moc nutit růst na místě pro ně zcela nevhodném. Tak se to často děje - a pak, po nahromadění všech záporných vlivů se najednou divíme. Dál není třeba rozvádět. Ale za tvůj inspirativní komentář ti děkuju.


lastgasp
12. 06. 2021
Dát tip K3

V předkomentářích bylo řečeno vše, co jsem nestihnul, ale přece jen jednu vlastnost, za kterou ti vděčím, zdůrazním. Jako bixley, od té doby co čtu tvé příběhy chodím po lese, jako bych chodil s tebou a vnímám les jako dar, který nám byl svěřen k užitku i potěše. Cítím se úplně jinak až na to, že mám problémy s rozlišením názvů. Na Modravě v muzeu Dřevák jsem úplně selhal. Měl jsem zařadit do poliček odřezky dřev podle názvů a pak zjistit počet chybných pokusů. Dopadlo to velmi špatně. Tak les miluju takový jaký je. A díky za příběh.


revírník
12. 06. 2021
Dát tip

Děkuji, Jamardi, za souznění, máš bohužel pravdu.

Je mi ctí, Karle, že i tobě se někdy připlete můj názor do myšlenek na les. No a o té lži - na tom se taky přesně shodujeme.


K3
12. 06. 2021
Dát tip

Já to mám přesně jako Renata. Vždycky když jdu lesem, tak si na tebe vzpomenu a říkám si, co by tomu tady říkal. Co se týče "lži." To není žádná lež, protože se nejedná o literaturu faktu. Běžně se prý i do životopisů připisují vymyšlené věci, aby čtení bylo poutavější.


Jamardi
12. 06. 2021
Dát tip

Když někdo pečuje o les, je to záslužné a vždycky se najde někdo, kdo na to kašle.


revírník
12. 06. 2021
Dát tip

Souhlasím, Luboši, a to víš, je to hezký pocit.


Kočkodan
12. 06. 2021
Dát tip vesuvanka

 

Jardo, ty jsi tak trochu jako Wolfgang, protože můžeš říct: Moji čtenáři mi rozumějí.


revírník
12. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

To jsi tedy dobrá, Blackie. Jestli už to má číslo jednací, tak to bude na dobré cestě. Drž se dál, nedej se.


blacksabbath
12. 06. 2021
Dát tip vesuvanka

moc hezky jsi to napsal.....představila jsem si větu „a zmladil by třeba Saharu“ promítla se mi jako reálná....kdyby jste se vy dva dali dohromady.....určitě by se Sahara zazelenala:-))))))

P.S. já stále ještě bojuju o zachování lesíka...už jsem se to v nějakém komentu zmínila...dokonce už to má číslo jednací...


revírník
12. 06. 2021
Dát tip

Jestli má moje psaní, Renato, vliv i na to, jak se teď na les díváš, tak to mám opravdovou radost. Děkuji.

Taky vám, Diano, Ireno a Gabi, pěkně děkuju za zastavení a napsání.


Gora
12. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Jardo, určitě by nebyl proti, šlo vám oběma o to samé. 

 


Diana
12. 06. 2021
Dát tip

Pěkné, rozumné, dokonce následování hodné ...


bixley
12. 06. 2021
Dát tip K3

Já myslím, že máte s Oldou podobný přístup k lesu a že by tu záměnu v povídce určitě schválil. Musím říct, že od é doby, co čtu Tvé zasvěcené povídky, chodím po lese úplně jinak, všímám si každého jednotlivého stromu, sleduju, kolik má místa, aby mohl dobře růst, zda na něj svítí dost slunce...


revírník
12. 06. 2021
Dát tip

Děkuji ti, Jani... Zdá se mi, že i tys některé takové tenkrát v mém okolí poznala.


Janina6
12. 06. 2021
Dát tip

Pěkně jsi to napsal. Myslím, že by ti určitě rozuměl...

Je dobré vědět, že jsi v tom nerovném boji za rozumné hospodaření s lesem nebyl osamocený, že se našli i podobně smýšlející lidé, kteří tě mohli povzbudit, inspirovat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru