Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někde jinde

09. 06. 2022
6
8
313

(Mami, neboj, diplomku píšu taky ;) )

Existuje někde vesmír,
v němž jsme se nepotkali pozdě?
Ve kterém jsou mé děti i tvé
a tvoje dítě moje?

Existuje vesmír,
v němž spolu zestárneme?
Kde mě budeš milovat
Pro mou laskavost, mou krásu,
Chytrost, veselost a odvahu?

Jsme snad někde šťastní,
když spolu usedáme ke stolu,
večer uléháme?
Jsem někde šťastná,
když se na tě večer těším
a pak tě uvidím se vracet?

Je to jen sen...
Skoro tě neznám
Ale jaká by to byla krásná útěcha
Vědět, že někde jsme to zvládli!


8 názorů

myška na mrazu
10. 08. 2022
Dát tip Gora

Myslím, že jsme se úplně nepochopily, já myslela tu druhou básničku z Mého Brna :D Ale děkuju moc za komentář. Úplně ideální to pravda není, já to vždycky jen tak vysypu ze srdíčka a moc to nekontroluju. Třeba to jednou opravím ;)


Gora
10. 08. 2022
Dát tip

Překlepy zde v textu nevidím... jen moc zájmen. První strofka mě zaujala, pak se báseň podle mě významově oslabuje opakováním již řečeného. Závěr je lepší...

A ještě dodám, že S.O. ví, o čem ti píše, připojuji se zejména k jeho poslednímu komentáři.


Syd Octopus
15. 07. 2022
Dát tip

Ale ja nikomu nič neberiem, žijeme v slobodnom svete, každý nech robí to, z čoho má radosť. Len si myslím, že súčasťou tvorivých procesov by mala byť aj nejaká snaha zlepšovať sa, zdokonaľovať, myslím, že človek z toho má potom oveľa väčšiu radosť. Je rozhodne dobrý pocit obzrieť sa späť a vidieť, že som sa zlepšil, že sa niekam posúvam. Podľa mňa  to dodáva tvorbe zmysel.


To není odvaha, pane. Je to výčet vlastností, které jsem prakticky všechny v životě ztratila. Tímto jen vyjadřuji naději, že existuje vesmír, kde je stále mám, a on mě pro ně tudíž může milovat.

Jinak mě mrzí, že jsem se vám stylově nestrefila do vkusu. Pro mě jsou všechny detaily důležité. Pro čtenáře asi ne, ale je tady (na Pismákovi) určitě na výběr spousta jiných básní, které jim udělají větší radost.

Tím nechci říct, že nejsem otevřena kritice, ale psaní je jedním z mála způsobů, jak můžu zůstat sama sebou. Prosím, neberte mi to.


Syd Octopus
15. 07. 2022
Dát tip

A je to pre čitateľa potrebné vedieť, ako presne nereálne niečo je? Je to báseň a nie návod k automatickej práčke.  Celkovo je to také hrozne popisné, pôsobí to skôr ako reportáž, než poézia. Nehovoriac o odvahe označiť sám seba za láskavého, krásneho, chytrého, etc.


Alenakar: Děkuju za tip. Ale tohle zrovna není ten druh snu, který bych mohla přetvořit v realitu.

Theuš: Díky za pochvalu. Vidím, kam s tím návrhem směřuješ, ovšem osobně mám pocit, že právě ty dva verše jsou tam celkem klíčové, protože ilustrují pravou míru toho, jak nereálné to je.


Má to pěkná místa! Vyhodila bych: Je to jen sen.. Skoro tě neznám. A nechala bych použe ten konec: Jaká by to byla krásná útěcha, vědět, že někde jsme to zvládli.

Konec je působivý! A makej na diplomce!!! :)

 


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Možná ten "jiný vesmír" existuje hlavně ve tvé a je jenom na tobě, zda se ze snů a plánů stane realita. Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru