Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za plotem rybníka

Výběr: Lakrov
09. 07. 2021
10
16
565
Autor
Stargazer

Za plotem rybníka bylo slyšet hlasy neviditelných cyklistů, které nejprve jako jemné nezřetelné zvuky pronikaly odněkud z dálky, přibližovaly se, aby u rybníka dosáhly vrcholu a postupně zase slábly a mizely v nekonečném prostoru. 

Za plotem rybníka bylo slyšet hlasy cyklistů, které nejprve jako jemné nezřetelné zvuky pronikaly odněkud z dálky, přibližovaly se, aby u rybníka dosáhly vrcholu a postupně zase slábly a mizely v prostoru. Stejně tak nebylo za křovinatým plotem vidět projíždějící auta ani hlasitě troubící vlakové soupravy. Ve vezírku pod molem zatím poslední minuty života odpočítával strachem šílený kapr, jenž dávno pochopil, že odtud není cesty ven.

            Parta rybářů vytahovala z vody lína za línem, sem tam se na háčku zatřepetal stříbrný mazlavý cejn, zato obrovští kapři sebou jen výsměšně plácali o hladinu. Alešovo povědomí o rybaření sestávalo z toho, že stačí mít prut, žížalu a trpělivost. A té měl Aleš dostatek. Seděl hluboce zabořený v rybářské stoličce a usrkával z plechovky jedenáctku kozla.      

            „Dělej, vstávej, neseď tu jen tak a běž mu ho pomoct vytáhnout,“ obořil se na něj zničehonic nejzkušenější z party přezdívaný Kučma. Ukazoval přitom na jedenáctiletého hocha, který se na mole pral jak s urostlým línem, tak s neúměrně dlouhým prutem.

            „Vždyť je tam s ním Marek, to zvládnou,“ procedil mezi zuby Aleš a znuděně si lokl zteplalého piva.

            „To není to samé! Nechápeš, o co jde? Když jsem byl malý, táta se strýcem chytávali v řece holýma rukama pstruhy a já jsem jim po břehu poponášel vercajk. To nezapomeneš, to v tobě zůstane navždycky,“ vysvětloval starý rybář.

            Aleš vyskočil, popadl podběrák a běžel chlapcům na pomoc. Lín, který měl přinést iniciační zážitek, však neměl míru, a tak putoval zpátky do vody. Vyrvali mu z chřtánu háček a na rozloučenou jej malý Jiřík, ostatně jako každou chycenou rybu, kousl pro štěstí do ocasu.

            Když se Aleš vrátil ke své plechovce, běželo mu hlavou, co říkal starý Kučma. Něco na tom možná bylo. Před patnácti lety naučili oni dva rybařit Marka. Tenkrát pětiletého chlapce, kterému je dnes dvacet a učí jeho syna navázat háček, správně namotat vlasec, ukazuje mu, jakou návnadu dát, kam nejlépe nahodit. Alešovi už nezbývá nic jiného než zpovzdálí pokorně sledovat, jak nová generace přebírá otěže.

            Před pár dny si byli se synem zaběhat, to ho prvně napadlo, že se něco mění. Poprvé v životě mu nestačil, tomu malému bezbrannému dítěti v plenkách, které se bez něj ani nenajedlo, které bez něj bylo úplně ztracené, které tolikrát nechával vyhrát. Poprvé v životě musel zavolat: Počkej na mě! Byl to vzácný okamžik v životě otce a syna, kdy se patriarchát otřese v základech a jejich vztah dostává zcela nový rozměr. Stane se to však jen jednou. Otec, nedosažitelný zbožštělý vzor, který všechno dokáže, na všechno má řešení a vždycky najde cestu, jednoho dne bezradně zastaví, přizná, že špatně odbočil a vybídne syna, ať jede první. Pak už nic není jako dřív. To je ta chvíle, kdy končí dětství. Něco podobného cítil Aleš i teď. Jako kapr lapený ve vezírku, co už nemá sílu, aby protrhl síť, která obepíná jeho životní prostor, mu teď jasně docházelo, že z toho není cesty ven. Strhané tělo se rozkládá a nezadržitelně spěje k zániku. Svět už mu nepatří, přicházejí jiní, aby jej nahradili. Čeká ho těžký úkol, naučit se i v tom novém stísněném vesmíru dýchat.

            „Opravdu existují rybáři, co tři dny sedí na rybách a všechny ryby hážou zpátky do vody? Vždyť to nedává smysl chytat rybu, abych ji vyrval háček z tlamy a hodil ji zpátky do rybníka,“ přerušil Aleš dlouhotrvající trýznivé ticho.

            „Krátká iluze, která mizí, jakmile ji vytáhneš na světlo. Děláš snad celý život něco jiného?“ odsekl mu nasupeně Kučma. „Běž radši s Jiříkem rozdělat oheň, to bude užitečnější.“  

            Chytit rybu, která ještě ráno svobodně plavala v rybníku. Nanosit dříví, ořezat pruty, z kamení založit ohniště a svůj první úlovek opéct nad ohněm a společně s ostatními sníst. K tomu brambory pečené ve žhavém popelu. Nic lepšího chlapec do té doby nejedl.

            Po desáté večer přišla bouřka. To prý ryby berou nejlíp. Malý Jirka v pravé rybářské pláštěnce pobíhal mezi udicemi a reagoval na každé zatažení hladových ryb. Nevnímal déšť ani vlhkost v promočených botách. V jeho očích se ten večer rozhořely plamínky. Jiskry, které měly zažehnout něco opravdového. Aleš vše pozoroval z přístřešku rybářské bašty a kouřil. Když usínal, přistihl se, že se mu po tváři rozlévá blažený úsměv. Cítil, že jeho svět přetrvá.

            Do rána se vypršelo a brzy před rozbřeskem bylo vidět dvě postavy sedící u nahozených udic. Vlahý vzduch jim nadýmal plíce. Nejmladší a nejstarší z party snídali a pozorovali první paprsky pozvolna vycházejícího sytě oranžového slunce. Přes dvě generace od sebe vzdálení, a přitom si tak blízcí. Jeden obdivoval druhého. Za plotem rybníka už zase hřměly motory aut. V dálce zahoukal první ranní vlak.

            „Kolik ti vlastně je?“ zeptal se chlapec starého rybáře.

            „Čas strávený na rybách se prý do života nepočítá. To znamená, že jsem pořád ještě docela mladý, nebo ne?“ usmál se Kučma tradiční rybářské průpovídce.

            „Co je tam za tím plotem, jak odtamtud vychází to oranžové světlo?“

            „Svět. Nebo tak něco.“

            “Peklo?“

            „To často vyjde nastejno.“

            „Jakou chytls v životě největší rybu?“

            „Nepamatuju se. Moje ryba je asi pořád někde tam za tím plotem,“ ukázal Kučma prstem směrem k silnici. „Nepotřebuju chytit tu největší rybu. Stačí mi, aby peklo nebylo tady mezi náma, ale zůstalo tam venku. Člověk asi musí kousek svého světa nechat za plotem, aby na něj neviděl, jinak zešílí. Včera ten kapr, co jsme spolu a s tvým tátou opékali, to bylo moc fajn.“

            Vtom splávek prudce zajel pod hladinu. Oba jako jeden muž vyskočili, chytili udici a souběžně s ní trhli nahoru. Na konci vlasce byla zaseknutá ryba. Naviják dostal do ruky ten mladší a trpělivě přitahoval rybu ke břehu. Nebyla to ta největší ryba jejich života. Byl to zase jen malý slizký cejn. Podle rituálu kousli pro štěstí oba rybu do ocasu a pustili ji zpátky do vody.

            „Pojď, než se ostatní probudí, naučím tě vyřezat píšťalku z vrbového prutu, jak to kdysi můj táta naučil mě,“ vzal Kučma chlapce důstojně kolem ramen. Zajiskření v chlapcových očích mu zase na pár chvil vrátilo kus tolik potřebné chlapské vážnosti. 

            Za plotem rybníka mezitím začínal první prázdninový den. 


16 názorů

bixley
25. 08. 2021
Dát tip

Hezký mezigenerační pohled z rybářského prostředí. Sdílení zážitků a předávání zkušeností je pro život každého muže nesmírně důležité.  Napsáno vělice poutavě.


reka
23. 08. 2021
Dát tip

Fajn, ale v těch proslovech Kuzmy na můj vkus zbytečně všechno vyříkáš. Možná bys mohl nechat čtenáře, ať si sám doplní, co si o tom myslí, než aby mu Kuzma takhle všechno pověděl a ještě opentlil. A ty jo, asi je to mnou, ale já jsem se ztrácel v postavách. Jirka byl Markův syn, že? A Aleš jen někdo, kdo Marka kdysi učil chytat? Proč ale najednou sledujeme Alešovy úvahy o synovi... ten tam vůbec není, nebo je? Přijde mi, že jsem něco nepochopil.

Jinak jsem při čtení myslel na to, že jsem šel v pátek běhat a zrovna jsem úplně poprvé vytáhl syna, aby šel se mnou. Taky jsem mu nestačil, zatím teda jen proto, že jel na kole.


Stargazer
20. 08. 2021
Dát tip Gora

Díky všem za čtení a podnětné připomínky. EDIT. Ubral jsem na patosu a příběh lehce zcivilněl... 


Lakrov
19. 08. 2021
Dát tip

 Zpočátku jednoduchý příběh přerůstající postupně v jakési podobenství a ke konci v životní mudrost. Tip a asi #1


Jamardi
08. 08. 2021
Dát tip Alegna

Je to moc dobré téma o předávání zkušeností mladším, kteří pokračují v nějaké činnosti, tady rybaření. I ohledně vysvětlování svého postoje ohledně toho jakou má tato činnost cenu s naznačením, že jsou v jiném světě než je tam venku. Proto přijímám i třeba výraz "nejlepší ryba v životě", je to z pohledu rybáře, který si hájí to svoje. (Pokud má o sobě poslochat, že je tichý blázen, je logické, že svoje kladné prožitky nadsazuje a zveličuje.) I ten moment o pomoci v pravý čas je moc dobrý. (Zrovna včera jsem v televizi viděla film Kouzelný křišťál, kde se též objevily témata nutné pomoci, pokračování v díle po předcích i dva rozdílné světy.)                 

Nechápu, proč by mělo Alešovi skončit dětství jen proto, že se dozvěděl, že jeho otec udělal chybu.


tyjó.....hodně dobrý!.*/*************


dík!


Stargazer
06. 08. 2021
Dát tip

Jasně, mohli.


Mohli bychom povídku nominovat do PM?


K3
09. 07. 2021
Dát tip

Něco mi na tom nesedí. Při pohledu na komentáře výše, na to mám obdobný názor jako Janina6 a vlastně i Luzz. A ještě mi tam vůbec nepasují ta cizí slůvka. 


Janina6
09. 07. 2021
Dát tip Aru

Na mě příliš patosu. Nekonečný prostor, nejlepší ryba v mém životě, nezapomeneš do konce života, dětství v ten moment skončilo, cítil, že jejich svět přetrvá... Mně by se ta povídka moc líbila, jen tolik nehýřit velikými slovy a životními poučkami. Ty mě odrazují. Ale je mi jasné, že je to tvůj způsob, tvůj styl. Prostě asi nejsem pro tenhle text ta správná čtenářka.


vesuvanka
09. 07. 2021
Dát tip

Moc hezký a zajímavý příběh ze světa rybářů, TIP


Luzz
09. 07. 2021
Dát tip

není to špatný, i když - jako tolikrát u tebe - mi připadne, že ty životní pravdy a objevné myšlenky servíruješ čtenáři až pod nos. občas mi vadila idealizace starých dobrých časů a rybářských zvyklostí a rituálů nebo jak to nazvat, takové to, že "nic lepšího chlapec do té doby nejedl" anebo závěr s vrbovou píšťalkou... jo a místy mi to vyznívá tak, že ten pravý svět je jen tady, na břehu rybníka mezi rybáři, kteří jediní žijí ten opravdový život, a že všechno ostatní za plotem je peklo, že jinde vlastně neexistuje rozumná protiváha, alternativa... některý paralely mi přišly trochu přehnaný - vesmír, nekonečný prostor... přímá řeč je místy příliš filosofická, nedovedu si moc představit, že starý rybář bude mluvit jako kniha (o vzpomínkách a pod.) - prostě by to chtělo trochu zlidštit.

ale jinak docela hezkej příběh, to ano.


Gora
09. 07. 2021
Dát tip

Pěkný generační příběh, Starganzere. 

Námět se výborně hodí k tomu, cos nazval iniciací, uvedením hochů do dospělosti. Není důležité, jak velkou rybu skutečně uloví, ale to, že jsou tam spolu... že hovoří, zavzpomínají, předávají si zkušenosti.

Tyhle rituály ( nejen v životě dospívajících) hrají určitě svoji roli a ty jsi to dobře vystihnul. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru