Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

keď nepočúvam hudbu, som mŕtva

Výběr: Pomerančová
09. 04. 2022
16
18
440
Autor
black8

 

chvíľu som bola chorá
muselo to byt vážne

prestala som počúvať hudbu

po vyše dvoch týždňoch domáceho ticha
mi dnes večer spieva Florence

hold on to each other

(bože, L., ja sa ťa tak držím)

mačka sedí na reproduktore
chvost jej visí cez membrány

zadnicou vstrebáva vibrácie

I´m so high, I´m so high
I can see an angel

***
susedia asi tušia že som sa vrátila od radosti búchajú čímsi o radiátor

Pozn.: úryvky textu piesne June od Florence and the machine

18 názorů

yss
17. 04. 2022
Dát tip black8

Pokiaľ to viedlo k zamysleniu tak som fakt len rada za tvoj postoj.Toť takáto spätná reakcia výslovne poteší /obe-ak si teda dovolím predpoklad za Silene/


black8
17. 04. 2022
Dát tip

@yss, silene, dakujem za vase uvahy a nazory. mozno len par mojich doplneni: rada uvadzam zdroj, pride mi to poctive a niekedy je to u mna natolko silne emocne zastupene (hudba a texty piesni ako sucast zaznamenaneho momentu) a preto sa rada k tomu priznavam.  a suhlasim, mam tu jednoznacne silnejsie kusy, toto bol taky moj pokus o humor :) a priznavam sa aj k pozorovaniu silene, mam opakujuce sa temy, "jednotici linku", az sa trochu hanbim za toto odhalenie, lebo necakam, ze ma niekto tak pozorne cita, co si samozrejme vazim. A dakujem vam obom za zastavenie, rada som si vas precitala a zamyslela sa...



Silene
17. 04. 2022
Dát tip black8

Autorka zde má jistě silnější kusy. (Přijala jsem báseň očesanou o kočičí chvost a prachovku, čímž mi zároveň výrazně stoupl koeficient aludovaných veršů).

K uvádění přímých vysvětlivek: Mě to zrovna u autorky black8 dokonce až ruší, neboť mi automaticky ochuzují text o případný požitek z tápání, nalézání. Osobně jsem četla o aluzi již dříve citovanou práci, tudíž se samotnou problematikou vrstevnatého rozlišování obtíž nemám, ani s váháním a spory literárně vědního světa; čistě v rámci písmáckého konceptu ovšem uvažuji o rozdílu, proč se mění konkrétně má percepce, a docházím k závěru, že u autorky black8 pozoruji dlouhodobou jednotící linku jejích textů, zřetelnou a čistou, jako by právě svou tvůrčí koncepcí psala ucelenou sbírku z obdobných kousků. Vím, co mám očekávat, jsem připravený čtenář, plus zřetelně cítím jistou úroveň takové práce a kontinuálnost, to především.

Všeobecně se potom domnívám, že může být i poměrně výrazný rozdíl v pojetí v rámci slov. a čes. kultury, ale to nevím. Pěkně se mi tu zvýraznilo.  


yss
17. 04. 2022
Dát tip black8

Čo som k tomu našla -..,,Mnohí autori používajú názvy svojich diel ako ich odkazujúce odkazy; Poézia tiež používa narážky na posilnenie tém a evokovanie emócii."Môžu byť tiež použité na vytvorenie nálady, nastavenia a významu"

mne je sympatické,ako autorka vždy uvádza zdroj,tie drobné poznámky som videla vo viacerých textoch. Osobne mi tento text nesadol,evidentne je však chyba na mojej strane... prišlo mi to trocha vláčne /dokonca mačka chvost membrány vibrácie...-/bavil má záver,asi tiež mám pocit "zhutnenia"textu vypustenim .... 


Silene
17. 04. 2022
Dát tip black8

V názvu publikovaného kousku autorka explicitně uvádí, co jinde plyne proudem jejích textů jako živá voda. Zde naprosto neotřesitelně věřím, že skladbu identifikuje sám poetický text a nežádá si tudíž dodatečnou vysvětlivku. Dovedu si báseň představit i v minimalistické úpravě složené z prvních šesti veršů plus posledních pěti. 

Hm, myslím, že pěkná ukázka problematizovaných aluzí versus uvedený zdroj. No, stále nad tím lenivě přemýšlím. Tedy stále, průběžně, což je přesnějším vyjádřením faktického procesu.   


Zbora
11. 04. 2022
Dát tip black8

Hezký závěr. 


black8
11. 04. 2022
Dát tip

@dakujem, Janina6. dufam, ze ta este niektore oslovia :-)


black8
11. 04. 2022
Dát tip

@atkij, dakujem.


black8
11. 04. 2022
Dát tip

@Pomerancova, dakujem, aj za komentar aj vyber **


black8
11. 04. 2022
Dát tip Gora

@Gora, dakujem za vystizne zhrnutie. Rozumiem tej starej pani, niekedy moze byt hudba jedna z mala veci, ktore nam este funguje a niekedy je to jednoducho doprovod zivotom, aj peknymi aj smutnymi momentami... Ticho vie byt strasidelne, vidim to aj na mojom otcovi, ten stale musi byt ponoreny vo zvuku, ako keby v tom pocuvani bol dokaz, ze este zije, ked pocuje...


Janina6
11. 04. 2022
Dát tip

To je výborné... musím se podívat na další tvoje básně. Chodím po Písmáku slepá...


atkij
10. 04. 2022
Dát tip black8

...závěr plný života...


Pomerančová
10. 04. 2022
Dát tip black8

Velmi se mi líbí, tak jak je. Tempo, členění textu, obraz, který  maluje.


Gora
09. 04. 2022
Dát tip black8

Civilní, mně blízký text /kočka, sousedi, nakonec i ta hudba, i když zprostředkovaně - z jednoho mého pobytu v nemocnici: velmi stará paní si pouštěla do sluchátek klasickou hudbu... řekla mi, že by raději nežila než být bez ní...- tvá báseň mi připomíná, jak právě hudba může být důležitá/...  a je třeba něčeho se držet!


black8
09. 04. 2022
Dát tip annnie

ďakujem, Annie, smejem sa zo zaplaťpámbu :)))


annnie
09. 04. 2022
Dát tip black8, blacksabbath

Zaplaťpámbu!!! Měla už jsem obavy...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru