Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bosa bosa nova, notuju si...

21. 09. 2022
5
11
269
Autor
Kvothe

Odpočíváte? Poslouchám jazz bosanovu a jsem na vlně relaxace. Řekl jsem si, že po dlouhé době něco napíšu...

Dnes mě potěšilo, že jsme se sešli a začali si povídat - celá rodina. Bez televize, notebooků, mobilů a bylo to fajn, moc fajn!

Přemýšlím nad tím, proč jsem přestal tvořit a dávat sem příspěvky...je tomu asi tak půl roku, kdy jsem smazal účet? Založil jsem sice nový účet, ale nějak jsem neměl potřebu sem psát. Máme to taky tak? Že občas potřebujete vypnout, nenapsat ani čárku? 

Také se mi teď stalo, že jsem nedočetl knížku...jak to máte Vy?

Buďme však aktivní s uměním se občas uvolnit.


11 názorů

Alenakar
30. 09. 2022
Dát tip Kvothe

Básně vnímáme subjektivně, proto je přirozené, že "každá báseň je smysluplná jinak pro každého znás".  Pro mne osobně je důležité, aby mé básně byly kvalitní(tedy zvláště ony básně psané vázaným veršem, kupříkladu alexandrínem, o kterých se tu bavíme) a zároveň vyvolaly určitý ohlas. Co by tak asi v dnešní době mohla být báseň psaná "vysokým stylem", o tom úporně přemýšlím, ale nic mne nenapadá. ...Jestliže by básně měly být pouze nějakým tím emocionálním velntilem, pomocí kterého upouštíme páru, pak nechť si každý páru po libosti upouští, ale svou hyperemotivnmí produkci ať raději nezveřejňuje. Básník musí být během tvorby neustále nad věcí asi tak jako herec. Musí mít emoce plně pod kontrolou a když už pláče, musí plakat profesionálně.


Kvothe
29. 09. 2022
Dát tip

Alenakar, když se nad tím tak zamýšlím, tak každá báseň je smysluplná jinak pro každého z nás. Pro Tebe například by měla mít ohlas, i když třeba bude méně kvalitní. Já zase upřednostním báseň napsanou vysokým stylem, která osloví méně čtenářů a to je pro mě smysluplná báseň. Když ale půjdeme ještě dál. Vždyť vlastně každá báseň má smysl, ať je napsaná kýmkoliv - utřídíme si myšlenky, vylijeme si srdce, vyplodíme v danou chvíli to nejlepší z nás. Posílám avízo...přispějete svými názory? :-)


Silene
29. 09. 2022
Dát tip

Řekla bych, že sama povrchnost výše otištěného pokusu o definici smysluplné básně je v příkrém rozporu s významem adjektiva, jímž je v užitém sousloví báseň opásána. 


Alenakar
29. 09. 2022
Dát tip

Složité je ovšem už i definovat, co to je "smysluplná báseň". Kdyby ses třeba opravdu pokoušel napsat báseň v alexandrínu, já bych na to byla velmi zvědavá proto, že alexandrínem často píšu. Ale byl by na to zvědavý ještě někdo jiný? To, co je smysluplné pro autora, nemusí být smysluplné pro čtenáře a naopak. Podle mého názoru je smysluplná báseň pouze to, co vzbudí široký ohlas a vyvolá to případně i diskusi. Báseň, která v publiku nevyvolá žádné reakce rozhodně není smysluplná, ani kdyby byla napsána tím nejdokonalejším alexandrínem. 


Kvothe
27. 09. 2022
Dát tip

Alenakar,

teď když jsem se zamyslel, tak jsem to špatně vyjádřil. Vyznělo to jako "interpretovat" (co tím chtěl básník říci, jak píšeš Alenakar.). Spíš jsem chtěl napsat, že je složité "napsat" smysluplnou báseň. Ať už vázaně, nebo volným veršem. A k tomu jsem se právě ještě nedostal...abych si zkoušel různé formy básní (např. Alexandrín). Co se týče interpretace, tak subjektivní určitě je. Už jen tady na písmáku máme rozdílné náhledy na kvalitu poezie, prózy.


Alenakar
26. 09. 2022
Dát tip Kvothe

Kvothe,

co je to podle tebe "odborná interpretace" poezie? Například vysvětlování toho, co tím chtěl básník říci?  - A to jako myslíš, že tady na Písmáku je někdo schopen "odborné interpretace" poezie?  To by bylo docela zvláštní, když třeba všichni editoři a arbitři Nejlepších českých básní se shodují na tom, že vnímání poezie je čistě subjektivní záležitost a výběr "nejlepších českých básníků" je tudíž více méně náhodný.


Kvothe
24. 09. 2022
Dát tip Gora

Andělko, to je bezva! :-) Mladá generace vpřed!, Abakus, to je smutné...tak alespoň si je vezme někdo jiný...:-) Goro, děkuji :-) Posílám taneční rytmus tance "bo-sa-nova", ať zpříjemní Tvou atmosféru, Alenakar, mě poezie zajímá a rád si i ní o pohovořím, jen však z lenosti, nebo snad z nedostatku času jsem nepronikl do tajů její odborné interpretace.

Myslel jsem, že dílo zapadne a nikdo se neozve, tak jste mě mile překvapily. Přeji Vám krásný poklidný víkend plný hřejivého babího slunce. :-)


Alenakar
22. 09. 2022
Dát tip Kvothe

Já si moc ráda povídám o poezii, ale chce si tady se mnou povídat jen málokdo. Takže kdyby tě zajímala poezie jako téma dialogu, jsem tady.


Gora
21. 09. 2022
Dát tip Kvothe

Příjemný a inspirativní text. Bosanova:-)


Abakus
21. 09. 2022
Dát tip Kvothe

Ja som doniesla figy do knižnice...ono už to u nás naozaj nik nechce.


Andělka1
21. 09. 2022
Dát tip Kvothe

Dnes jsem viděla na zastávce tramvaje číst knihu mladou dívku...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru