Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

náhrobek

12. 02. 2022
19
21
533
Autor
atkij

 

 

v některých situacích nevím, jestli se pousmát ci brečet. Nejspíš zmoudřet k hlubšímu poznání. 

 

 

 

 

 

 

 

náhrobek -

máma leští zašlé své

datum narození 

 

 

 

 

 

 

 


21 názorů

Marcela.K.
18. 02. 2022
Dát tip

Jsme každá jiná (myslím sebe a švagrovou). Navíc oni s babičkou žijí na Moravě, my jsme zase žili s mojí maminkou v Čechách. Proto jsem si říkala, že mi nepřísluší to jakkoliv rozebírat. Jen ten trpký úsměv, když jsme u takto upraveného hrobu byli s babičkou poprvé, na ten asi nezapomenu. 

Ona vždycky zbude spousta otázek, na které už nedostaneme odpovědi a ve výsledku je to i na pozůstalých, jak si to zařídí. Myslím, že dcera s matkou to má snažší, než tchýně se snachou...


atkij
17. 02. 2022
Dát tip

Marcelo, děkuji za podělení se ... možnost respektování přání je podle mě hodně důležité, stejně tak hovořit o těchto náležitostech raději otevřeně, předejít, dokud je čas... a raději, ať ho je jestě dost...:)

Silenko, pěkny večer přeju, my si rozumíme, i když rozebíráme z různych stran...:)


Marcela.K.
16. 02. 2022
Dát tip atkij

Atkij, urna ne pro babičku tchána, ale pro manželku tchána :-( Letos to bude už 25 let, co tam prázdná čeká. Když to jejich mladší syn s manželkou takhle "nachystali", nějak jsem to nemohla rozdýchat. Nevím, jestli si to takto babička( moje tchýně) přála. Neměla jsem odvahu se ne to zeptat.  Faktem je, že měla dědu - manžela dlouho v urně doma na skříni. Nechtěla ho dát na hřbitov. No čas letí. ani se mi věřit nechce, že už je to  tak dlouho, co tu děda není. Měla jsem ho moc ráda.

Když čtu tvé řádky o tom, jak si to tvá maminka přeje a chystá, třeba je chyba v mém pohledu. Třeba to tak i babička chtěla...ale tehdy, když jsem to viděla poprvé, jsem měla dojem z tónu jejího hlasu, že tohle nečekala. 

Moje maminka měla jen připravené peníze na pohřeb a na to, abychom hrob mohli upravit a opravit. Jak - to už nechala na nás. Myslím, že jsme to zvládli podle její představy a že se ji to líbí ;-)

 


Silene
16. 02. 2022
Dát tip atkij

(atkijko, ještě mě napadlo, že k předloženému senrjú je prospěšné oprášit si Teorii tygra, ale tak víš, jak já to mám se čtením žánru. Jsem v tom fakt nebezpečná. Každopádně zmíněná teorie by mohla objasnit, že tu nešlo o problematiku špatného napsání autorkou výše publikovaného literárního textu, jako spíš... no nic.) 


Silene
15. 02. 2022
Dát tip atkij

Jaké složitosti... jde mi o to, že naše konkrétní smýšlení nejsou nutně sjednocena v jediném mustru. A od rozmanitosti rozvíjí se pohled.

Nic víc. 


atkij
15. 02. 2022
Dát tip

Marcelo, díky za komentář. Jen nevím, jestli jsem pochopila. Kamenná urna nachystaná pro babičku tchána. Na klasickém hrobě, asi. Už jsem to tak mnohokrát viděla. Ale to už mi přijde lepší se rozhodnout (na základě přání) pro urnový hrob či pro klasický. Příbuzní, děti by samozřejmě měli přání respektovat. Stejně jako já. Máma měla jasnou představu, jak má její hrob vypadat. Včetně citátu, zdobeného kříže, druhu kamene. Je pravda, že tudy bych, dle svého vkusu, nešla. A je to takto naprosto v pořádku. Jen je pro mě prostě zvláštní se očisty hrobu společně s mámou účastnit. A samozřejmě to dělám, stejně jako rozvážím výzdobu, kytky ke dvěma křížkům, o které s láskou pečuje, byť sama není zdravotně příliš v kondici. 

Silenko, nehledat v tom nějakou složitost, věci jsou, jak jsou napsané. Pro někoho možná až příliš srozumitelně. Pro někoho třeba špatně, či nepochopitelně. A možná nezaznamenávám ty správné okamžiky, které se do haiku, senrju lépe hodí:))

 

 


Silene
15. 02. 2022
Dát tip lawenderr

Vedle oné, zřejmě primárně podsouvající se praktické organizační varianty nabízí se ještě druhá, pro mě trochu jemnější. Jistě kdekoho napadla. Někdy stačí zastavit se cestou od svých u hrobu, který s vámi sdílí numerálie. A tento drobný motiv podle mého názoru odsouvá možnou interpretaci textu od trpce satirické roviny spíše k zamyšlené, smířené, účastné a pokorné. 

Zařaditelnost textu z hlediska ročního období ustupuje, ano, a antropocentricky skýtá náhled na třetí ze čtyř sezón lidského života. Ale vlastně i na čtvrtou. 


Marcela.K.
15. 02. 2022
Dát tip

Některé maminky jsou organizačně velmi zdatné :-)

Já mám jiný příběh - je mnohem smutnější.

Je o prázdné kamenné urně, která je od úmrtí tchána nachystána vedle té jeho, pro babičku. Jsem snacha, která by toto nedokázala. Letos to bude už 25 let, co to druhá jejich snacha takhle " prakticky " zařídila....


atkij
14. 02. 2022
Dát tip

Pavle, Evži, KK, Silenko, Alenakar, děkuju vám tak moc...


Alenakar
14. 02. 2022
Dát tip atkij

Někteří lidé, a znám jich dost, mají už za živa předchystaný hrob včetně vytesaného jména a data narození. Nechtějí asi, aby pozůstalí do nich museli po jejich smrti něco investovat.

Posílám variaci a típek.

 

Jarní úklid

 

Úporně čistí

na zatím prázdném hrobě

své jméno


Silene
13. 02. 2022
Dát tip atkij

(Dobře, tak přeleštím aspoň vitríny. To mi to zase trvalo...)


Karpatský knihomoľ
12. 02. 2022
Dát tip Silene, atkij

Aké ľudské. Najradšej by som tvoju mamu pozdravil ale či tá vôbec tuší, že si ju tu takto spomenula? A ešte keď je tu preberaná táto téma, síce odbočím, ale napadlo mi, či by mohlo haiku poslúžiť ako epitaf. Ktovie, či ho už niekto nemá na náhrobku.


Vždy připraven!


PavelK
12. 02. 2022
Dát tip atkij

Je to takové trefení hřebíku na hlavičku. I to je život. Je to bolestné, ale je v tom i moudrost.

Prima.

 

 

 

 


atkij
12. 02. 2022
Dát tip

Katu, díky moc. Jsem ráda, že jsi to vyslovila za mě. Vyměním na správno. Pěknou sobotu přeju:)


Můra73
12. 02. 2022
Dát tip atkij, PavelK, Gora

tohle je satirický text s motivem lidkského bytí/ nebytí. K haiku navíc schází časové zařazaní.  Server kategorii senrjú nabízí, využila bych jí. 

Za text *


atkij
12. 02. 2022
Dát tip annnie

... některý stavy věcí prostě jsou a zbývá jen je přijmout, protože všechna slova již byla (zbytečně) vyslovena. Měj se hezky, duše dobra:)

 


annnie
12. 02. 2022
Dát tip atkij

No - ty - vo - le... Promiň, atkij, ale tohle je fakt těžkej kalibr. Podobně jako ty - nevím, jestli mě to víc pobavilo nebo porazilo :) Výběr!!!


atkij
12. 02. 2022
Dát tip Gora

Díky oběma. Mějte prima zvytek dne. 


Kočkodan
12. 02. 2022
Dát tip atkij

Chybí náhubek

kalhoty vzaly za své

moc radost není


Gora
12. 02. 2022
Dát tip atkij, blacksabbath

Činorodost vítězí, Jituš... a s ní úsměv.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru