Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nemá to chybu, ale stejně se ničeho nedobereš... (10)

04. 06. 2022
0
0
148
Autor
tak-ma-byt

 

26)

Dom Carter

 

Monotype's Marie Boulanger

 

on the nostalgic power

 

of typography in The French Dispatch

 

Designérka písma a designérka značky Monotype Marie Boulangerová byla jednou z mnoha kreativců, které ohromil nejnovější film Wese Andersona The French Dispatch. A díky svému citu pro vše typografické si všimla skrytého světa neuvěřitelného designu písma ve filmu.

 

Monotypy Marie Boulangerové

 

o nostalgické síle typografie

 

ve Francouzské depeši

 

Creative Boom, 25 January 2022

 

https://www.creativeboom.com/features/monotypes-marie-boulanger-on-the-nostalgic-power-of-typography-in-the-french-dispatch/

 

 

Úchvatné filmy Wese Andersona jsou takovou vizuální lahůdkou, že se může snadno stát, že divákovi uniknou detaily. Francouzská depeše není výjimkou. Romantická komedie z roku 2021 o smrti šéfredaktora francouzského časopisu odehrávající se ve fiktivním městečku Ennui-Sur-Blasé si získala diváky i kritiky díky režisérovu talentu pro rozmarné vyprávění. Přesto pod povrchem bublá skrytý jazyk typografie.

 

To nepřekvapí fanoušky Wese Andersona, kteří až příliš dobře znají jeho smysl pro detail. Ale i když se o publikacích, jako je The New Yorker, často mluví jako o obrovském vlivu na Francouzskou depeši, typografické odkazy, které ve filmu najdeme, sahají hluboko a dotýkají se širšího uplatnění typografie obecně.

 

Písma a tvary písmen ve Francouzské depeši jsou zároveň nostalgické, umělecké a prakticky samy o sobě představují okno do bohaté historie země. Abychom pomohli odhalit celou typografickou nádheru filmu a prozradili, co se z něj můžeme naučit, sešel se Creative Boom s odbornicí na písmo Marií Boulangerovou, abychom zjistili více.

 

Čím se typografie ve filmu Francouzská depeše liší od ostatních filmů Wese Andersona?

 

Mluvím jen za sebe, ale nedávno jsem si znovu pustila všechny jeho filmy v chronologickém pořadí. Je vidět, že typografie se postupem času stává stále výraznější složkou – je to docela fascinující. V pozdějších filmech, jako je Psí ostrov nebo Francouzská depeše, se z ní stává téměř samostatná postava, nikoliv vizuální nebo vypravěčský výkvět. Zvláště v příběhu o spisovatelích a nakladatelství, v každé knize, na každé stránce, na každé ceduli obchodu, na každém plakátu.

 

I když se zamyslíme nad třemi příběhy obsaženými ve filmu, grafický design a typografie jsou skutečně jádrem každého z nich: výstavní plakáty, protestní nápisy a dokonce i jídelní lístky. Spoustu klíčových informací si poskládáte dohromady právě prostřednictvím určitých předmětů ze scény, stejně jako emocionální nuance: humor, radost, smutek. Vzhledem k tomu, že tak velká část vyprávění závisí na typografii, musíte počítat s vysokou mírou detailu.

 

Může být písmo ze své podstaty nostalgické, nebo záleží na kontextu?

 

Ve filmu je zajímavá sekvence, v níž Herbsaint Sazerac, jeden ze spisovatelů, provádí po městě Ennui, porovnává minulé a současné verze míst ve městě a zároveň ukazuje, že se nic a nic nezměnilo.

 

Velká část písma, které používáme, je silně spjata s minulostí; tvary písmen vznikly před stovkami let. Dokonce i relativně současné styly písma (jako jsou, řekněme, geometrické bezpatkové písmo) byly zpopularizovány zhruba před sto lety. To je dost dlouhá doba na to, aby k nim většina lidí měla nějaký nostalgický vztah. Design písma však není imunní vůči inovacím a písmena nežijí v prázdnotě. Kultovní písma procházejí významnými obměnami, aby odpovídala novým způsobům použití, jako například Futura Now v roce 2018 a Helvetica Now Variable v roce 2021. Jste nostalgičtí, když v pohyblivém designu použijete písmo Helvetica Now Variable? To mi řekněte vy.

 

Jaké jsou podle vás nejpozoruhodnější případy nostalgických písem ve filmu?

 

Nejvíce mě zaujalo použití typografie, které je úzce spjato s francouzskou kulturou. Nejprve mě překvapilo, že tam, kde bych čekala kultovní francouzská písma jako Banco, Mistral, Peignot, vidím Gill Sans. Přesto jsem si všimla mnoha nádherných detailů, které mě přiměly zamyslet se nad tím, co je to vlastně nostalgie.

 

Série ručně psaných plakátů na motivy nepokojů z Května 68 je pozoruhodnou vzpomínkou. Skutečné plakáty z protestů jsou pravděpodobně jedním z nejznámějších nápisů v současné Francii; hesla z tohoto hnutí jsou díky těmto plakátům stále slavná. Styl nápisů a barevná paleta byly velmi podobné těm původním, ale kopie a slogany mají jemnější, mladistvější kvalitu.

 

V úvodní scéně nese číšník tác s několika předměty, včetně krabičky cigaret fiktivní značky Gaullistes, která vychází z cigaret Gauloises. Balení Gauloises je ve Francii ikonické, jeho originální logo navrhl Marcel Jacno, jeden z nejvýznamnějších designérů 60. let. Je v tom chytrá politická hříčka (Gaullistes byli stoupenci Charlese de Gaulla), ale myslím, že to hodně vypovídá o tom, jak se film staví k nostalgii. Jde dál než jen k pastiši. Přináší skutečnou nostalgii, idealizovanou, snovou verzi minulé reality.

 

Co se mohou ostatní filmaři naučit z písma ve filmu Francouzská depeše?

 

Písmo je umění. Písmo je kultura a stejně jako každá jiná složka kultury je součástí vyprávění příběhů. Samozřejmě, někteří filmaři mohou být citlivější na barvy, hudbu nebo dialogy, ale písmo je víc než jen text na obrazovce. Ano, konkrétní typ písma může odkazovat na určitou dobu a místo, ale může toho dokázat mnohem víc. V typografických detailech lze nalézt nekonečnou hloubku, a to nejen kvůli estetice.

 

Jaké inspirace vidíte za typografickými volbami ve filmu?

 

Líbila se mi kombinace věrných oblíbených písmolijen Wese Andersona spolu s některými volbami šitými na míru – jaký to návrat pro Futuru. Určitě jsou zde specifická písma, která odkazují na francouzskou kulturu a typografickou scénu ve Francii v době vzniku filmu.

 

Všimla jsem si poměrně hodně stínovaných písem (hlavně Gill Sans a Umbra), což byl ve Francii oblíbený styl od konce 30. let 20. století. Myslela jsem si, že je to narážka na písmo poprvé vydané v roce 1934 s názvem Film (také od Marcela Jacna), které bylo speciálně vytvořeno pro kino, plakáty a titulky. Toto písmo, spolu s mnoha dalšími klasickými písmy z 50. a 60. let, vydala francouzská slévárna Deberny & Peignot. Je zvláštní, že to byla jedna z mála sléváren, která získala práva na Futuru a vydala její verzi přizpůsobenou francouzskému trhu s názvem Europe, takže se asi jedná o příjemný moment inspirace v kruhu.

 

Můžete nás seznámit s různými způsoby, jakými písma ve filmu dosahují požadovaného efektu?

 

Je vzácné vidět film, kde typografie hraje tak důležitou roli ve vyprávění příběhu. Myslím, že toho lze dosáhnout dvěma hlavními způsoby: ukotvením událostí ve filmu v čase a místě (skutečném nebo fiktivním) a využitím kulturního rozměru písma a písma k dodání dalšího významu.

 

O Francii šedesátých let jsem již trochu mluvila, ale existují i další způsoby, jak písmo stmeluje dění na plátně. Zajímavým momentem, který mě napadá, bylo použití písma Futura na výstavních kartonech pro Mosesovu výstavu (a obecněji pro branding galerie Cadazio). Hodně kontrastuje s Mosesovým čmáráním a vy chápete, že je z něj vyráběn tento mezinárodně uznávaný umělec: použití Futury mu okamžitě dodává tuto autoritu a důvěryhodnost. Nemyslím si, že je to jen estetická posedlost, a v tomto konkrétním případě mi to dává naprostý typografický smysl.

 

Jaký typografický prvek ve filmu máte nejraději a proč?

 

Je jich mnoho, ale budu upřímná a pokusím se vzpomenout si, co jsem cítila, když jsem film viděla poprvé. Je to kupodivu specifické, ale ve třetím příběhu se objevuje spousta policistů a vy máte možnost zahlédnout jejich uniformy. Slovo Policie je vyvedeno pomocí silně stínovaného písma a je to takový krásný způsob, jak dodat hloubku sekvenci natočené v černobílém provedení. Vzpomínám si, že jsem si toho všimla mezi mnoha jinými díly. Čestné uznání patří také neonovému nápisu La Brique Rouge v Ennui-Sur-Blasé, protože neonová typografie vždycky potěší.

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

 

27)

"Žijeme v budoucnosti,

 

uvnitř něčeho,

 

co se ještě nestalo."

 

"No to snad ne! Co to má být? Potřebuju krocana! Nadívaného pečeného krocana, včetně přílohy."

 

"We live in the future,

 

inside something,

 

that hasn't happened yet."

 

8. dubna 2022

 

 

Replika, kterou jsem zveřejnil uvnitř dnešního titulku, pronesená Billem Murraym mimo obraz jeho filmové herecké akce, je svým způsobem komentářem viděného. Stejně jako celý autorský komentář filmu čtený Anjelicou Huston, jenž obdobně tvoří nejen pouhý zvukový doprovod dějům dějícím se po celou dobu filmu Francouzská depeše jakoby nad hladinou jeho, popřípadě jejích, slov.

 

Ještě včera, ač již obklopen související budoucností, jsem ještě nevěděl, jaká slova použiji k popisu zmíněné dílčí anekdoty dějící se v čase zhruba 3 minuty a 10 vteřin příběhu Andersonova filmu, vědom si však již nutnosti zmínky, když všichni autoři mou doposud přečtených recenzí tuhletu drobnost jako víceméně nepodstatnou pominuli.

 

Něco víceméně na způsob dětských říkanek, obvyklých v čase, kdy i podobná obkreslování dětských prstů, jako projevování jistého způsobu sebeidentifikace, jsou velmi častá.

Podstatný tak na celém obrázku je pak ten červený otisk bříška prstu pravého ukazováčku autorova, jako vejce snesené tvořivostí, též však metafora míšku červeného laloku pod například krocaním zobákem, jakož i identifikát, jak říkají policisté, když vlastně celý Andersonův film je o nich, ve všech třech povídkách je nalezneme, strážce Zákona.

Cosi však i daktyloskopicky autorizovaného – další možné související interpretace, sahající až k těm nejsofistikovanějším antilidským teoriím, si jistě svede stvořit každý případný čtenář sám.

 

(Samo slovo krocan též, jako tamní turkey, Turkey, souvisí i s kterousi tradicí americké nezávislé kinematografie, indiafilmu, do níž bývává přiřazován i Wes Anderson.)

 

"Tyto kresby, proslulé svou střídmou elegancí a pronikavými vizuálními vtipy, se zcela spoléhaly na obrazovou grafiku a byly klíčové pro publikum časopisu. Ve srovnání s jinými umělci z New Yorku byla Steinbergova „přítomnost na stránce stejně zřetelná a sama o sobě jako přítomnost Picassa na stěně muzea. Steinberg proměnil stránku časopisu v místo pro umění.“ 13"

 

I v tomto citátu je řeč o komsi, který i on vtiskl magazínu New Yorker, potažmo The French Dispatch z Kansasu, jeho ihned identifikovatelnou od jiných nezaměnitelně vlastní tvář. Obrazem, typografií, činil totéž, co veřejně mnohem známější autoři původně píšící jen slovy. I on se však zapsal do klukovských vzpomínek Wese Andersona, a tak neudiví i inspirační podobnost plakátu k filmu, jakož koncept či koncepce, potažmo střídmost, i všech titulkových obrázků použitých v něm.

 

"Otisk prstu byl také grafickým prostředkem čekajícím na Steinbergův přerod. Své vlastní otisky palců a prstů proměnil v to, co Harold Rosenberg nazýval „organické podpisy“. Poté, co zjistil, že otisk prstu má oválný tvar lidské tváře, vytvořil portréty otisků prstů, které, i když postrádají fyziognomické rysy, se stávají esencí identity."

 

Esence identity – to je snad i přesně to, co se snaží zprostředkovávat i Wes Anderson jeho filmem.

Prchavost, jež v geniálních případech bývává zachycena.

 

Tamten, jenž posloužil jen pouhé éterické anekdotě na počátku, se jmenovával Saul Steinberg.

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

 

28)

Danny Milton

 

Interview

 

An Exclusive Look At The Watches

 

In Wes Anderson's 'The French Dispatch'

 

Rekvizitář Eckart Friz nás zavede do zákulisí.

 

Rozhovor

 

Exkluzivní pohled na hodinky ve filmu

 

Wese Andersona 'Francouzská depeše'

 

Hodinkee, February 23, 2022

 

https://www.hodinkee.com/articles/an-exclusive-look-at-the-watches-in-wes-andersons-the-french-dispatch

 

 

Na náhorní plošině nad řekou Charente leží francouzské město Angoulême. V letech 2018 až 2019 se Wes Anderson a jeho herci – jedni z nejlepších herců na světě – sjeli do malé metropole, obsadili jeden z jejích hotelů a zahájili natáčení filmu Francouzská depeše z Liberty, Kansas Evening Sun (2021).

 

A to není hyperbola. Podobně jako při natáčení svého předchozího snímku Grandhotel Budapešť (2014) si Anderson pro sebe a své herce doslova vyhradil celý hotel. Všechny zbylé volné pokoje měly zůstat volné. Dokonce byl přizván i soukromý šéfkuchař, který připravoval veškerá jídla. Ale štáb? Ti nebyli do exkluzivních hotelových zdí pozváni. Museli si to zařídit jinak. Například rekvizitář filmu Eckart "Ecki" Friz, který si na dobu čtyřměsíčního natáčení filmu pronajal byt.

 

Friz byl zodpovědný za všechny hmatatelné věci, které byly na filmovém plátně vidět, od brýlí (na obličeji i na stole) až po hodinky. Francouzská depeše není film o třech dějstvích, ale spíše o třech částech, třech vinětách, třech featurech uvnitř fiktivního časopisu, od něhož je odvozen jeho název. Tyto minifilmy-ve-filmu se proplétají různými časovými obdobími, a jako takové si vyžádaly nejrůznější historické hodinky. Friz byl u toho, aby se to podařilo.

 

Nebylo to ani jeho první turné. Předtím pracoval jako asistent rekvizitáře na filmu Budapešť s Andersonem a jako rekvizitář na nedoceněném thrilleru Stevena Spielberga Most špiónů (2015). Takže o shánění hodinek pro dobové kousky něco ví. Práce s Andersonem je samozřejmě jiná zkušenost než s jinými režiséry. "Je to asi ten nejtvrdší režisér, se kterým můžete pracovat," říká Friz v telefonátu přes Zoom ze svého domova v Berlíně. "Neznám každého, ale ano, je nejtvrdší."

 

Obvykle má rekvizitář v rámci své oblasti určitou míru autonomie. "Byl to relativně nový vztah mezi rekvizitářem a režisérem. Obvykle máte tzv. show-and-tell [kdy rekvizitář položí režisérovi na stůl možné rekvizity, aby si z nich vybral] a časem tento proces s režisérem zdokonalujete, dokud se nedostanete do bodu, kdy už mu rekvizity nemusíte ukazovat," vzpomíná Friz. "Wesu Andersonovi se rekvizity neukazují a neříkají. Vždycky mu musíte poslat fotky a on si vybere nebo vám dá další vodítko, podle kterého se máte řídit."

 

Vzhledem k tomu, že šlo v podstatě o natáčení tří filmů v jednom, s obsazením Owena Wilsona, Adriena Brodyho, Billa Murrayho, Timothée Chalameta, Edwarda Nortona, Tildy Swintonové, Frances McDormandové a Jeffreyho Wrighta, dalo se očekávat, že se na plátně objeví obrovské množství hodinek. Přesto však film působí více hodinářsky než většina filmů, i když samotné hodinky nejsou nutně pozoruhodné, populární nebo nemají nic společného s dějem. Ačkoli by toto rozhodnutí obvykle pocházelo přímo od Frize, zde ve skutečnosti pochází od kostýmního výtvarníka. Za normálních okolností se kostýmní oddělení snaží nešlapat rekvizitářům na paty, ale tady to bylo trochu jinak.

 

"Hodně z těchto rozhodnutí vzešlo od kostýmní výtvarnice Mileny Canonero – je to opravdu Velká dáma kostýmního návrhářství," říká. "Začínala s filmem A Clockwork Orange (1971) a podobnými věcmi a má čtyři Oscary. Prostě mi zavolala a řekla: 'Dej mi hodinky. Dejte mi brýle a dejte mi hodinky.' Takže ve většině případů jsem vybíral hodinky já a ona rozhodovala o výběru. Podívala se, jak by se hodily ke kostýmu, ukázala je Wesovi a on řekl ano nebo ne."

 

To nikterak neznamená, že Friz neměl kontrolu nad tím, co se objeví na plátně. "Ve filmu jsou některé hodinky, které jsou napsané podle scénáře. A ty scénáristické jsou víceméně mým výběrem," říká. "Jsou tam kapesní hodinky, stopky a chronografové hodinky, které nosí Sazerac."

 

A co se týče jeho hodinek?

 

Jedním z novinářů Francouzské depeše je Herbsaint Sazerac, kterého hraje Owen Wilson. Jeho hodinky pocházejí z Frizovy osobní výbavy. "Mám výbavičku – sbírku pánských hodinek, v téhle branži ji musíte mít. Chronograf Eclair ze šedesátých let pochází právě z ní, vlastně jsem ho koupil na eBay. Film začíná těmi hodinkami, tímhle chronografem."

 

A přestože hodinky skutečně pocházejí z jeho výbavy, ve filmu se neobjevily bez rozhovoru mezi ním, Canonerovou a Andersonem. "Milena navrhla Rolex Daytona z 60. let nebo něco podobného," vzpomíná Friz . "Wes řekl: 'jo, měl by mít chronograf, ale možná ne Rolexky'."

 

Výběr zlatého chronografu Sazeraca však nebyl tak jednoduchý. Jak už to u mnoha filmů bývá, do hry vstoupila možnost product placementu. Hodinky byly od společnosti Omega, a přestože neskončily na Wilsonově zápěstí, nakonec se do filmu dostaly, jenže ne prostřednictvím product placementu.

 

"Měli jsme hodinky od Omegy – předloňské Speedmastery a Seamastery 300 z 60. let. Tyto hodinky jsme získali z muzea Omega v Ženevě. Dali nám také stopky a dvoje kapesní hodinky. Nabídli nám taky spoustu peněz, ale Wes nerad dostává peníze za takové věci. Nedělá si reklamu."

 

Friz přesto dal Andersonovi možnost použít kousky Omegy pro Wilsona. "Ukázal jsem mu své hodinky Speedmaster a Seamaster a Wes řekl: 'Aha, možná tohle' a ukázal na zlaté hodinky Eclair."

 

Když se pro dnešek balilo, Friz tenkrát v blízkosti herců ani Wese nebyl. Tehdy se všichni stáhli zpět do odlehlého hotelu na kopci. Není si tedy jistý, jestli se na výběru hodinek francouzské značky Dispatch nějak podílel sám Wilson, známý svými hodinkami Rolex z předchozích Andersonových filmů. "Je velmi pravděpodobné, že Wes ukázal Owenovi fotky hodinek a řekl: 'Vyber si jedny', ale to nemohu vědět."

 

Hodinky Speedy a Seamaster byly použity, ale tak nějak skrytě. Objevily se na zápěstí Jeffreyho Wrighta, který hrál Roebucka Wrighta, a Lieva Schreibera v sekvenci talk-show. "Neměly být vidět a my jsme je neviděli," říká. "Bylo to natočeno tak, abychom je neviděli. Wes nebude dělat tradiční product placement. Vůbec ne."

 

Zajímavé je, že se tak otevírají dveře pro netradiční umístění produktu. "Kdyby existovaly speciální hodinky od Rolexu nebo Omegy nebo od kohokoli jiného, kdo by to udělal, tak by se to Wesovi líbilo. Nechat si vyrobit speciální hodinky – jen jedny, pro něj."

 

Samozřejmě ne všechno je černobílé. Anderson sice nedovolil, aby se značky objevily na plátně, ale udělal výjimku. "Ve filmu ukazuje opravdu jen jednu značku, a to Kodak. Posouval kameru tak, abychom Kodak vždycky viděli." Vždycky se ale snažil, aby nápis Kodak byl vidět. Ale proč právě Kodak?

 

"Je to jeden z posledních filmařů," říká Friz. "Pro něj neexistuje žádný digitál, jen míle a míle filmu. Každou scénu natáčel na barevný i černobílý film, obojí. Nejdřív to bylo jen pár scén a částí příběhů na černobílý film a pak to bylo 'Ne, všechno natočíme černobíle i barevně'."

 

Proč se tedy tyto dvoje hodinky Omega dostaly do filmu i přes odmítavý postoj k umístění? "Milena je použila, protože se jí prostě líbily. Wesovi to bylo v tu chvíli jedno, protože jsme ty hodinky vlastně neviděli. Nepřipadalo mi to jako placement, nestačilo to k tomu, aby to splňovalo standardy placementu."

 

Ve filmu se samozřejmě objevila spousta dalších hodinek, například hodinky, které nosil Rupert Friend – ten v rámci filmu hraje v divadelní hře seržanta výcviku. "Jedná se o quartzovou repliku hodinek ze 40. let. Navrhoval jsem francouzské hodinky, které byly dražší, ale Wes si vybral tyto."

 

Pak tam byly velmi zajímavé ručně natahované hodinky s kočičím obličejem na ciferníku, které pocházejí z komunistického východního Německa 70. let. "Tyhle jsem hledal a naštěstí jsem je našel. Wes si vyžádal speciální hodinky pro dítě. Tyhle jsou od firmy Ruhla z NDR. Kočičí oči se pohybují spolu s vteřinami. Ukázal jsem mu je a on řekl ano."

 

Ne všechny hodinky byly náramkové. Například kapesní hodinky značky Longines-Savonette ze stříbra niello z roku 1911 používá v první vinětě jeden ze strýců postavy Adriena Brodyho. "Ukázal jsem Wesovi několik kapesních hodinek. Hodinky, které si původně vybral, byly rozbité. Musel jsem tedy najít náhradu a jediná funkční náhrada, kterou jsem našel, byly tyto Longines, ale ty vidíte jen zezadu na kameru."

 

Postava Edwarda Nortona, šoféra, má na palubní desce zvláštní hodiny. "Jsou to stopky OTS Arnaud XL z 50. let. Jsou to staré francouzské hodinky, které používá postava šoféra. Ukázal jsem Wesovi nějaké ruské hodinky a Omegu a on řekl: 'Možná nějaké francouzské', a tak jsme našli tyhle."

 

Friz má ve své výbavě rozsáhlou sbírku ruských hodinek, včetně několika hodinek značky Raketa, které nasadil a použil ve filmu The French Dispatch. Christoph Waltz, dvojnásobný držitel Oscara, nosil hodinky Raketa během své 1 minuty na plátně. "Miluju jeho hodinky. Jsou to ruské hodinky, které jsem si koupil při práci na filmu Most špionů. Je tam hodně ruských postav, takže jsem si koupil hodně ruských hodinek."

 

Nosí hodinky i sám Anderson? "Myslím, že ne," říká Friz. "Vždycky má na sobě sako, takže mu není vidět pod rukávy. Nepatří k těm, kteří křičí: 'Kolik je hodin?' nebo 'Jé, já mám ale pěkné hodinky!". Friz je však "hodinář" a jeho oblíbené hodinky jsou Hamilton (žádný šok) – jeho nejoblíbenější jsou Jazzmaster GMT.

 

Jaké to je pracovat pro dva nejznámější režiséry současného Hollywoodu a možná i všech dob? Podle Frize jsou tu jisté rozdíly. "Spielberg využívá nápady ostatních, on využívá um každého," vzpomíná s oblibou. "Není to tak, že by nevěděl, co dělá, ale když je to dobrý nápad, tak je to dobré."

 

U Andersona jsou věci většinou promyšlené daleko dopředu a je zde jen malý prostor pro spolupráci. "Obvykle má storyboard, který si nakreslí sám, a pak další od výtvarníků, kteří s ním spolupracují. Také má předem připravený animák celého filmu. Ten člověk vidí, a to je pak celý film."

 

Právě hodinky v těchto filmech nakonec pro Frize po skončení produkce nabývají nového významu. Jako například chronograf Sazerac Eclair. To, co bylo kdysi nálezem na eBay, získalo nový charakter. "Teď je to samozřejmě jiné." A nechá si hodinky, nebo skončí někde v muzeu Wese Andersona? "Ne, mám je přímo tady," říká, zatímco v dálce štěkají jeho psi. "Tyhle byly moje a zůstanou moje."

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

 

29)

Hunter Friesen

 

The French Dispatch,’

 

Wes Anderson’s masterpiece

 

 

 

"Francouzská depeše,"

 

mistrovské dílo Wese Andersona

 

The Northern Iowan, November 15, 2021

 

https://www.northerniowan.com/15935/campus-life/the-french-dispatch-wes-andersons-masterpiece/

 

 

Zdá se, že Wes Anderson si s každým dalším dílem své výrazné filmografie dává za úkol natočit co nejvíc filmů Wese Andersona. Složitost filmu Royal Tenenbaums z roku 2001 se zdála být kuriózní v době, kdy byl v roce 2013 uveden do kin Grandhotel Budapešť. Dokonce i jeho vedlejší pokusy o stop-motion animaci obsahují velký odstup v kvalitě zpracování mezi "Fantastickým panem Lišákem" z roku 2009 a "Psím ostrovem" z roku 2018. S desátým Andersonovým celovečerním filmem se "Francouzská depeše " tyčí nad všemi jeho předchozími díly svými mistrovskými produkčními kvalitami a mezinárodním hereckým obsazením.

 

Děj filmu "Francouzská depeše", který se odehrává ve 20. století ve fiktivním městě Ennui-sur-Blasé, začíná předčasnou zprávou, že zemřel vydavatel stejnojmenného časopisu Arthur Howitzer Jr. (Bill Murray), syn zakladatele a vlastnitel mimořádného citu pro talenty. Podle jeho přání má být jeho život spojen přímo s životem časopisu, což znamená, že publikace umírá s ním. Jeho tým autorů – excentrická parta emigrantů, které Howitzer v průběhu let tak či onak naverboval – dostal závětí úkol posledního čísla, které bude podle jejich rozhodnutí obsahovat "nekrolog, stručného cestovního průvodce a tři fejetony".

 

Nekrolog je samozřejmě určen Arthurovi, zatímco cestovní průvodce provede člověka historickou obcí, která byla téměř půl století domovem redakce. Tři vybrané retrospektivní příběhy jsou považovány za nejlepší v dlouhé historii publikace: Zprávu umělecké kritičky listu (Tilda Swintonová) o vyšinutém malíři Mosesi Rosenthalovi (Benicio Del Toro) a drzém obchodníkovi s uměním (Adrien Brody); reportáž politické korespondentky Lucindy Krementzové (Frances McDormandová) o studentské revoluci vedené charismatickým Zeffirellim (Timothee Chalamet); a vyprávění kulinářského experta Roebucka Wrighta (Jeffrey Wright) o tom, jak se zapletl do únosu syna policejního šéfa (Matthieu Almaric).

 

Ačkoli zde není žádný ústřední příběh, který by film plně posouval od začátku do konce, antologická struktura přesto umožňuje Andersonovi prozkoumat několik témat, která se objevují v jeho předchozích dílech, jako je lidská zvědavost a ironický vztah, který sdílíme se světem a jeho ostatními postavami. Závěrečná povídka o kulinářském recenzentovi se řadí k tomu nejlepšímu, co je na stránkách k vidění, a Jeffrey Wright v ní ztvárnil úžasně komplexní postavu, která nechtěně dostane několik cenných ponaučení o svém místě ve světě.

 

Někomu bude připadat, že antologická struktura omezuje možnost navázat s postavami emocionální vztah, zvláště když Anderson postavil svou kariéru na úžasně vrstevnatých postavách, jako jsou Royal Tenenbaum a M. Gustave. Naopak, zatímco mnohé jeho postavy mají tendenci ve stominutovém vyprávění přebývat, antologie nutí Andersona k co nejefektivnějšímu vývoji postav a vytváří několik sekvencí mizanscény, kde režie vypráví stejně jako scénář.

 

Poté, co Anderson postupně získával větší režisérskou jistotu, si konečně dovolil naplno rozvinout svou jedinečnou filmařskou značku. Po vizuální stránce se jedná o jedno z nejdokonalejších děl, jaká kdy byla natočena, protože Anderson si pohrává s poměrem stran (velmi podobná strategie jako v případě filmu "Grandhotel Budapešť"), barevnou a černobílou kamerou, geniálně vtipnými zmrazenými záběry a dobově přesným soundtrackem, který se zdá být vždy dokonale seřazen. Paradoxně hlavní výtku mám k filmu v tom, že jsou zde desítky řemeslně zvládnutých záběrů, které přijdou a odejdou během pouhých vteřin, ačkoli by se daly rozpitvávat hodiny. Každý záběr je skutečně obrazem, protože v každém zákoutí lze najít několik skrytých pokladů. Tohle je film, který si žádá několikeré opakované zhlédnutí, abyste do sebe nasáli každý detail.

 

V hereckém obsazení velikosti Roberta Altmana není slabých článků, a to díky takovým hercům, jako je Adrien Brody (který v dnešní době podává dobrý výkon, jen když ho režíruje Anderson), Frances McDormandová a Jeffrey Wright. Fráze "není malých rolí, jsou jen malí herci" zde neplatí, protože lidé jako Christoph Waltz a Saoirse Ronan se omezují na nepatrná camea. Přesto Henry Winkler a Willem Dafoe dokážou s tím málem, které jim bylo dáno, udělat hodně.

 

Celkově: 5/5

 

Vizuální velmistrovské dílo praskající ve švech talentem na plátně i mimo něj, "Francouzská depeše" je filmem režiséra pracujícího na absolutním vrcholu svých sil. Obávám se, zdali a jak se Andersonovi podaří tento snímek překonat svým dalším filmem. Ale do té doby zůstanu v přítomnosti a budu vděčný, že něco tak kouzelného smí existovat ve světě, který se zdá být stále pochmurnější.

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru