Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

popis

16. 02. 2022
21
28
630
Autor
Lnice

barvy

v únoru bilancujeme

jarní aspekty

stojí za povšimnutí

žlutou i bílou

 

cyklus

kontrolní body cyklu

pozastavují růstové procesy

pozorujeme ještě zelené květy

sněženek

a čekáme na mrazová okna

 

mísení

v holé koruně lípy

se mísí větrné ruchy

když se přidá bříza

přiblíží se čas nula

 

jména

ptáci volají ve snech

na svá nenarozená mláďata jmény

některá se opakují i v ranních zpěvech

 

silueta

silueta domu

se odráží v rozmrzlé kádi

po zimě prosvítají žebra

 

teplo

kočky se zdržují blízko

do domu se kradou

v teplotních rozdílech

pootevřených dveří

potřebují prohřát senzitivitu

 

kompost

v kompostu se nachází

prvky všeho

dá se z nich složit

kořen, stonek, list

květ až později


28 názorů

čisté, číre texty, sedimenty usadené niekde na dne


Lnice
18. 02. 2022
Dát tip annnie

Rozčilovat se nemusíme nikdo, to je jasné, ještě jednou díky za zastavení všem, písmák je písmák a někdy umí pěkně vycenit zuby, ale co už...v dobrém,  L.


Alenakar
18. 02. 2022
Dát tip annnie

Luzz, annnie,

jsem ráda, že čtete mé kritiky a že vás bavím. Myslím, že se tedy skvěle bavíme všichni. Písmák je v podstatě komediální záležitost. 

 


Luzz
18. 02. 2022
Dát tip

aleno, zřejmě za to může můj zlozvyk občas si rozkliknout kolonku "kritiky". ale jinak máš pravdu, občas se na tvoje kritiky podívám. někdy je to docela legrace.


annnie
18. 02. 2022
Dát tip

Moc krásné básně. A nečekaně humorný rozhovor pod nimi jako malý bonus :)

Tip a.


Alenakar
18. 02. 2022
Dát tip

Luzz,

neposílala jsem ti žádné avízo a tak jsem překvapená, že se tak zajímáš o mé kritiky... Kamamura je mnohem agresivnější než ty a plýtvá tady energií na permanetní útoky padni komu padni a šetří snad jenom annnie, která ho považuje za hravého a naprosto nevinného chlapce. Ano - Kamamura je zcela jiný kalibr než ty. Snaží se každému vnutit své modernistické názůrky, ale když občas kouknu na jeho stránku, je mi jasné, že jako agitátor naprosto selhává.   Vedle něj ty jsi rozumná asi jako současný egil, zatímco pro Kamamuru už ani "samotný egil" není svatý.

Jsem tak ráda, že jsem konzervativní básnířkou a nemusím řešit problémy modernistů, ani ty personální, ani ty umělecké! Měj se hezky, Luzz. 


Luzz
18. 02. 2022
Dát tip

aleno, jasně, máš právo si o mně myslet, že jsem permanentně nabroušená, ale prosím tě, buď tak laskava a neházej mě do stejnýho pytle s kamamurou.


Alenakar
18. 02. 2022
Dát tip

Lnice,

já že se rozčiluji? Ta poznámka snad měla patřit někomu jinému. Tys byla vždy rozumná, nebyla jsi nikdy tak agresivní jako tví kolegové "modernisté" Luzz počínaje a Kamamurou konče. Chápu samozřejmě, že cokoli pod básní nějakého modernisty napíšu, bude ihned využito k útoku na mou osobu, tak jak to (ne poprvé) předvedla permanentně nabroušená Luzz.  ...Od této chvíle se tedy už od vaší zájmové skupiny budu držet raději v bezpečné vzdálenosti, s tebou se loučím a přeju ti hodně úspěchů. 


guy
18. 02. 2022
Dát tip

moc hezké


Silene
17. 02. 2022
Dát tip

Ještě vlastně... ať je vidět na mou ranní (no, možná celodenní) omezenost pěkně v plné palbě. Povšimni si, že mě např. vůbec nenapadlo stromořadí, soustromí dvou druhově odlišných atp. A úúž mlčím. Fíííí.  


Lnice
17. 02. 2022
Dát tip

:))


Silene
17. 02. 2022
Dát tip

(A uuž máme rozsvíceno, úsměv.) 


Lnice
17. 02. 2022
Dát tip

jj Sil, tak to je úpis...díky moc


Silene
17. 02. 2022
Dát tip

Ln: Aha, bříza s lípou. Představovala jsem si tanec větru, ano, mísení je skvělý pohled. Neprotestuji ani tak, jen... v textu je lípa s lípou. Nejde tedy o úpis? 

= na čem se zasekla má logika, hledající následný nutný časový posun do jara 


Lnice
17. 02. 2022
Dát tip

Um, píšeme obě rozdílnou poezii, nemá smysl se rozčilovat...na druhou stranu si myslím, že vědecký výraz tam není , až možná na slovo senzitivita, ale jsem si jistá, že bych v České republice marně hledala někoho, kdo by nevěděl, co to znamená (stejně tak bilancovat, cyklus, aspekt či proces... nebo jsi měla na mysli ještě něco jiného?)


Lnice
17. 02. 2022
Dát tip

moc vám všem díky za zastavení, komentáře, považuju si, zvlášť když vám neoplácím rovným dílem, není to z jakési pýchy, ale z časových důvodů

Silenko, mísení je vichrem v neolistěné koruně, opírám se hodně o věci kolem sebe, ano máme před domem lípu i břízu, proto ten výběr stromů...

dlouho jsem nic nenapsala, tak toto je pouhým roztáčením kolečka, aby mi nezarezlo


Luzz
17. 02. 2022
Dát tip

já ti nevím, aleno, vědecké formulace prostě pojmenovávají realitu pomocí určité terminologie - tvůj přívlastek "škrobené" je už jen tvoje hodnocení a dojem a se samotnou vědeckou formulací nemá nic společného.

a mmch, posunout se od slova formulace ke slovu floskule... tak jo... ale pak mi tady nepovídej o jakési agresi, protože i překrucování řečeného anebo podsouvání něčeho, co nebylo původně řečeno, lze jako agresi též vnímat, že ano.


Alenakar
17. 02. 2022
Dát tip

Luzz,

veškeré floskule jsou škrobené, protože používají jistá sousloví jako určitý verbální standard.

"kor od tebe" - okamžitě zuaznamenávám agresi z tvé strany a jsem si vědoma "s kým mám tu čest". Vracím se do své bubliny a ty se laskavě vrať do té své.  I modernistům přeji hezký den.


Luzz
17. 02. 2022
Dát tip

alenokar, moc nechápu, proč by měly být vědecké formulace škrobené... ale vlastně to zní (kor od tebe) tak nějak... vtipně.


Alenakar
17. 02. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ

Poetizace nepoetických slov, vtahování škrobených vědeckých formulací mezi emoce? Proč ne?   Tip.


cassy
17. 02. 2022
Dát tip

krásné momentky na pomezí zimy...


Silene
17. 02. 2022
Dát tip

- jarní aspekt!, mrazová okna (taktéž jsem tomuto spolku kdesi neodolala)

- prosvítají žebra, ano, prosvítají (tzn. další zdařilý odraz)

- u mísení přiznám se, že asi nevím, kam se mám odkázat, (napadl mě zřetelný pohyb koruny stromu; přechod mezi dny; film; úplné ztišení větru, že konečně, když pupeny, jaro!; a trošku mě dráždí lípy/lípa, zda v úspornosti textu opravdu tak, ale ber mě s rezervou, prostě čtení zrovna teď, kdy třeba nerozumím záměru vůbec ani trochu dobře... nic absolutního. zas sám název tak vybízí, to ano. ještě se zkusím později)

- teplotní rozdíly, samozřejmě

- kompost skvělé puzzle 

Subtilně precizní Lnice. 


vesuvanka
16. 02. 2022
Dát tip blacksabbath

Moc pěkně napsané :-))), TIP


Čudla
16. 02. 2022
Dát tip

Líbí  /*


Dobré postřehy. 


Kočkodan
16. 02. 2022
Dát tip

I tvoje dílka u mě pozastavují ony procesy – nikdy jsem z nich nerost... ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru