Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dejá vu aneb Vojtěchova hymna

29. 10. 2021
4
16
355
Autor
Zimní kral

Je to jako před lety

Je to jako kdysi

Naočkujem kočky psy

Potkany i krysy

 

Naočkujem krávu v chlévě,

dokonce i vepře

Ke zdi všechny postavíme

Kdo se včelce vzepře (Tečka)

 

 

 

 


16 názorů

Benetka
31. 10. 2021
Dát tip

Ano. Všechny nás postřílet... :p


Aru
30. 10. 2021
Dát tip aleš-novák

vždyť soud uznal 24× nebo už kolikrát, že byl nějakým způsobem porušen zákon, nebo ústava ohledně pandemických nařízení a vidíš, že by se něco změnilo?

krom toho advokáti se sjednocujou proti pandemickým nařízením, tady nejde o to, že bylo porušen jednou jeden zákon, ale soustavný ignorování ústavy i zákonů

prosím tě, vzpomeň na minulý podzim, kdy byly ty kauzy, kdy ten či onen politik sám kašlal na nařízení, tady se hraje úplně o něco jinýho, než o nějakej vir; viry a bakterie byly jsou a budou všude.

čéče, jak je to v zahraničí, ví s jistotou jen ti lidi co jsou v zahraničí, v létě jsem se díval na ty pláže na Twittchi a že by tam někdo něco dodržoval, nebo tam houkaly sanitky od rána do večera jsem si nevšim.

už samo podivné chování politiků ukazuje na jiný pozadí, než ti politici předhazujou, farmaceutickým koncernům a lidem s nimi spojenými rapidně vzrostly zisky.

především očkování je dobrovolný, pokud se to změní a v rámci ochrany zdraví tady bude povinné očkování i dětí, aby nebyly zdravé, ale mohly do školy, jak se už teď mění formulace, povinné nošení respirátorátorů, nehledě na to jestli jsi očkovaný, nebo, protože očkovaný má stejný omezení jako neočkovaný, plus si testy budem platit sami, tak to už můžem mluvit o totalitě rovnou


Kamamura
30. 10. 2021
Dát tip

V Itálii je to dokonce tak, že neočkovaní lidé nesmí do práce a nedostávají plat. To by v ČR hned bylo naočkovaných! Jak jde o peníze, člověk rád nějakou tu svoboděnku dobrovolně odloží. 


Kamamura
30. 10. 2021
Dát tip

Aru - jestli se porušuje zákon, to ať rozhodnou ústavní právníci. Vždyť i ty sám, Aru, můžeš podat k ústavnímu soudu žalobu, pokud jsi toho přesvědčení. 

Co se ústavních práv týče, dokonce i samotný Abraham Lincoln během války severu proti jihu americkou ústavu porušil (sice z těžkým srdcem) tím, že exekutivním příkazem odňal zajatým jižanským rebelům "habeas corpus", neboli ústavou zaručené právo na spravedlivý soud v řádném termínu. 

Každá vláda musí v krizích řešit obtížná dilemata, a nejen vláda, ale dnes i doktoři - koho nechají pro nedostatek ventilátorů nebo nemocničních lůžek svému osudu, atd. Pokud se v tomto případě rozhoduje vláda mezi možnou smrtí tisíců lidí na straně jedné, a píchnutí jehloudo ramene a trochu zuřivosti na straně lidí, kteří pořád ještě nestihli pochopit, že jejich svoboda končí tam, kde začíná svoboda těch ostatních (konkrétně svoboda starých lidí neumřít na nakažlivou nemoc kvůli kverulantu, který bez  dobrého důvodu odmítá přijmout racionální opatření), pak to nebude zřejmě tak těžké rozhodování.


Kamamura
30. 10. 2021
Dát tip

Statistiky UZIS jsou zde:

https://www.uzis.cz/index.php?pg=covid-19

Aktuální agregované statistiky týkající se pandemie jsou zde:

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Můžeš mi tam prosím tě najít konkrétní graf nebo tabulku, která by dokazovala tvoje přesvědčení, že není nutné se nechat očkovat, nebo že "očkovaní lidé umírají stejně jako neočkovaní". Pokud by oficiální data tvé přesvědčení podpírala, proč jsou potom stránky ÚZIS plná návodů, jak se očkovat, a doporučení, aby se všichni očkovat nechali?

Nikdo na neočkované vinu za šíření nemoci nehází - to, že jsou neočkovaní lidé ohrožují zranitelné skupiny lidí, kteří na tu nemoc pak mohou umřít je prokázaný fakt, takže se nemusí ničím po nikom házet. To, že to nevíš, je tvůj problém, a nikoho jiného - je to problém způsobený tvým vlastním vědomým rozhodnutím využít vlastní svobody k tomu, abys udržoval sebe sama v bludu nebo omylu. 

On je totiž rozdíl mezi názory a fakty - o těch prvních, jako že třeba červená auta jsou hezčí než zelená, se dá donekonečna diskutovat, protože jsou subjektivní povahy. O těch druhých, která jsou povahy objektivní, nikoliv. 

A já tě samozřejmě k ničemu nutit nebudu, a nehodlám, tato role mi nepřísluší, jako není přípustné, aby jednotlivci brali do rukou spravedlnost. Tato role náleží státu.


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

Kamamuro, tobě nevadí, že se tady porušuje soustavně jak zákon, tak ústava?

ryba smrdí od hlavy


aleš-novák
29. 10. 2021
Dát tip Benetka

stačí si najít statistiky úzis za poslední dny. nemám důvod ti vyvracet tvé názory, já si s dovolením nechám své. Očkování fakt není jediná cesta, jak bojovat s covidem a házet vinu za šíření na neočkované je logický nesmysl.


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

aleš-novák - hele, tohle na mě neplatí. Dohledat se jistě dají, ale nepíše se v nich nic, co by tvojí tezi podporovalo. Proto tě žádám, abys svou tezi doložil relevantním odkazem na nějaký důvěryhodný zdroj, jinak si budu nucen myslet, že tvoje přesvědčení není podloženo fakty, ale je prostě aktem víry -  a ta mívá často ke skutečnosti pěkně daleko. Mým zdrojem je studie CDC z 24. září tohoto roku, která uvádí údaj o účinnosti  těchto vakcín:

Moderna - 93%

Pfizer-BioNTech - 88%

Janssen 71%

Podle této studie tedy určitě není pravda, že by "očkovaní umírali stejně jako neočkovaní".

Jaký je tvůj zdroj?


Informace o hospitalizovaných a zemřelých z poslední doby se dají snadno dohledat...


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

Ještě dodám - ano, je pravda, že očkovaný může přenášet Covid-Sars2 virus, a že může onemocnět, ale s řádově menší pravděpodobností než neočkovaný, a pokud onemocní, tak má téměř zaručen lehký průběh. A je pravda, že vakcíny mají rizika, ale řádově nižší než samotný Covid. Všechno je to o odhadu míře rizika a o racionální volbě optimálního postupu. 

Je i pravda, že v případě mutace je nutno vakcínu upravit a aplikovat znovu - ale s tímto omezením se počítalo od začátku. To, že delta varianta vůbec existuje je způsobeno hlavně tím, že bohaté státy jako USA si skoupily vakcíny do zásoby pro sebe, zatímco mělo být prioritou očkovat prioritně země s chudým a nevzdělaným obyvatelstvem, kde jsou rizika nejvyšší - přesně jako Indie, kde se varianta delta vyvinula. Když má totiž virus dobré prostředí pro šíření, tak i rychleji mutuje. 


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

aleš-novák - hele, ty víš, že tě jako autora respektuji, a tahle naše drobná rozepře na tom nic nezmění. Nicméně to, co říkáš, ja absolutní nesmysl. 

Především, aby mohla nějaká vakcína vůbec projít schvalovacím procesem, tak musí prokázat v takzvané "double blind" study, že je zaprvé účinná, a za druhé bezpečná. To vypadá tak, že se vezmou dvě skupiny lidí, jedné se podá placebo, a druhé testovaná látka, a pak se sleduje účinek na obou skupinách, přitom nikdo, ani lékaři podávající látku, ani testovaní nevědí, zda dostávají lék nebo placebo, takže se vyloučí i tzv. placebo efekt. Z tohoto důvodu nemůžou být například homeopatika nikdy prodávána jako léky, protože nemají prokazatelnou účinnost - a není divu, když je celá homeopatie postavena na pavědeckých nesmyslech. 

Všechny vakcíny, které prošly, tedy měly prokazatelnou účinnost, takže je nesmyslné tvrdit, že "očkovaní umírají stejně jako neočkovaní", nevím, kdes to sebral, docela by mě zajímal zdroj. 

Naopak jsem narazil na reportáře, že nová varianta Covidu kosí hlavně neočkované, že je to obrovský problém a je snaha očkovat hlavně zranitelné skupiny, totiž zdravotníky a staré lidi. 

BTW můj spolužák z gymplu je vedoucím oddělení imunologie Českého hematologického ústavu, je to jeden z lidí, kteří se podíleli na vývoji české verze vakcíny, dokud tedy tento pokračoval. Nechal jsem si od něj udělat přednášku, takže mám celkem kvalitní informace. Četl jsem i závěry studie o účinnosti vakcín Pfitzer, Sputnik a Astra Zeneca v odborném časopise Lancet. 

V případě potřeby ti dohledám reference, ale to můžeš i sám. 


Orin
29. 10. 2021
Dát tip

Elektřina, plyn letí vzhůru

Politici blbých nápadů fůru

S jejich platy, to se jim radí

Rozeštvat umí, občany zradí

 

Účinnost vakcíny klesla

Nová mutace, nová hesla

Další dávka nutná!

Lidem už to putna

 

Povídala jako paní

Umírají i očkovaní

Dříve zdraví mladí

A tohle vám nevadí?

 

Lidé jsou plní zloby

Vláda už neví, co by

Do voleb všecko O.K.

Teď na průs.. koukej

 

Neočkované nepřesvědčí

Ať je nátlak sebevětší

Nechcete! Zavedem tresty!

A platit si budete testy!

 

Platnost jejich zkracujeme

My s lidmi přece pracujeme

Milá babičko, dědečku

Přijděte si pro tečku

 

Nápady šíří někteří vlivní

Prokaž, že nejsi pozitivní

Chceš-li chodit do práce

No tady už končí legrace


Kamamuro, pokud sleduješ statistiky, tak víš, že umírají ve stejné míře i očkovaní...


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

Proč je stavět ke zdi? Já bych je zabednil doma, jako v Číně, tam se s tím nepářou. Neexistuje dobrý důvod, proč by díky pár pitomcům, co se vzpírají očkování, měly umřít tisíce lidí. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru