Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stručné okamžení

03. 11. 2021
6
10
306
Autor
Kamamura

Tuto stručnou povídku/pohádku/sci-fi věnuji své literární kolegyni jménem "gabi tá istá". Odpusť, prosím, že mi to trvalo takovou dobu, ale nic kloudného mě prostě nechtělo napadnout. A taky promiň, že to není malovaná báseň, nějak mi zdá se došly a nejsou, podobně jako počítačové čipy, benzín, elektřina, hliník, ropa, automobily, pravý kaviár,... a ryby v 90 procentech oceánů.

Josef Rampoušník byl povoláním spisovatel, a zálibou také spisovatel. Celé dny jen psal a psal, až měla jeho žena a dcera pocit, že žije uzavřena v nějakém páně Rampoušníkově románu, který přes jeho nesporný potenciál redakce zamítla, a tak je jejich osudem obšírné bloumání v mikrosvětě kancelářského koše na papírový odpad.

Jednoho dne se při psaní pan Rampoušník zasekl ("writer's block"), a řekl si, že cestu vpřed skrze ledové závěje mu prohřeje jedině voňavé, velké, a hlavně horké kafe, a tak vstal od psacího stolu, a šel si kafe uvařit. Po cestě ovšem myslel jen a jen na svůj rozepsaný román (bral své psaní jako profesionál i nadšenec doslova smrtelně vážně), a tak nedával pozor, zakopl, a spadl po hlavě přímo do koše, kam házel své redakcí zamítnuté rukopisy.

Během pádu se Pepa (už se známe dva odstavce, tak mu můžeme začít říkat familiérně křestním jménem), zkrátka při pádu začalo působit jakási neznámá síla, a náš Pepík se zmenšoval jako Alenka v říši za Zrcadlem po vypití oné kouzelné lahvičky. Nakonec velký jen jako luční koník, a tak Pepča přistál docela hladce v teatrálním pokleku - a doslova vpadl do děje jednoho ze svých redakčně zamítnutých románů, který obývala jeho rodina!

To se podívejme, říkal si vykulený Pepan, kdo by si pomyslel, že se takové věci dějí kromě pohádek a fantasy i v reálném světě! Po špičkách vešel do ložnice, a viděl, že jeho žena spí, tak zase po špičkách stejnou cestou odešel. Pak si všiml, že se svítí v dceřině pokojíčku - zkusmo nakoukl, a viděl, že dcera se hrbí u stolu při soustředěném sepisování nějaké školní úlohy. Opatrně nahlédl dceři přes rameno - a vida, slohová práce, povídka, téma rodina, a pak se mu oči zamžily slzami. 

Ano, Pepa Rampoušník (pro kamarády jen "Rampuš") chlap jako hora, veterán otřískaný tisícem klání v kolbišti kreativního psaní, brečel jako malý Jára - a to nikoliv proto, že jeho dcera psala o tom, jak se její táta, který na ní věčně nemá čas (a když ho má, tak pořád mluví a nikdy neposlouchá), se kouzlem propadl do jejího pokojíčku a nakukuje jí přes rameno, jak píše tuhle slohovou práci o svém tátovi, který věčně nemá čas... a tak dále, donekonečna, jako zrcadlo, co odráží jiné zrcadlo. 

Ne, pan Rampoušník, nositel řádu zlaté Kvíčaly o nejdelší epos ve střední a východní Evropě, nebrečel proto, že se s rodinou ocitl v časovém paradoxu, a jejich společným osudem bude navěky a donekonečna prožívat tento krátký okamžik, nene, pan Rampoušník neměl ve zvyku se litovat z toho prostého důvodu, že ho život naučil, že to stejně není nikdy k ničemu dobré.

Občan, manžel, otec, zaměstnanec a nepřiznaný grafoman Josef Rampoušník (titulů nemaje) plakal dojetím a radostným úžasem, protože jeho dcera, ač o třicet pět let mladší, psala výrazně lépe než on sám, a s každou další iterací se její psaní dále a dále zlepšovalo...

 


10 názorů

Kamamura
15. 11. 2021
Dát tip

Když manažuješ nějakou tu krizi, taky pořád mluvíš žlutě? A pokud ano, funguje to?


Prosecký
15. 11. 2021
Dát tip

Čím se Josef živil, to jest čím byl zaměstnancem?


Kamamura
11. 11. 2021
Dát tip

Ano, je to takové Hamletovské, naslepo bodnout do závěsu, většinou se něčí mrtvola vykutálí, a potlesk je zaručen. 


Prosecký
11. 11. 2021
Dát tip

Tak se mu to povedlo: uskutečnit svoje životní sny prostřednictvím svého potomstva. Nedivím se, že tuto vzácnost pyšně prezentuješ jako povídku tady. Též bych to udělal.


Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip

F.M.R.C. - musíš vstoupit do tajné lóže Strážců Kvíčalího Střevíce, členové lóže pak budou všichni hlasovat pro tebe a vyhraješ cokoli... teda až na tebe přijde řada. ;-)


Lili.
04. 11. 2021
Dát tip

Hmmm...tak to jo...to by šlo.Nuže...tedy posílám PPLkem jeden tip...poštovné a balné 0 korun.

Mimochodem,co musím jako amatérský falerista učinit,abych dostal řád zlaté Kvíčaly?


gabi tá istá
04. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

už názov je skvelý - stručné okamžení...vďaka! pobavilo * 


8hanka
04. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

tak už aj gabi má svoje dielo ...pekné, naviac gabi je rodinný typ, určite ho ocení...tipnem si:)


annnie
04. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Vtipné a důvtipné. Tip a.


Aru
04. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

dávám ti medaili stříbrného Aru, je to skoro tak jako ty moje pohádky, ale na zlato to ještě není :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru